home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Gde je zapelo u pregovorima o proširenju Sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i Rusije i ostalih zemalja Evroazijske ekonomske unije

Od početka godine, kompanija Fijat-Krajsler automobili Srbija radi bez zastoja, što znači da se proizvodnja "fijata 500L" stabilizovala i da iz fabrike izlazi oko 450 vozila dnevno.

To mogu da potvrde i Kragujevčani, koji svakodnevno "ispraćaju" kompozicije vagona sa automobilima iz FCA Srbija. Automobili se Zastavinom (sada Fijatovom) prugom, koja iz Beograda, preko Lapova, Kragujevca i Kraljeva, vodi prema Kosovu, ali (in)direktno i prema zapadnoj Srbiji i Crnoj Gori, transportuju do Luke Bar, a potom do neke od italijanskih luka, odakle se distribuiraju na evropska i severnoamerička tržišta. Ali, još uvek ne i na rusko i ostala tržišta Evro-azijske ekonomske unije koju čine Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgizija. A sudeći prema obećanjima, pre svega ruskih, zvaničnika "fijat 500L" trebalo je da ima povlašćeni status na tim tržištima, odnosno da se prodaje bez naplate carinskih dažbina.

Kragujevački "veliki fića", na rusko i ostala evroazisjka tržišta, nije stigao, najpre zato što predsednik Ruske Federacije, Vladimir Putin, nije ispunio, dva puta dato, obećanje da će dozvoliti da se jedan kontingent od 5.000 do 10.000 Fijatovih automobola, bez carine, uveze u Rusiju. Kako stvari stoje do zastoja je, izgleda, došlo i u pregovorima o proširenju Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusujom i drugim zemljama EEU, što bi, kod je o izvozu automobila reč, podrazumevalo tzv. uzajamne kvote, odnosno bescarinski plasaman istog broja ruskih automobila (gotovo izvesno "lada") u Srbiji. Iako je iz Vlade Srbije, zvanično najavljivano da će, 30. seprembra započeti, pregovori o proširenju Slobodne trgovine biti okončani sredinom decembra 2016, dva meseca docnije, iz Beograda i Moskve, nema nikakvih, čak ni nezvaničnih informacija o sudbini tog aranžmana. Da li će se neko od zvaničnika u Beogradu, ili Moskvi oglasiti sa objašnjenjem zbog čega je došlo - teško je reći. Pre bi se moglo konstatonati da o tome "mudro ćute" ne samo premijer Aleksandar Vučić, već i ministri (spoljnih poslova) Ivica Dačić, te finansija Dušan Vujović i trgovine Rasim LJajić.

Javnosti je, tako, ostavljeno da pretpostavlja da su ti pregovori negde "zapeli". Možda baš kod uzajamnog bescarinskog plasmana automobila, kragujevačkog "fijata 500L" na rusko i ruskih vozila (gotovo izvesno "lade") na srpsko tržište. I mada je reč o poslovnom aranžmanu štetnom po Srbiju (procenjuje se da bi jeftine "lade" ugušile neveliko domaće tržište), spekuliše se da bi povlašćenoj prodaji "lada" mogla da se usprotivi jedna ruska kompanija - AvtoVAZ koja, inače, nije u većinskom vlasništvu države Rusije, već francusko-japanskog konzorcijuma Reno-Nisan. Reno, prema (ne)zvaničnim informacijama ne bi blagonaklono gledao na povlašćeni status jeftinih "lada" na srpskom tržištu, jer bi to ugrozilo plasman ostalih modela te kompanije u Srbiji. Ipak, pre će biti da je reč o špekulacijama, i da više odgovara istini pretpostavka da Rusi ne žele da dozvole bescarinski plasman bilo čijih (pa ni srpskih) automobila na njihovo tržištu.

Kako bilo, maratonski pregovori, koji su se do sada, uglavnom, svodili na "moljakanja" srpskih zvaničnika da nam se dozvoli povlašćeni status kad je reč o izvozu modela "fijat 500L" na rusko i ostala evroazijska tržišta. Podsetimo, ti pregovori su počeli još u aprilu 2013. godine ali niko ne želi da potvrdi da li se nastavljaju, ili su, pak, okončani - i to bez dogovora. Ako je suditi prema reakcijama, bolje rečeno ćutanju, premijera i nadležnih u Vladi Srbije, ovo drugo bi moglo da bude izvesnije. Ali, ma šta da je u pitanju srpska javnost, a pre svih zaposleni u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu, imaju pravo da dobiju konkretan odgovor. Na osnovu ranijih informacija, i pre svega obećanja Vladimira Putina, kragujevački "veliki fića" trebalo je da se nađe najpre na ruskom, a docnije i na ostalim tržištima bivših sovjetskih republika, do kraja 2013. Rok je prolongiran na 2014, a zatim na 2015, pa za kraj maja 2016. godine... Ako je i od "braće Rusa", mnogo je.

Izvor: Danas.rs

Foto: arhivačitanja : 1417Komentari

Svake godine objavi se poneka vest o izvozu 500L na rusko trziste, a onda od toga ne bude nista. Kao neda Putin, ovaj il onaj,politicar, drzava.. Smesno, klasicna prevara..
Ali Fiat su ovde vec vise puta prevarili, pocev od autoputa, obilaznice, pruge, gasovoda, itd. Necemo propasti zbog izvoza u Rusiju, tu su druge drzave, a 500L je kvalitetan automobil i ne treba moliti nikog. Znaci malo vise dostojanstva..

Autor B.M 16 Feb 2017, 14:07

Hehe, bravo baćuške !
Tako se to radi.
Da naučite ove naše marionete kako se to radi.
Pa zar ovi ovde stvarno misle da su Rusi pali s Marsa ?
Kad su ovi naši ljigavci neiskreni, tj samo marionete-sluge zapada, izvršavaju njihove naredbe, misle da se Rusi kopčaju na ledja pa da mogu da im pričaju komične trule priče.
Drago mi je što ih Rusi zajebavaju.
Oće, neće, pa hoće, ali zaboravili, sjajno. :)))
Još treba da ih zezaju.
Što u USA ne ide bez carine ?
Što to ne traže marionete od svojih "prijatelja" ?
Ili u EU ?
Plaća li se carina na 500L u EU ?
Ako se plaća, zašto se plaća i kako imaju obraza od Rusije da traže bescarinski uvoz.

