home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kako prenosi B92, čelnici legendarne nemačke trkačke staze odlučili su da ukinu brzinska ograničenja na toj pisti koja su uvedena u leto 2015. nakon teške nesreće u kojoj je stradao jedan gledalac.

Osim piste na kojoj se održavaju trke automobila i mesta gde svoje vozačke veštine mogu da isprobaju čak i amateri na sopstvenim ili iznajmljenim vozilama, Nirburgring je poznat i kao lokacija na kojoj većina kompanija testira nove modele automobila. To je i idelana staza za odmeravanje snaga među proizvođačima sportskih automobila koji na Nirburgringu žele da potvrde vozne karakteristike i brzinu svojih modela. Rezultati koje automobili zabeleže ostaju zapisani u istoriji, a mnoge auto-kompanije ih koriste u marketinške svrhe kako bi potencijalne kupce ubedile da je njihov model bolji od konkurencije.

Međutim, nakon teškog incidenta iz 2015, rukovodstvo Nirburgringa privremeno je zabranilo postavljenje brzinskih rekorda i ograničilo brzinu na pojedinim deonicama, iz bezbednosnih razloga. Povod za ovakvu odluku je nesreća koja se dogodila krajem marta prošle godine, tokom trke VLN Endurance šampionata, kada je automobil izleteo sa staze, preleteo preko zaštitne ograde i usmrtio jednog gledaoca:

Zabranu su svojevremeno kritikovali mnogi, a naročito vozači trka koji su smatrali da se time obesmišljavaju automobilska trkačka takmičenja na Nirburgringu. U međuvremenu, menadžment staze najavio je izmene koje će doprineti poboljšanju bezbednosti i omogućiti da se na toj pisti ponovo voze rekordni krugovi.

Radovi su izvedeni na pojedinim sekcijama piste tokom zime. Neki delovi su ponovo asfaltirani i dodate su bolje zaštitne ograde. Zahvaljujući ovim unapređenjima, 2. aprila će se održati prva VLN trka u 2016. i to bez brzinskih ograničenja. Osim toga, proizvođači automobila sada ponovo mogu da rentiraju stazu kako bi izmerili najbolja vremena svojih četvorotočkaša, na veliku radost automobilskih fanova.

Izvor: B92.net

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 780Komentari

Idem sa 500L da dominiram stazom!

Autor Cone :D 31 Mar 2016, 12:32

Sto to znaci za giuliu? Bit ce brza pola minute od m3?!?

Autor Ja 31 Mar 2016, 17:13

Taman za novog Meganea RS da nastavi niz najboljeg automobila sa pogonom na prednjoj osovini.

Autor Renault Terminator 31 Mar 2016, 18:22

Renault-tko je trenutno najbrzi FWD?

Autor Ja 31 Mar 2016, 19:44