home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kako prenosi B92, EuroNCAP je sumirao rezultate testova iz 2015. i proglasio pobednike u oblasti bezbednosti u osam kategorija.

Svake godine nezavisna organizacija koja se bavi ispitivanjem bezbednosti vozila na evropskom tržištu ispituje na desetine novih modela. Nakon izvršenih testova sudara i analize elektronskih sistema asistencije, automobili se ocenjuju u četiri oblasti: bezbednost odraslih putnika, bezbednost dece u vozilu, bezbednost pešaka i bezbednosni sistemi asistencije vozaču. Na osnovu dobijenih rezultata u sve četiri kategorije, vozilu se dodeljuje konačna ocena svedena na broj zvezdica (1-5).

S obzirom da se modeli različitih klasa ne mogu direktno upoređivati samo pomoću dodeljenih zvezdica, EuroNCAP na početku svake godine daje pregled najbezbednijih vozila po kategorijama za prethodnu kalendarsku godinu. Sva testirana vozila u 2015. podeljena su u osam kategorija, a pojedine klase su izostavljene jer je u godini koja je iza nas ispitan isuviše mali broj modela iz tih automobilskih segmenata.

Za najbezbedniji u klasi velikih SUV modela proglašen je Volvo XC90.

Najsigurniji mali SUV u 2015. bio je Mercedes GLC (naslednik "kockastog" GLK).

Među velikim porodičnim automobilima titulu najbezbednijeg u klasi odneo je novi bazni model kompanije Jaguar, limuzina XE.

Prema EuroNCAP-u, najbolju zaštitu u klasi malih porodičnih vozila obezbeđuje luksuzni kompaktni hečbek Infiniti Q30.

U kategoriji koja je možda i najinteresantnija za ljubitelje četvorotočkaša u Srbiji - takozvana "supermini" ili klasa gradskih automobila - titula najbezbednijeg u 2015. pripala je novoj Hondi Jazz.

Veliki MPV automobil koji pruža najbolju zaštitu u poređenju sa ostalim novim srodnim modelima na evropskom tržištu je Ford Galaxy, dok je isto zvanje u kategoriji malih MVP vozila dodeljeno modelu VW Touran.

Na kraju, najbezbedniji model u klasi "roadster sport" je Mazda MX-5.

Važno je napomenuti da je uprkos pooštravanju kriterijuma iz godine u godinu i u 2015. najveći procenat testiranih modela osvojio maksimalnih 5 zvezdica i da su razlike u bezbednosnim osobinama najbolje ocenjenih automobila veoma male.

U komentarima možete navesti da li i koliko razmišljate o bezbednosnim karakteristikama vozila prilikom kupovine novog ili polovnog automobila?

Izvor: B92.net

Foto: arhiva / Volvočitanja : 516Komentari