Autor P1 16 Feb 2017, 14:51

Autor ovog teksta (anonimus)poprilicno tendenciozno meditira na temu obaveze Rusije da se drzi dogovora o izvozu fijata..
Reciprocitet (ma o cemu da je rec u trgovini) podrazumeva OBOSTRANO pridrzavanje medjusobnih dogovora.
A sta je to Srbija do sada ispostovala? Slala pokvareno voce,meso i druge proizvode koje EU nije mogla da izveze na rusko trziste posle uvodjenja sankcija, pa smo mi izigravali Trojanskog konja?!
Da je samo to u pitanju, pa i da se kaze, omaklo se. Ako imamo u vidu da je Rusija JEDINO Srbiji (u sirem regionu i zapadnoj Evropi)dala povlasceni status bescarinskog izvoza, sta nasi vlastodrsci rade? Odu u Moskvu na dogovor, potpisu neke predugovore, prihvate obaveze a onda po povratku trk do Brisela i Vasingtona po misljenje.I nista ne urade, kao sto je i Juzni tok,zeleznica, i sl.Odakle onda nama pravo da ocekujemo da druga strana postuje nesto sto sami ne postujemo??? Sto se tice fijata,i tu smo dozvolili da nas Italijani prevedu zedne preko vode, a velika poreska izdvajanja iz nasih dzepova za ovu fabriku otisla su tzv. investitorima.Autor komentara, potpisan kao P1, je sve rekao.
Realniji pristup ovoj temi bi bio pozeljniji od ovog nazovi napisa..

Autor Jadranka 16 Feb 2017, 15:38

15:38
Upravo tako.
Ali nije to "nas" da prevedu žedne preko vode, već ove naše marionete na vlasti podmite a oni zaviju državu u crno.
To je u najkraćem.
Šta ih briga, kao da će oni plaćati te dugove.
To će raja, a oni svoju "proviziju" uredno strpaju u džep.
Fijat naravno nigde ne bi našao takvu bananu da je opljačka, kao i ostali "strani investitori".
Gde ima osim u Srbiji da radnike maltretiraju i ponižavaju za 150-200e da kleče, nose pelene, stoje u ćošku itd.
Inspekcija koja je dobila nov auto od Jure kaže "sve je u redu" i to je to.
To je slika napredne Srbije, nažalost.

Autor P1 16 Feb 2017, 15:50

Ocigledno neko ne zna neke stvari... za neostvarenje "Juznog toka" je direktno kriva Rusija i njena (spoljna) politika, a nikako i ni u kom slucaju Srbija tako da... ono...

A Srbija je ispostovala, poklonili smo im NIS, sasvim dovoljno od jedne siromasne zemlje... mogu da nam ucine uslugu, posto su toliko bogati ne bi izgubili ni 100.000 eura poreza na njih, sto da ne... ipak kazu da su braCki narod, sto bi im znacili par hiljada komada... a pa da njihovo trziste je potonulo...

http://www.carsitaly.net/fiat-car-sales_russia.htm

Autor Orlo 16 Feb 2017, 17:30

@Orlo
A ja mislio da evropska unija nije dozvolila da gasovod prodje kroz Bugarsku.

Autor Lozac 16 Feb 2017, 18:40

Orlo

Nisi u pravu.Bugari su jasno odbili Juzni tok,nista tu Rusija nije kriva.Budale,zaboravljaju da im je Rusija puno bliza od USA.

Autor Renault Terminator 16 Feb 2017, 19:06

@Renault Terminator & Lozac
Kakav su to pobogu faktor Bugari?
Opste je poznato da je taj gasovod trebao da smanji probleme koji su bili cesti sa snabdevanjem preko Ukrajine i omoguci bolji/veci dotok, no svakako ratni sukobi sa Ukraijnom i aneksija Krima, su bili glavni razlog za ukidanje Juznog toka odnosno uvodjenje sankcija...

Autor Orlo 16 Feb 2017, 19:37

Rusija kriva za Južni tok ?!
Pa da, sami su sebi sabotirali projekat koji im je u interesu da urade...
Da nisu možda krivi Ameri i njihova kolonija EU ?!
Koja na svoju štetu mazohistički ispunjava hirove Amerike ?
Zašto bi Rusija Fijatu ukinula sankcije ?
Pa Fijat je iz te EU i države koja je uvela sankcije Rusiji.
Pa da imaju obraza ne bi tražili tako beskrupuloznu uslugu.
Ajde da to traži neka druga država.
Pa nisu Rusi glupi kako bi neki voleli, da im Italijani ubace trojanca preko Srbije, neće da može, NJET ! :)))
Što da izgube bilo šta.
Pa NIS jedini plaća poreze i doprinose, za razliku od US Steel-a i ostalih pljačkaša koji su istopili tenkove i opustošili Srbiju, ti "prijatelji" iz EU i USA koji ništa ne plaćaju Srbiji.
Verovatno su Rusi krivi i za bombardovanje, a NATO članice su veliki prijatelji Srbije...
Nego se pitam gde je ta vajna Amerika u slučaju Kosova, kao i EU i NATO.
To im je ok, otimanje tudje teritorije.
Ali im smeta što Krim koji je Rusija "dala" Ukrajini i gde je potpuno Ruski narod, sada odlučio da se vrati referendumom, da ne bude sa "Majdan" fašistima koji pale žive ljude u zgradama itd...
A Ukrajina je tek prsla, ali samo nek budu sluge Amerike, kad već hoće...

Autor P1 16 Feb 2017, 20:07

@P1
O cemu ti pricas? Pa nisu oni namerno to uradili, to nisam ni rekao, nego posledica njihove spoljne politike je bila gasenje projekta Juznog toka... drugo Evropa ce da se preusmeri na drugi izvor i opet ce da dobiju gasovod, a ovi samo sipak...

Sto se tice Krima i uopste tih sukoba, tu uopste nije bila stvar oko toga da li tamo zivi njihovo stanovnistvo, jer po toj logici svaka zemlja koja nije etnicki cista, moze svaka susedna zemlja koja ima svoj narod u njoj pravo (ako je vojno jaca) da uzme deo teritorije jer eto "tu zivi njihov narod"... vec je tu nesto drugo po sredi a to je preusmeravanje paznje javnosti, a svaki lider koji izazove rat ima jos vecu podrsku u narodu... mislim da smo bili dovoljni svedoci ove teorije u proslosti...

I uopste nema veze da li NIS placa porez i doprinose, sve se to mora platiti tako da ne vidim sta je tu bolje nego kod bilo koga drugog, poenta je da smo im ga poklonili, da bi nam obezbedili neke prilicno irelevantne stvari za obicnog gradjanina poput par veta u Savetu bezbednosti ili UN-u...

Autor Orlo 16 Feb 2017, 20:21

Nije sporno da zapad gleda samo svoje interese u Arbiji,
ali je problem što neki misle da je Rusija prijatelj Srbije.
Pa i ona samo gleda svoje interese u Srbiji
Da ne gleda, onda bi nešto i učinili onako od sebe za Srbiju i njene radnike,a to nešto može na više načina,jedan je i ovaj nesretni 500L..
Ne volim da lupetam o nekim svjetskim silama interesima, drugom svjetskom ratu, ali na kraju tog rata Rusi uzeše pola evrope pod svoje, pola Njemačke,ali ne uzeše i Srbiju tj Jugoslaviju..Da su uzeli svi bi znali kakvi su Rusi u stvari..Mi smo dobro prošli jer smo imali tu Jugoslaviju kao nesvrstanu i svjetskog igrača...Inače boli .urac i istok i zapad za nas ovde..Mi im dođemo ko kusur

Autor ilija 16 Feb 2017, 20:22

@ ilija
Potpuno se slazem, od reci do reci, mi za potkusurivanje sluzimo svima a prodaje nam se prica o prijateljstvu sa jednim ili drugima...

