home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Tri nove Mazde su osvojile tri nove nagrade. Japanski proizvođač će preuzeti priznanja Red Dot za nove modele MX-5, CX-3 i Mazda2 na ceremoniji Red Dot Product Design 2015. u junu.

Četvrta generacija legendarnog roadstera Mazda MX-5, osvojila je nagradu Red Dot “Best of the Best” – najviše priznanje ovog takmičenja, “izgubivši“ samo 1,6% ovogodišnjih glasova za revolucionarni dizajn. CX-3, Mazdin prvi mali SUV, izabran je za Red Dot nagradu za izuzetan kvalitet dizajna. Konačno, potpuno novoj Mazdi2 je dodeljena posebna nagrada Red Dot “Honourable Mention”. Žiri takmičenja Red Dot analizirao je pojedinačna dostignuća svakog modela po nizu kriterijuma: od inovativnog dizajna do funkcionalnosti, ergonomije i ekoloških performansi.

Tri najnovija modela Mazde tako slede put prethodnika iz nove generacije. Svi su osvojili priznanja za svoj inovativni stilski jezik Kodo, uključujući nagrade Red Dot za njih pet. Linije i oblici Kodo predstavljaju koncentrisanu energiju i atletsku prirodu kretanja Mazdinih vozila. Ovaj koncept vuče korene iz Mazdine duge tradicije sportskih automobila, za što je najbolji primer Mazda MX-5. Sada u četvrtoj generaciji, najprodavaniji svetski roadster, ima jedinstveni dinamični Kodo stil.

Poštovanja vredna nagrade su u svojim kategorijama (mali SUV i B segment automobila) zaslužile i Mazda CX-3 i potpuno nova Mazda2.

“Ovo priznanje od Red Dota svedoči Kodo fleksibilnost i umetničku slobodu koju nam daje”, kaže Kevin Rice, evropski direktor dizajna Mazde. “Kodo hvata trenutak napetosti i koncentrisane energije, moment pre nego atleta ili životinja započnu pokret. Jedan od načina za kontrolu vizuelne energije je da se ona kompresuje i oslobodi, uz istovremeno kretanje telom automobila. Upravo to smo učinili sa novim MX-5. Novi CX-3 primenjuje različite umetničke pristupe stapanjem dva glavna elementa automobila i stvaranjem energije na taj način. Mazda2 je drugačija, pokazujući kako nam Kodo pomaže da svaki automobil iskaže svoju individualnost.”

Red Dot je najveće i najprestižnije svetsko priznanje u konkurenciji proizvoda, koje je 1955. godine pokrenuo nemački dizajnerski centar iz Esena – Design Zentrum Nordrhein Westfalen. Za Red Dot nagradu Product Design 2015, međunarodni žiri u koji su bili uključeni dizajneri, profesori i novinari analizirao je 4.928 glasova iz 56 zemalja. Mazda i drugi dobitnici će preuzeti svoje nagrade 29. juna u Aalto Teatru u Esenu. Svi nagrađeni proizvodi iz 31 kategorije, uključujući vozila, biće izložen u Red Dot Design Museum u Essenu od 30. juna 2015. do 30. jula 2016. godine i biće predstavljeni online na www.red-dot.de Oni imaju pravo da koriste Red Dot simbol, međunarodni pečat “izvrsnosti dizajna”.

Izvor: Proauto.ba / PR Mazda BiHčitanja : 938Komentari

Nije nikom cudno sto su sva tri nova modela za ovu godinu dobila nagradu, ap to bas istu nagradu? A onda i konkurentski modeli isto svi dobili tu istu nagradu.

Kakva je to nagrada gde su svi ucesnici pobednici?

Autor Fordovac 31 Mar 2015, 19:21

Da dodam da su nove Mazda bazirane na 2 zaista sjajne, mada Mazda vise definitivno nije automobil za mase sa cenama 20-30% visim od konkurencije.

Autor Fordovac 31 Mar 2015, 19:28

Dosta će vode proteći dok oni dizajnom ugroze škodilaka :)
Inače, od svih mazdi, meni je najlepša mazda 6 furgon

Autor moron 31 Mar 2015, 22:08