home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Na automobilskom tržištu u današnje vreme primećujemo dva trenda. Prvi je povećanje broja efikasnih, pre svega hibridnih i električnih modela koje proizvođači nude, a drugi je sve veći rast popularnosti SUV-ova. Tako svako četvrto kupljeno vozilo u svetu spada upravo u kategoriju SUV-ova. Jedan od proizvođača koji se odlično prilagođava ovom trendu je Ford.

Tako u Fordu za 2020. godinu planiraju i uvođenje u potpunosti električnog SUV-a koji će imati autonomiju od 480 kilometara s jednim punjenjem.

Po rečima Roelanda de Waarda, glavnog čoveka zaduženog za marketing Forda, SUV-ovi doživljavaju procvat na tržištu, a velik deo zasluge odnosi se upravo na sve veću efikasnost tih modela koji više ne troše i ne zagađuju kao što je to bilo ranije, primerara radi pre 10-15 godina. Kupci su kod Forda prepoznali napredne efikasne motore poput 1,5 litarskog TDCi dizelaša snage 120KS koji zadovoljava Euro 6 normu i ispušta tek 115g/km CO2. Tu je i dobro poznati nagrađivani 1,0 litarski EcoBoost benzinac.

Prodaja Fordovih SUV modela u Evropi (EcoSport, Kuga i Edge) 2016. je godine porasla za čak 31 posto u odnosu godinu pre. Uz to, prošla godina je bila rekordna za Ford Kugu i EcoSport.

Uz sve navedeno u Fordu razmišljaju unapred i intenzivno ulažu u razvoj električnih modela, pa je tako najavljeno 7 električnih modela u sledećih 5 godina. Ukupna investicija na električne automobile i tehnologiju do 2020. godine iznosiće čak 4,5 milijardi dolara.

Izvor: Jutarnji.hr/autoklub

Foto: arhiva Autoblog.rs/Fordčitanja : 866Komentari

@Renault Terminator (i gazda),

http://www.ford-trucks.com/articles/arizona-f-150-million-miles-truck/

Autor mile antena 06 Feb 2017, 01:15