Autor Orlo 16 Feb 2017, 20:30

Orlo
Ne već je to posledica Američkih kompleksa i EU slugerajstva.
Italija pukla 8 milijardi zbog sankcija Rusiji, ali neka, još treba više da puknu.
Doduše ako ti veruješ zapadnim medijima i propagandi, onda verovatno je opravdano što su bombardovali "zle" Srbe, oni dobri...
Koji su uništili toliko država, Libiju, Siriju, Avganistan, Irak...
A još kako ima veze što samo NIS plaća pošteno obaveze Srbiji, jer to ne radi ni Fijat, ni Jura niti iko od tih zapadnih "prijatelja" pljačkaša.
U NIS-u radnici ne kleče, ne nose pelene, kao u Juri, za 150-200e.
A inspekcija je rekla da je u Juri "sve u redu".
Ipak su dobili nov auto od njih...
Jalovi su pokušaji da se reletivizuje prijateljski odnos Rusije prema Srbima, istorija govori ko je pomagao a ko odmagao, bombardovao, medijski satanizovao itd.
Zato narod voli Ruse i Rusiju, a osvedočene neprijatelje ne može da voli.
Doduše ima ovde botova poput Jelene Milić, koji za šaku dolara pričaju kako je NATO bombardovao zdravim bombama itd.
Ali to je već neka posebna vrsta patologije, a oni koji piju te priče, ako ih uopšte ima, jasno je kakve su to osobe.

Autor P1 16 Feb 2017, 20:54

@P14
Uopste mi nije zasto mnogi zagrizeni rusofili ne mogu da shvate da postoji treca grupa, kojoj se ne svidja politika ni jedne ni druge interesne grupe, nego po automatizmu zakljucuje da ako nisi rusofil onda mora da si eufil, amerofil ili sta god... ali za to krivim medije i mogucnost da na internetu pise svako i svasta...

Nikada necu da oprostim bombardovanje, to niko normalan ne moze da uradi, iako bas mediji/pojedinci koje ti spominjes u narodu (odnosno medju narodom) prave neprijatelje tako sto svoju mrznju i sovinizam namecu kao vrednosti prema onima koji drugacije razmisljaju iako je sasvim sam siguran udeo "unutrasnjih neprijatelja koji izjedaju slogu i progres" mnogo manji i svodi se na jednu grupu neradnika/finansiranih sa Zapada koji se pojavljuju na televiziji ali je ceo fokus javnosti usmeren na njih, prvenstveno zbog skretanja paznje sa drugih znacajnih problema i masa na to naseda kao najveci problem... a mi problema imamo koliko hoces, a politicari koji govore o postenju su izdali mnogo toga... isto sto nikada necu da zaboravim svesrdnu pomoc Rusije tada... i tu se nista nece promeniti...

Ne znam kako narod nikako da shvati da smo mi irelevantni, i da nama vaznost pridaju samo mediji odnosno glavesine koje moraju necim da zamajavaju masu i delom zbog njihovih nekih aspiracija i ne znam cega... ljubavi kako misle, valjda...

Autor Orlo 16 Feb 2017, 21:16

1. Da nisu Rusi kupili NIS, on ne bi danas postojao i bio bi obična maloprodaja, a ovako je lider na Balkanu;
2. Od Južnog toka nema ništa, zato što je EU zabranila prolaz istog kroz Bugarsku;
3. Da Fijat ima pravi automobil umesto 500L on bi se prodavao, i ne bi trebalo nikoga moliti za isti, nego bi se kupci otimali, i proširivala bi s proizvodnja.

Najbolje bi bilo da Rusi kažu Fijatu, da u Zastavi počnu da prave pravi automobil od srpskog materijala, umesto sklapanja igrački, pa će da razmisle o kupovini.

Autor AR 55 16 Feb 2017, 21:21

Ako FIAT misli da bude prihvaćen na ruskom tržištu, moraće da otvori fabriku u Rusiji. Druge nema. Srbija kao trojanski konj za italijansku robu, a naročito za skupu italijansku robu u kontekstu iole ozbiljnije prodaje, to jednostavno neće ići. Da su hteli dosad bi nas pustili. Osim toga, zna se koji modeli FIAT-a dobro prolaze u Rusiji. To su, pre svega stariji jeftiniji modeli tako da, umesto što se uzalud nadamo, bilo bi pametnije da FIAT napravi automobil za rusko i srpako tržište koje bi odgovaral potrebama i našeg i njihovog tržišta u kontekstu potražnje od 5 do 10 hiljada automobila (plus još toliko na domaćem tržištu). U tom kontekstu, proizvodnja 20000 Yugića (Yugo In iz 2008 sa Peugeot motorom, digitalnom instrument tablom, radiom, zračnim jastucima, servom, putnim kompjuterom i još kojom sitnicom) za po 4 hiljade evra po komadu bi bio best buy (i tamo i ovamo) s obzirom i na to da to nebi ugrozilo Ladu. Ovako, ako dođe FIAT 500l, ko bi onda kupovao Vestu, Grantu itd.

Rusi veoma ljubomorno čuvaju svoje nasleđe čak i kada ode u ruke stranaca. Tu im naprosto zavidim. Umeju da se čuvaju, baš kao i Česi sa Škodom i Rumuni sa Daciom.

Samo smo mi spali na FIAT koji uz to beleži sve gore rezultate.

Da smo Zastavu 2008 privatizovali, danas bismo imali Škodu na srpski način, ali pošto nas vode ljudi koji rade po partijskom diktatu i ćefu, takva nam je i ekonomija (od danas do sutra).

Sutra (za godinu dana) ističe ugovor sa FIAT-om, a mi još uvek na nivou jednog modela (koji se, uz to, sve lošije prodaje) i još uvek se bavimo Rusima.

Srpska Škoda nama treba, a ne fensi akvarijum. I nama, a i drugima.

