home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Volkswagen je predstavio plan za rešavanje problema sa sistemima izduvnih gasova i istakao da se sve može popraviti u kratkom periodu.

Reč je o sistemima izduvnih gasova Volkswagenovih dizel modela s EA 189 “euro5” motorima i odnosi se na vozila kod kojih je otkriven softver koji manipuliše, odnosno smanjuje nivo štetnosti izduvnih gasova na eko-testovima.

Volkswagen će obavestiti kupce da se pogođeni sistemi mogu u kratkom roku poboljšati doradom, što se odnosi i na sve ostale brendove iz koncerna, prenose agencije.

Pritom naglašavaju da su sva pogođena vozila tehnički sigurna i spremna za vožnju i da aktuelni novi automobili s “euro6” motorima nisu pogođeni dizel skandalom.

Iz VW Grupe najavljuju da će u oktobru biti spremna tehnička rešenja i mere koje će koncern predstaviti nadležnim institucijama, a planiraju da postave i internet sajtove za sve brendove na kojima će kupci moći da se informišu o aktuelnom stanju sprovođenja mera u predstojećim nedeljama i mesecima.

Servisna akcija će se sprovesti na svim pogođenim vozilima određene godine proizvodnje i određene modele, na primer VW “golf” šeste generacije, VW “pasat” sedme generacije ili prva generacija VW “tiguana”, opremljenih dizel motorima EA 189.

Izvor: Capital.ba

Foto: arhiva Autoblog.rs / Volkswagen

Volkswagen napravio akcioni plan za rešavanje problema iz skandala Dieselgate

Volkswagen je najavio akcioni plan koji se tiče rekonstrukcije određenih elemanta na motorima EA 189 EU5. Na ovim motorima bio je ugrađen softver namenjen za maskiranje stvarne emisije NOx izduvnih gasova, a ako je suditi prema dosadašnjim tvrdnjama stručnjaka, Volkswagen će morati tehnički unaprediti sve motore ili značajno smanjiti snagu da bi postigli zadovoljavajuće rezultate.

Prvi korak akcionog plana koji je Volkswagen najavio uključuje obaveštavanje korisnika o karakteristikama njihovih vozila i namerama o budućim aktivnostima.

Akcioni plan uključuje i prezentaciju tehničkih rešenja i mera koje će se preduzimati. Grupa Volkswagen će prezentovati namere regulatornim telima i vlastima tokom oktobra. Svi brendovi će formirati web stranice u svim zemljama kako bi na najjednostavniji način informisali korisnike o razvoju i koracima koji će biti poduzimani u sledećim mesecima.

Procenjeno je da će se prilagođavanje motora vršiti na ukupno 11 miliona vozila od kojih je 5 miliona sa Volkswagen znakom. Ostali su Audiji, Škode, Seati i Volkswagenova komercijalna vozila.

Izvor: Proauto.ba

Volkswagen ukida jednu smenu u fabrici motora

Kako prenosi Beta, Volkswagenova fabrika motora saopštila je danas da ukida jednu smenu, dok je odeljenje te kompanije za finansijske usluge privremeno zamrzlo nova zapošljavanja pošto je taj nemački proizvođač automobila pogođen skandalom oko merenja izduvnih gasova.

Portparolka postrojenja za izradu motora u gradu Salciter, Stela Pečman, potvrdila je danas navode da će "posebna smena", uvedena zbog velike potražnje, biti ukinuta kao mera predostrožnosti zbog novonastale situacije.

Volkswagenovo odeljenje za finansijske usluge je saopštilo da je suspendovalo nova zapošljavanja do kraja godine, ali je portparol Štefan Foges rekao za agenciju DPA da se ta mera ne odnosi na dogovorena zapošljavanja.

Skandal sa softverom koji omogućava varanje na merenjima izduvnih gasova doveo je u pitanje reputaciju nemačkih autoproizvođača.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble izrazio je uverenje da skandal Volkswagena neće ugroziti imidž cele nemačke industrije, ali i poručio da Volkswagen više neće biti što je bio i da će u toj kompaniji morati da dođe do strukturnih promena.

"Iz ove krize ćemo izaći snažniji. Mi učimo na krizama", rekao je Šojble.

Izvor: Beta.rsčitanja : 1391Komentari

" tehnički unaprediti sve motore ili značajno smanjiti snagu "
I, šta će biti ?

Autor moron 30 Sep 2015, 18:13

Ukloniće sporan deo softvera i "čipovaće" motore tako da proizvode manje NOx-a tako što će im smanjiti snagu (ovo poslednje ja prvi ne bih pristao, jer platio sam tu snagu).

Tehnički ne mogu lako postojeće motore u autima mnogo da unaprede po pitanju efikasnosti, eventualno da stave neke bolje i skuplje katalizatore tj. DPF-ove.

Autor Miki 30 Sep 2015, 19:46

Cudi me da ovo "lako" resenje nisu primenili u onom periodu od godinu dana sto su im Ameri dali "fore".
Drugo resenje ce definitivno izazvati negodovanje vlasnika.
Bice zanimljivo pratiti rasplet...

Autor MB 30 Sep 2015, 19:50

Okrivie Srbiju.
Ko sme u 100 evra?

Autor NemanjaBB 30 Sep 2015, 21:09

"Volkswagen će morati tehnički unaprediti sve motore ili značajno smanjiti snagu da bi postigli zadovoljavajuće rezultate"
Pa da.
Kao sto su drugi rekli.
Mogu samo da smanje snagu i povecaju potrosnju da bi bili Euro 5.
Al' ce se vlasnici pomenutih vozila obradovati...

Autor Eki 30 Sep 2015, 22:29

Ministar finansija, umesto da se izvini svima kojima je poverenje u nemačku privredu poljuljano, kaže da će izaći još čvršći iz ove krize.Dakle kao da ih je pogodilo nevreme koje im je nanelo štetu, a ne kao da su oni varalice.Trebao je reći da se stidi i da crveni i da se ovakvo nešto nikada više ne sme ponoviti."Bićemo "još" čvršći...", akcenat na tome da su bili čvrsti ali ne dovoljno...jbt vermaht!

Autor Bobo 30 Sep 2015, 23:34

"Volkswagen već ima rešenje za skandal"

Imaju lek protiv raka?

Autor Priapus 01 Okt 2015, 00:12