home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Volkswagen (VW) je suspendovao Hannoua Jeldena, šefa pogonske elektronike zbog sumnje da je imao ključnu ulogu u nameštanju softvera na dizel motorima da varaju tokom testova na emisiju štetnih gasova.

Jelden je najnoviji šef među više od deset izvršnih menadžera, među kojima i nekoliko vrhunskih inžinjera, koje je Volkswagen suspendovao tokom interne istrage o skandalu varanja na emisionim testovima. U izveštajima nemačkih medija navodi se da je Jelden pod istragom nemačkog tužilaštva zbog prevare, a kao izvor informacije naveli su VW.

Jelden je 22 godine zaposlen u VW-u i ima veliko iskustvo u kontroli hardvera i softvera. On je osumnjičen da je reprogramiranjem softver osposobio da vara na testovima emisije štetnih gasova još 2007. godine, kada je dizel motor koji je sada u centru skandala bio još u fazi razvoja.

VW je objavio da više od 11 miliona vozila prodatih širom sveta ima EA 189 dizel motor koji je opremljen softverom koji je varao na emisionim testovima. Samo u Evropskoj uniji Volkswagen je opozvao 8,5 miliona vozila. Šteta koju će kompanija pretrpeti zbog skandala procenjuje se na oko 30 milijardi evra.

Izvor: Klix.ba

Foto: arhiva Autoblog.rs / Volkswagenčitanja : 839Komentari

http://vesti.mojauto.rs/Aktuelne-vesti/601238/EU-jos-2013-znala-za-laziranja-na-ekotestiranjima-vozila

"Poštena" EU, "red, zakoni, evorpske vrednosti" itd...

Autor MB 26 Okt 2015, 11:23