Autor Zastava 16 Feb 2017, 21:58

AR55
Upravo tako. :)

Autor P1 16 Feb 2017, 22:04

@P1
Znas kako kazu. Ne daj Boze da te grk hrani i rus brani. Vidi, Rusija kao i svaka druga sila gleda samo svoje interese...Oni ako vide interese u Srbiji, malo ce se prepucavati sa ovima i to je to. Daj mi samo 2 primera kada su Srbiji stvarno pomogli. Da se barem 'zaradovali' zbog nas. Nikad. Znas li da su posle kosovskog boja sva zvona u svim francuskim crkvama zvonima zbog pobede srba i hriscanstva protiv ovih...Nekad je mozda i bilo neke 'ljubavi' izmedju naroda i sve to. Neeeeekada daaavno, mnogo davno. Zadnjih dosta decenija je samo bitan interes i bitne su pare. Kao drugo, Rusi su nam slicni. Tamo je i stanje slicno kao u Srbiji samo sto imaju mnogo vise para. Korupcija, mito i sve to je tamo isto kao na balkanu. Imas jake tajkune, kao i u Srbiji , nesto malo srednji sloj i ostalo se nekako izvlaci. Dodji ovde u CH videces koliko ruskih porodica ima, svugde po Evropi ih imas. Zasto? Zasto svajcarce pak neces videti u stranoj zemlji, amerikance...Drugo, imas ovde kao po ostalim jakim zapadnim zemljama ruske bogatase kojima deca zavrsavaju prestizne svajcarske, engleske, americke fakultete. Voze se u dzipovima od 100 hiljada. Kao i deca srpskih lopova koja takodje tako zive i zavrsavaju skole po Evropi. Slican sistem i zato ljudi iz Srbije koji zele lep i uredjen zivot, ne ide tamo. Nije sto je tamo hladno, jer ljudi idu i u Svedsku, Norvesku, Aljasku, vec ne idu jer je i u Rusiji isti sistem. Lopovluk, mito, korupcija i sve ostalo. Tamo je normalno da ti pandur trazi malo evra. Dodji ovde u CH ponudi pare...zatvorili bi te. Najveci problem u Srba je jer uvek cekaju nekog u pomoc i to sto nema sanse da se resi mito i korupcija sto je rak za sistem. Ustvari u sustini sistema i nema jer nekima je dozvoljeno sta hoce, dok drugi ne mogu nista. I nemamo mi neprijatelje u narodima, vec imaju po nekog neprijatelja u nekim narodima. Tipa, americki narod zasto da nam bude nepriljatelj? Nije nas taj narod bombardovao, vecina tih ljudi tamo ni ne zna gde je Srbija. Bombardovao nas je jedan covek, gazda velikih kompanija koji je trebao da zaradi. Kao sto su Gadafija ubili jer je onaj Sarkozi dugovao njemu silu milijardi. Pa je poceo da kuka kako tamo nema demokratije, Gadafi onakav, ovakav, a ustvari je morao da otkloni dug. Ali svakako eto sude mu francuzi za lopovluk. Amerima to dobro doslo, kao i britancima i rusima, taman prodavali i prodaju jos oruzja dole, kad skroz stane sve to, onda ce naravno njihove firme i da izgradjuju tu zemlju i opet da stavljaju pare u dzep. Nema tu eufil, rusofil, amerofil, svi gledaju svoj interes. Kakva je to drzava kad kao sad, jedan se pita za sve, narod grca, a medijski mrak. Niko ne sme da kaze nista. Svih ovih zadnjih 20 godina sto su tu treba da odu i da dodje neko nov. Ako i on isto, napolje. Ali narod bleji ko ovce, tako treba svima. I Fiat je samo zaradio mnogo jer drzava je ulozila vise, dala mnogo para. Opet su tu i politicari punili dzepove kao i ovi iz Fiata. Pozoves Vw, Reno, Psa, izvolite radite. Smanjicemo vam porez, ostalo imate. Radite...Ali nema toga. Kad pogledas ko vodi drzavu poput one Zorane, Stefanovica, Vulina, sta ocekivati kad oni peske ne znaju da idu. Znam da je dosta off, ali bih zamolio redakciju da ostavi ovaj komentar :)

Autor dusan 17 Feb 2017, 12:13

Model uopšte nije bitan, i da se u Kragujevcu pravi mercedes opet bi bila ruska rampa, i svi delovi da se prave u Srbiju opoet Rus nebi dozvolio bescarinski uvoz u Rusiju.
Postoji zakon po kome da bi se uslo na rusko trziste treba napraviti fabriku tamo. Nije to jagoda il malina pa se pojede i nikom nista, kad udje automobil na neko trziste jos godinama treba uvoziti delove za njega.

Autor B.M 17 Feb 2017, 12:50

Duka
Ne znam kako kažu, znam ko nas je bombardovao a ko je pomagao koliko toliko, kroz istoriju.
Trebao bi malo da obnoviš istoriju pošto pišeš da nikad nisu pomogli.
Nego mi reci, ko sada zastupa interese Srbije u svetu, što se tiče medjunarodnog prava ?
Amerika, EU, NATO ?
Ko lupa svuda veto u našu korist, jedini javno govori o otimanju Kosova itd ?
Verujem da je i ta Švajcarska "poštena i časna" priznaje otimanje Kosova.
A ovo što si naveo za Francusku, tj Sarkozija, pa upravo u tome i jeste slika EU i Amerike, njihovog poštenja, poštovanja prava itd.
To je njihov recept.
A kažeš nije Američki narod, nego jedan čovek, nije jedan čovek već ljudi u senci.
Ali isto tako taj narod može da se buni protiv uništenja i ubijanja drugih zemalja i naroda.
Gledao sam prilog Majkla Mura, koji snima "ponosnu mamu" kako joj sin ide u rat "da brani Ameriku", tamo u tudjini.
Pa kad su joj ga vratili u koferu onda psuje sve živo i mrtvoo predsedniku, vladi itd.
Tako da nemoj molim te o poštenju i relativizovanju jedinih koji nam pomažu.
Prosto nekad mislim da bi Rusi trebali da batale svu podršku koju nam daju, da bi onda nekima došlo iz d* u glavu šta je to "ništa nam ne pomažu".
A Rusija danas nije ista kao ona Rusija pre Putina.
To što navodiš primere su bzv, pa to ti je sve iz Amerike poteklo, taj kapitalizam, reality show itd. Pa u Švajcarskoj se propagira satanizam, s druge strane u Rusiji je gay parada, GMO hrana, zabranjena.
Taj Švajcarac tu te gleda kao nižu klasu, u Rusiji si dobrodošao kao Srbin.

Autor P1 17 Feb 2017, 14:01

@P1,
zao mi je, ali ja se 100% slazem sa dusanom u vezi gornjeg komentara. mi srbi uvek zivimo u nekoj laznoj nadi da su rusi nasi prijatelji, da ce nas stititi, i slicno. nije ruse ni malo briga za nama - oni gledaju svoje interese kao i svako drugi. ko zastupa interese srbije u svetu? apsolutno NIKO. srbija i slicne drzave su samo kolonije preko kojih se amerika i rusija prepucavaju. naravno da nece da ratuju medjusobno i onda koriste druge da to rade za njih. amerika i rusija nemaju (ne)prijatelje. oni imaju samo interese i na tome se sve zavrsava.
i to ko te gleda kao nizu klasu, a ko te gleda kao prijatelja ... iz mog iskustva upravo su rusi ti koji gledaju sve druge kao nizu klasu. mozda ne toliko koliko nemci gledaju na druge kao nizu klasu, ali nisu ni rusi daleko, i oni su jako arogantni i misle da su bolji nego sto ustvari jesu.
dok recimo ja u mojih 18 godina zivota u americi gotovo nikada nisam osecao da me iko gleda kao nizu klasu u americi vec te cene kao coveka. mada ja zaista ne vidim sto se neko iz srbije buni na gledanje drugih kao "nize rase" - dovoljno je samo da vidis kakvo je ponasanje prema romima.

