home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Proizvođači automobila bi mogli da računaju sa gotovo milion manje prodatih vozila i 8,9 milijardi dolara manjim profitopm u sledećih par godina, ako kriza vezana uz Brexit nastavi da se odvija ovim tempom, upozoravaju analitičari.

Bez posebnog iznenađenja, najviše su već sada pogođeni brendovi koji su svoje poslovanje i kampanje usmerili prema Ujedinjenom Kraljevstvu. Fiat Chrysler Automobiles imaju i sedište u Londonu, a gotovo da nema poznatijeg proizvođača koji računa s tim da će proći 'netaknuto', iako su neki više-manje suzdržani od prvih reakcija.

Čelnik Daimlera, Dieter Zetsche, na dan jasnih rezultata Brexit referenduma rekao je tek da to nije dobar dan za Evropu, 'a definitivno ne i za Ujedinjeno Kraljevstvo'. 'Geografski možda jesu ostrvo, ali politički i ekonomski to sasvim sigurno nisu', dodao je on.

Ovakve reakcije ne čude, s obzirom da je u Evropi UK u stvari drugo najveće tržište, odmah iza Nemačke. Za Daimler je, primera radi, reč o čak 20 posto njihove prodaje u 2015. godini.

LMC Automotive predviđa da će ove godine zbog Brexita proizvođači prodati 120 hiljada manje vozila i po 400 hiljada jedinica manje u svakoj od sledeće dve godine. Ključni problem u celoj priči nisu tek pregovori o izlasku iz EU, već opšta neizvesnost, što će sasvim sigurno uticati na investicije.

Evercore ISI, još jedna analitička kuća, predviđa da će proizvođači automobila 'izgubiti' osam milijardi evra (8,9 milijardi dolara) u sledeće dve godine iz planiranih prodajnih rezultata.

Zanimljivo je i to da je do ovog trenutka tržište automobila u Ujedinjenom Kraljevstvu u stvari imalo pravi procvat. 2015. godine je tako zabeleženo rekordnih 2,6 miliona prodatih vozila, od čega je čak 90 posto bilo uvezenih iz drugih zemalja. Britanci su s druge strane napravili 1,6 milion vozila, od čega je 80-tak posto završilo na inostranim tržištima.

BMW, vlasnik šest britanskih kompanija, uključujući Rolls-Royce i MINI, tek je kratko saopštio da je prerano suditi o posledicama na njihove operacije.

Izvor: Tportal.hr

Foto: arhiva Autoblog.rs / Mercedesčitanja : 775Komentari