home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kako prenosi Tanjug, nemački proizvođač vozila Folksvagen je u trećem kvartalu povećao operativni profit 16 odsto, više od očekivanja analitičara.

Ovakvi rezultati usledili su zahvaljujući odličnoj prodaji vozila luksuznih marki „audi“ i „porše“ u Evropi i Kini.

Operativni profit Folksvagena u posmatranom kvartalu iznosio je 3,23 milijarde evra, što je rast od 16 odsto, dok su analitičari u proseku očekivali 3,09 milijardi, preneo je Rojters.

Suočena sa oporavkom na više velikih evropskih tržišta automobila, ova grupacija je potvrdila godišnju prognozu rezultata, očekujući operativnu maržu od 5,5 do 6,5 odsto prihoda u ovoj godini, posle 5,9 odsto u 2013.

Što se tiče prihoda, koji su prošle godine bili na rekordnom nivou od 197 milijardi evra, kompanija za ovu godinu očekuje promenu u rasponu -3,0 do +3,0 odsto.

U trećem kvartalu prihodi Folksvagena porasli su 4,1 odsto, na 48,9 milijardi evra, dok su za prvih devet meseci dostigli iznos od 147,7 milijardi evra, uz rast od 1,4 odsto na godišnjem nivou.

Obim prodaje takođe je bio u porastu za 4,1 odsto, na 2,43 miliona vozila, što je rekordni nivo, pri čemu je rast u Kini i Evropi kompenzovao usporavanje tražnje na američkom tržištu.

Ova kompanija je takođe potvrdila da je na dobrom putu da ostvari svoj godišnji cilj od 10 miliona prodatih vozila, i to četiri godine pre prvobitno utvrđenog plana.

Isporuke vozila marke „audi“ i „porše“ koje inače generišu dve trećine operativnog profita grupe, povećane su 7,2 i 25 odsto respektivno.

Filijala Audi isporučila je 429.250, a Porše 47.800 vozila u trećem kvartalu.

Izvor: Tanjug

Foto: arhiva Autoblog.rs / Audičitanja : 569Komentari