Autor mile antena 17 Feb 2017, 16:56

Orlo

Nije Rusija nista uzela od Ukraine,Krim je oduvjek bio Ruski kao sto je nase Kosovo ali ga je 70-ih tadasnji predsednik SSSR koji je bio Ukrainac "poklonio" Ukraini.A sto Zapad to sad krivo tumaci i pravi dzavu oko nicega to je njihov problem,sebi prave problem a ne Rusima.U ostalom,obnovom lovacke avijacije i raketa PVO koji za nasu zemlju pretstavljaju strateski znacaj u sistemu odbrane zemlje,ruskim aparatima i sistemima PVO, mi smo jasno stavili do znanja pod ciji kisobran idemo.Ja nisam ni za neutralnost ni za Zapad,strogo na Istok i nista drugo sem Istoka,nama su najblizi narodi Rusi i Bjelorusi,kod svih ovi ostalih mozemo biti samo sluge za ciscenje Svapskih kenjara i cucavaca,za sve te Zapadne narode mi smo niza rasa u njihovima ocima i to se nikada nece promjeniti.

Autor Renault Terminator 17 Feb 2017, 17:11

Neutralnost u svakom obliku. Zapad nas je tukao u skoroj proslosti i kako ih onda voleti, ali tamo radi najvise nasih prijatelja rodjaka i tamo imamo najvise robne razmene i donacija. Koliko god to bolelo to je realnost. Iako sam rusofil zbog cinjenice da nas nikada nisu "tukli" (Onomad objavili rat silama osovine da rasterete nas front, pretili izlaskom iz rata ukoliko Italija ne obezbedi brodove za prevoz ranjenika/vojske/naroda posle albanske golgote, oslobodili su Beograd 1944...) rusi su isti kao mi samo proporcionalno veci. Ovo nisam rekao u pohvalnom smislu, jer tamo vlada despotovina protiv koje se ovde borimo, korupcija u neverovatnom obliku i na kraju krajeva nisam jos cuo da je neko otisao u Rusiju sa porodicom u meri u kojoj ljudi idu na Zapad.
Dakle, saradnja sa svima, proporcionalno nasim ambicijama, teznjama i mogucnostima.
Niti je zapadu i istoku stalo do nas u meri koju mi to zelimo...
Bavimo se malo nasim dvoristem, pustimo amere i ruse na miru.

Autor Uros Cuore Sportivo 17 Feb 2017, 17:28

UCS
A u USA nije despotovina ?
Tamo je jos gore.
Dovoljno je videti da Hilari i njen muž, ratni zločinci i zlikovci ne odgovaraju.
Obama takodje.
Razorili su Libiju, stravični zločini nad civilima i "nikom ništa".
A satanista Hilari gledala i smejala se kad su ubijali Gadafija.
Dve su suprotne strane, Rusi su ispravni, a ovi znamo šta čine.
I opet su Rusi stali nogom za vrat USA teroristima u Siriji, jer nema ko drugi.
Putin jedini govori o licemerju zapadnih političara.
Kakvu sramotu smo doživeli onomad kad je Konuzin održao lekciju našim prodatim dušama.
Rusi više zastupaju naše interese od prodatih duša na vlasti.
Pa ne možemo mi da očekujemo ništa dobro sa stranim agentima na vlasti.
I da stalno očekujemo da Rusi budu veći Srbi od Srba.
Hoće naši da šuruju sa EU i USA koji su oteli Kosovo nasilnim putem a onda od Rusa traže da brane Kosovo.
Šizofrenija i licemerstvo.
Nema ovom narodu pomoći dok ne počne da ceni sebe.
Jedina svetla tačka Srba je RS i od državnika Mile legenda. :)

Autor P1 17 Feb 2017, 17:54

@Renault Terminator
Ti ocigledno ne citas sta sam napisao, to sto je tamo vecinski Rusko stanovnistvo, i to sto je nekada bilo njihovo njima nikako ne daje za pravo da otimaju... drugo, oni su pogazili sporazume koji su sami potpisali devedesetih (jer su i tada mogli kada se cepao SSSR da ga pripoje) ali ne zbog naroda na Krimu, vec zbog naroda Rusije koji je svakako trebalo oraspoloziti i dati vetar u ledja politickoj eliti za jos neki mandat ili procenat... i Krim je pripojen Ukrajini 1954. inace...

Sto se tice nabavke naoruzanja, ovde je po sredi jedna druga vrsta igranke, u kojoj je ubacena Srbija jer je od ranije postajao ugovor o nabavci naoruzanja izmedju Rusije i Belorusije, a ovo je jedan od nacina da Belorusija zaradi novac (nas novac), i da se upravo te dve zemlje ratosiljaju otpisanih aviona i tehnike, i opet imaju koristi... inace zavod koji ce raditi remont delove za modernizaciju i nabavlja u Rusiji... mozda nije poznato ali MiG-29 je pre nekog vremena u celokupnom obimu u VVS prizemljena zbog fabrickih nedostataka pa ti vidi... Rusija je poklanjala i nove avione ali drugoj "braci", dok mi dobijamo polovnjake, sto je svakako bolje po nas nego da smo presli na zapadne aparate, prvenstveno zbog troskova obuke pilota, odrzavanja i delova jer je kod nas vec bilo obuke za ovaj tip vazduhoplova...

Autor Orlo 17 Feb 2017, 18:17

@ mile antena

i francuzi gledaju sve druge kao nižu klasu. Čak neće sa tobom ni da govore engleski iako te savršeno razume (tako sam čuo).

Nego, sad sam morao da reagujem. Pusti, Mile, cigane u 3 lepe p.m. njihove! Ono što su crnci kod tebe tamo, e to su cigani ovde. Ista priča. I nemoj da ih neko brani! Svakome ko stane u njihovu odbranu, tako brižno, toplo preporučujem, da sa istima provede samo 1 dan... nema potrebe za više. Pa će promeniti mišljenje.
Inače, "cigan" nije uvreda - tako ih nemci zovu! proverite sa nekim švabom...

Autor ja 17 Feb 2017, 18:22

P1,
Nisam rekao da nije al' ljudi zive bolje u tom obliku tiranije. Bar da se slozimo da vecina zivi. Ako cemo i po statistici - ima vise ruskih iseljenika u Americi nego obrnuto. Aj' reci da nije tako?

