home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Nemački dobavljač automobilskih delova Robert Bosch optužen je u SAD-u da je sarađivao s automobilskim divom Volkswagenom u prikrivanju podataka o emisiji štetnih gasova iz najmanje 11 miliona dizelskih automobila u zemljama širom sveta.

Tužbu je u ponedeljak okružnom sudu u Detroitu podneo vlasnik dizelskog automobila a glasi na Boscha, inače najvećeg dobavljača autodelova, te na Volkswagen, na njegovog bivšeg izvršnog direktora Martina Winterkorna i šefa VW-ove američke filijale Michaela Horna.

"Tuženi Bosch omogućio je realizaciju Volkswagenovog plana o prevari, pomagao je i podsticao, kreirajući softver koji se koristi u Volkswagenovom uređaju o prikrivanju podataka o emisijama", stoji u tužbi. Optuženima se stavlja na teret obmanjivanje potrošača i kršenje zakona koji regulišu odgovornost za posledice nezakonitog udruživanja.

"Boschovo obrazloženje da nisu znali šta se dešava kada je u pitanju njihova svesna zarada na Volkswagenovim kaznenim delima ne oslobađa Bosch prekršajne odgovornosti prema američkim zakonima", stoji u tužbi, ispisanoj na 56 stranica.

Kako se navodi, "Bosch je još 2007. upozorio Volkswagen da će korišćenje njegovog softvera u vozilima na putu predstavljati kazneno delo. Uprkos tome, nastavili su da sledećih sedam godina prodaju odnosno licenciraju 11 miliona uređaja Volkswagenu".

Predstavnica Boschove američke filijale nije želela odmah da komentariše tužbu. Prethodno su u Boschu odbili da komentarišu i podatak o istrazi.

Nemačka kompanija je suočena sa sličnim zajedničkim tužbama i u Atlanti, Čikagu, Sinsinatiju, Alabami i Aleksandriji.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Reuters je prošlog meseca objavio da američki tužioci u saradnji s ministarstvom pravosuđa istražuju da li su u Boschu bili upoznati s višegodišnjim nastojanjima VW-a da zaobiđe testiranje štetnih emisija odnosno da li su u njima možda čak i učestvovali.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rs / Boschčitanja : 912Komentari

Naravno da i Bosch treba da snosi deo odgovornosti. To je kao da pozajmis automobil nekom drugaru, pa on tim autom napravi krivicno delo i jos ti otvoreno kaze da ce nastaviti to da radi, a ti mu i dalje pozajmljujes auto. Znaci, nisi ni ti cist.

Autor Optimus Prime 03 Dec 2015, 12:00