Za zemlju koja od izvoza nema nista osim odlicne vojne tehnike,nafte/gasa, psenice i mozda jos necega nista vredno pomena. Ako stavis knjizevnost, i bogatu istoriju (vecinom stradanja) po strani, Rusiju najvise volim kao naslednicu kosmickih osvajanja i zemlju Sergeja Koroljeva i poznatih kosmonauta. I cinjenicu da se lozim na njihovu avioindustriju...
Iako se nisam naputovao koliko sam mogao, od Evrope mi ne treba vise.

Autor Uros Cuore Sportivo 17 Feb 2017, 18:24

@P1
Rusi su u Siriju usli prvenstveno iz razloga da testiraju u praksi novo naoruzanje, i opet pokazivanje pred sopstvenim narodom... ako nisi znao ubrzo su usledili ugovori vredni nekoliko milijardi sa Alzirom, Egiptom, Indijom i Kinom, bas vezani za naoruzanje koje je korisceno u Sriji (Su-34, Su-35S, MiG-29M/35, Kalbar-NK...)... poligon je nesto drugo, realne situacije su one na kojima se pokazuje pravi kvalitet naoruzanja, a ne promo snimci, tabele i aero mitinzi...

A o tome koliko su ispravni, zna odlicno narod Gruzije samo u poslednjih deset godina, da ne idemo dalje...

Autor Orlo 17 Feb 2017, 18:25

@Orlo,
Seti se sporazuma nastalih u momentu kada se SSSR raspadao a upravo izmedju SAD i SSSR. Gorbacovu je dato obecanje da nece biti sirenja NATOa na istok. Eto ih sada na granici a Rusijom. Ako se pridrzavaju sporazuma, moraju obe strane da posrtuju dogovore.

Autor Uros Cuore Sportivo 17 Feb 2017, 18:28

@ dusan

Nevezano za celu diskusiju... tvoj komentar, da, to je to. Slažem se...

Nego, ima li koga u Holandiji? Ja se selim tamo na leto. Odlučio sam. Rasprodajem ovde mašine, skupljam pare i odoh definitivno. Ali, idem na "slepo"...

Autor ja 17 Feb 2017, 18:32

@Orlo,
Rusija je JEDINA zemlja koja je po pozivu narodno izabrane vlade dosla u tu zemlju.
Svako dalje polemisanje na tu temu je izlisno.
Kakve god bile namere Rusije, od njihovog dolaska se tok rata menja u korist sirijskog naroda koji nije pod teritorijom ISILA i drugih "umerenih" pobunjenika.
Al' da su uledili brojni vojni ugovori - to stoji. Bilo bi izuzetno glupo da nisu iskoristili tu priliku.

Autor Uros Cuore Sportivo 17 Feb 2017, 18:33

@Uros Cuore Sportivo
Jeste u pravu si, tek je to bila prevara SAD-a... ali se meni cini da je to ranije dogovoreno... oni su sada na granicama Rusije iz pravca Evrope i jednim delom iz Azije, i plus sto su u blizini instalirali antiraketni/balisticki stit i to jedan bas u nasoj blizini... tesko je ocekivati postenje i dogovor sa nekim ko konstantno zeli dominaciju i ne bira sredstva...

Licno smatram da vise ne treba ni jedan metak da se ispali, sada se rat vodi na drugom polju ekonomskom a to oni upravo i rade... prvo ti se priblize, naoruzavaju susede, huskaju ih, onda ti ulazes umesto u privredu i boljitak zemlje u naoruzanje, udjes u zacaran krug, uvedes sankcije, izolujes zemlju, svaki cin i potez nazoves ratnim... tako bilo ko moze da "pukne"...

Autor Orlo 17 Feb 2017, 18:37

@ja,
Moj buraze planira da ide za Holandiju, po zanimanju je arhitekta.
Jako bitan dogadjaj koji ce odrediti njegovo odlazak su predstojeci izbori tamo. Ako pobedi desnicarski kadidat koji podseca na Trampa kao kandidata, prica se da ce poostriti ulazak stranaca.
Trenutno, da bi moj brat tamo otisao, poslodavac s kojim saradjuje mora da mu garantuje, tj. drzavi Holandiji, 5 plata u iznosu proseka u toj struci. Negde oko 18-20000 eura.
Raspitaj se generlano o predstojecim izborima i sta oni nose. Srecno u svakom slucaju, prelepa je zemlja. Bar ono sto sam cuo.

Autor Uros Cuore Sportivo 17 Feb 2017, 18:39

@Uros Cuore Sportivo
I Avganistanci su zvali Ruse da im pomognu...

Autor Orlo 17 Feb 2017, 18:40

Ne voli Orlo Ruse pa to ti je. ;)
Samo im mane traži!
Što se mene tiče ja sam ili za Daleki istok ili za Daleki zapad. Dvoličnost većine Evropljanja me iritira.
US i pored svih mana je možda jedina zemlja u kojoj prema nekom neće imati predrasude, tu se slažem sa Miletom.

dusan,
Još si "zelen" tu, sačekaj par godina. ;) Moga komšiju (ugledan momak u svakom smislu) Šviceri redovno prijavljuju za gluposti. Ostavio auto uključen jer u žurbi nije ni gasio odmah ga prijavili. Hteo da sprema roštilj, prijavili ga kako u dvorištu pravi iako nije ni planirao to. Videli ga kako nosi gitaru prijavili da pravi buku - iako svira na slušalice itd itd.
Primera koliko hoćeš. Da ne pominjem što ga nikada nisu prihvatili kao svoga i da više ima prijatelja među Afrikancima nego li Švicerima.
Poz

Autor Raziel 17 Feb 2017, 18:44

@Orlo,
Secam se, omogucili zenama da studiraju i gradili im fabrike. Onda ameri poslali Stingere mudzahedinima da se malo zakuva. To se pretvorilo u sovjetski afganistan a ameri u znak zahvalnosti proglasili jednog bradonju za heroja. Posle im se ovaj zahvalio u vidu nekih gradjevinskih radova po Nju Jorku i Vasingtonu. Vise nije bio heroj, kazu...
P.S.
Je l' ti poznata zapadna filozofija da nekog drzavnika prvo znaovu "faktor stabilnosti i mira u regionu" a onda da ga proglase diktatorom?

Autor Uros Cuore Sportivo 17 Feb 2017, 18:56

*sovjetski Vijetnam.
I da...pise se Avganistan, kao sto si ti napisao, a ne ja. I to sam pogresio.

Autor Uros Cuore Sportivo 17 Feb 2017, 18:57

Orlo

Ja ti opet ponavljam,Rusi nista nisu oteli,samo su vratili ono sto je njihovo.Procitaj malo sta je Krim Rusiji pa ce ti biti jasnije.Sto se tice sporazuma i narusavanja istih,Uros ti je odgovorio umjesto mene,glupo je da spamujem bezveze.A za godinu si u pravu,ja sam malo permutovao neke stvari..

A sto se tice aviona,remont i modernizacija Ruskih Migova radice se u Momi uz naravno pomoc ruskih strucnjaka itd..Za Bjeloruske Migove ne znam gdje ce biti modernizacija.
Ovdje te nisam razumio,mislis da su nasi Migovi 29 prizemljeni?
Mozda su prizemljeni od pre jedno sedam dana,jer sam upravo tada vidjo nasu 29-ku u zraku a malo kasnije I jedan Mig-21 na periferiji Beograda.Od 4 29-ke jedna je prizemljena,ona se cerupa da bi ova tri mogla da lete.E sad,mozda ti imas bolji izvor informacija.
Poklonila bi I nama Rusija bolje avione al nemamo mi to da platimo,nesto se ipak mora platiti,za dzabe nema nista a mi smo se i za ovo natezali sa njima,tako da koliko para toliko i muzike al i ovo je dovoljno za komsiluk,sasvim dovoljno.

Autor Renault Terminator 17 Feb 2017, 19:06

@ Uros Cuore Sportivo
Pa kako ne bih znao, to je obelezje njihove spoljne politike i jedan od stubova sirenja demokratije u nedemokratskim sredinama... samo ne znam ko vise na to naseda...

Prica sa Stingerima (ali i uopste naoruzavanjem Talibana drugim naoruzanjem) je zapravo, kako ja to vidim, odmazda za naoruzavanje Korejaca i Vijetnamaca, od strane SSSR, u njihovim ratovima... no gerilski rat niko nije dobio, a u porobljenom narodu svako moze da bude napadac, od deteta, do starca... sada je ta zemlja opustosena, presle su obe sile preko nje i nista im vise nije vazno...

@Raziel
Zapravo meni licno smeta glorifikacija i stvaranje mita od strane medija koje cesto nema realnih uporista odnosno cinjenica... nista drugo... dok sam bio mladji bio sam bas Rusofil, dok nisam shvatio da se u ovom svetu sve vrti oko para, i ko koga moze da predje, da izmuze, iskoristi... a da se price oko ljubavi i bratsvu koriste kako bi se pokrili neki potezi...

Autor Orlo 17 Feb 2017, 19:10

Orlo ,bez ljutnje ali kao da slušam Jelenu Milić tj.gluposti...
Nisam primjetio nekakve sankcije tog "slobodnog i demokratskog" svijeta kad prekršili sva moguća međunarodna prava i izvršili agresiju na jednu međunarodno priznatu državu i oduzeli joj dio teritorije.
Nisam nikakav rusofil ali u međunarodnim odnosima su mi definitivno draži nego licemjerna zapadna bagra predvođena Velikom Britanijom i SAD-om.
I po lošem u tim međunarodnim odnosima su male mace za gore pomenutu bagru...

Autor Đorđe 17 Feb 2017, 19:11

@Renault Terminator
Ne kod nas, nego su u Rusiji 29-ke bile prizemljene nekoliko puta jer je u kratkom vremenskom periodu palo nekoliko aviona, kako oni tvrde zbog neadekvatnog odrzavanja i starosti... posledica usmeravanja novca na modernizaciju i remont aparata iz porodice Su-27...

Krim ima stratesku vaznu poziciju, jer ko kontrolise Krim kontrolise Crno more, tu je i Sevastopolj - glavna pomorska luka flote...

Autor Orlo 17 Feb 2017, 19:20

Raziel , slažem se za ovo , ja to zovem ljubaznošću po službenoj dužnosti , ali u dubini duše za njih smo samo što bi Švabe rekle , scheisse kanake...

Autor Đorđe 17 Feb 2017, 19:21

@Djordje
Nema ljutis, ali gde si ti mogao da procitas u bilo kom mom komentaru, da sam i jedan potez zapada oznacio kao ispravnim, da bi mogao da izvrsis poredjenje?

Autor Orlo 17 Feb 2017, 19:28

@Đorđe,
ako cemo iskreno, rus nije okipirao nikoga ne zato sto ne zeli vec zato sto ne moze. pogledaj sta su sovjeti radili dok su bili mocni - cela istocna evropa je bila njihova kolonija, a da ne ulazim u detalje da su direktno finansirali i civilne ratove u kini, koreji, vijetnamu ... da se amerikanci nisu umesali u koreji pa posle koreje bi najverovatnije pao i japan i gotovo cela azija. na kraju - amerika je jednostavno bolja/uspesnija od rusa u istoj igri. a mi se mozemo tesiti koliko god hocemo kako su rusi "dobri momci" ...

Autor mile antena 17 Feb 2017, 19:45

@mile,
Amerika je okruzena sa dva okeana i samim tim ima luksuz da cacka mecku gde god zeli bez bojazni da ce ona da strada, vec njeni saveznici.
Sta rade americka mornarica u Juznom kineskom moru i u Crnom moru?
Da se tako rusi i kinezi zezaju u Meksickom zalivu, je l bi isto tako gledali?
P.S. Slazem se za tvoju poslednju recenicu, tu nema dileme.
Ali dominacija Amerike polako slabi, mozda bas i na 100-njicu iste, od ulaza u Prvi svetski rat...

Autor Uros Cuore Sportivo 17 Feb 2017, 19:52

Orlo
Čekaj kako to "otimaju" Krim ?
To je otprilike kao da izjaviš da Srbi otimaju Kosovo.
Krim su Rusi dali Ukrajini, što je očigledno greška bila, a gradjani su se na referendumu izjasnili da hoće pripajanje sa maticom.
Pa neće sigurno sa Ukrajinskim fašistima.
UCS
Budi siguran da bi Rusi živeli bolje da Rusija poput Amerike pljačka druge države i uništava.
Srbija ima poziv u Evro-Azijsku uniju, ali naše sluge na vlasti više vole da jure za štapom sa šargarepom.

Autor P1 17 Feb 2017, 19:53

mile antena
Ma da...
Šta misliš da Rusi nisu mogli da pregaze i uzmu Ukrajinu ?
Verovatno nisu dovoljno jaki za silnu Ukrajinu...
Inače su Amerikanci poznati kao velike demokrate, to najbolje znaju indijanci, pa svi dalje redom...

Autor P1 17 Feb 2017, 19:56

@P1,
Pitanje je da li taj poziv, osim moralne, donosi bilo kakvu vecu dobit po nas...
Okruzeni smo sa EU clanicma, po prirodi stvari bi bilo da trgujemo sa njima primarno.

Autor Uros Cuore Sportivo 17 Feb 2017, 20:08

Mile , pored svega , opet ostaje činjenica da su Rusi male mace za predvodnike "slobodnog i demokratskog" svijeta.
A na tvoju konstataciju da se Amerikakanci nisu umiješali , mogu samo reći , dao bog da se nikad nigdje nisu umiješali...

Autor Đorđe 17 Feb 2017, 20:15

@Uros Cuore Sportivo,
sam si rekao - amerikanci imaju luksuz (jer su uspesniji) koji rusi jednostavno nemaju. mislis da rusi nebi zeleli da imaju svoje brodove u meksickom zalivu? ono sta hocu da kazem da samo zato sto su amerikanci uspesniji od rusa u onome sta obe drzave zele da rade ne cini jedne dobrim, a druge losim momcima.

@P1,
rusi da su mogli nekoga da pregaze i uzmu - pa to bi uradili jos '91, nebi ni dozvolili da sovjetski savez pukne.

@Đorđe,
pa hajmo reci da se amerikanci nisu umesali u 2. svetskom ratu. jel bi mi srbi bolje ziveli? bili su ili kolonija hitlera ili kolonija staljina. pod hitlerom verovatno vise nebi ni postojali, pod staljinom je pitanje da li bi postojali.
ljudi obicno vole da pricaju kako bi voleli da se amerikanci ne mesaju u ratove - ali svaki put kad je tema 2. svetski rat onda su price "amerikanci su previse kasno usli". pa jel zelite da udju ili ne? ista stvar je i sa 1. svetskim ratom - da li bi nemacka i austro-ugarska uzgubible rat da nisu amerikanci usli u njega? a s obzirom da je austro-ugarska nas krivila za sve - da su pobedili rat pitanje je da li bi srbi uopste danas postojali

Autor mile antena 17 Feb 2017, 20:32

Mile,budimo realni da nije bilo tih "slobodarskih" Engleza , Francuza , Amerikanaca , Hitlera vjerovatno ne bi ni bilo...
A ako ćemo iskreno , nas je crvena armija oslobodila tj. dok nisu oni probili istočni front , partizansko puškaranje je bilo jalovo i beznačajno a zapadni "saveznici" su nas samo bombardovali isto kao i nacisti...
Tako da te priče šbbkbb su iluzorne.
Ja znam da ne možeš pljuvati u tanjir iz koga jedeš , ali ja ne moram , tim prije što na samo na 30km od moje kuće nisu dejstvovale ruske rakete , nego američki tomahavci.
I bez obzira koliko pokušavao ubijediti u nešto , činjenice su neumoljive , SAD i Velika Britanija sa svojom organizacijom NATO su centar najvećeg svjetskog zla i licemjerstva...

Autor Đorđe 17 Feb 2017, 21:36

UCS
Još kako donosi. Drugi se utrkuju a mi ne koristimo šansu.
Pa što mole Ruse za Fijat ?
Što Amerika povećava medjusobnu trgovinu sa Rusijom koja je nikad veća dok tera EU da uvodi sankcije.
A sankcije EU koje su na sopstvenu štetu samo pokazuju koliko je EU kolonija i slugerajska prema USA, isto sa migrantima.
A Srbija za EU je samo tržište i jeftina radna snaga.
Mi naše proizvode možemo da prodamo Rusiji i Evro-Azijskoj uniji.
Ali mi ne koristimo šanse.
Više naši vole štap i šargarepu.

Autor P1 17 Feb 2017, 22:18

Đorđe,

Ma samo im pusti ovo, haha
https://www.youtube.com/watch?v=RP2u4wJcnS0

Poz

Autor Raziel 17 Feb 2017, 22:29

@Đorđe,
nije nas crvena armija oslobodila od nicega. sovjeti su imali iste planove za jugoslaviju kao i nacisti. i da nije bilo upravo zapada - pa jugoslavija bi bila samo sovjetska kolonija isto kao i poljska, rumunija i svaka komunisticka drzava koju su sovjeti "osvojili". ali je tito bio otvoreniji prema zapadu pa sovjeti nisu mogli da urade ono sta su uradili u cehoslovackoj i madjarskoj.
hitler i staljin su bili isti, oba su imala plan da podele evropu. nisu sovjeti ubili nista manje recimo poljaka nego nacisti. ejjj na sudjenju u nurburgringu posle rata sovjeti sude svabama za zlodela u poljskoj koja su ZAJEDNO UCINILI.
ja nisam nista pozitivino rekao za ameriku i nato niti ih branim. sve je sto radim je napadam ruse da nisu "dobri momci" vec su jednostavno izgubili u igri.

Autor mile antena 17 Feb 2017, 22:54

Orlo

Avioni padaju svima koji imaju avijaciju a pogotovo je to izrazeno kod velikih armija kao sto je Ruska,Americka itd..a da je kod Rusa to vise bilo izrazeno zbog loseg odrzavanja je tacno, da vidis na sta im je tek mornarica licila,maltene pred nestankom,al ta vremena su prosla.Pa I nama su u bivsoj Jugi vojni avioni padali kao dobar dan al se i letjelo,koliko ih je samo u Jadran palo zbog dezorijentacije pilota,utripuje da je nebo more a more nebo a nevjeruje instrumentima koji mu pokazuju ispravno i pravo u more se zakuca..

Tacno je i to sto si napisao za Krim al ima i istoriski aspekt koji je jos vazniji i na kraju kljucan a to je da je taj Krim natopljen Ruskom krvlju u krvavim ratovima koje je Rusija vodila protiv Turaka,Mongola i ostalih osvajaca,Krim je Rusima kao nama Kosovo.

Autor Renault Terminator 17 Feb 2017, 23:09

Mile ,kako nisu oslobodili?
Da nije bilo crvene armije , partizani su realno još barem 30 godina mogli puškarati i mlatiti praznu slamu...
Dok su zapadni "saveznici" radili tepih bombardovanja Beograda i prihvatali lokalne naciste , koji su umakli Rusima i partizanima.
I Jugoslavija nije potpala pod sovjetski uticaj jer taj isti Tito je bio njihov đak a ne što je bio otvoren prema zapadu a ovaj resto što je potpao pod njihov uticaj je bio "prozapadan" dotle da su slali svoje vojske na istočni front protiv istih tih Rusa.
Nisu Rusi cvjećke ali za ove licemjere ,koji drže pridike o pravu i demokratiji a istima su ruke krvave do lakata su totalni amateri.

Autor Đorđe 17 Feb 2017, 23:30

Mile

Mile,neizvaljuj se,da nije bilo Rusa pitanje dali bi i ti ja danas postojali s obzirom kako su nam susjedi radili "na nasem pitanju" tamo odaklen smo a trebao bi bar to da znas da su bili veoma temeljni i definitivni po nasem pitanju.
I kakav Zapad,sta pricas,mislis da bi Ameri ratovali zbog Juge 1948 da je Staljin krenuo?Jest,nebi mogli da spavaju zbog toga,boli ih cosak a i Staljin bi nas zgazio brze nego Svabe 1941 da je htio.
Ti zaboravljas ili ne znas da su ti Poljaci 280 godina pre WW2, presle granicu Rusije i krenuli ka Moskvi a da ne krenemo jos malo nazad sta su sve radili Rusima u danasnjoj Ukraini,Bjelorusiji...Staljin je samo vracao milo za drago I malo im je vratio,isto tako i Rumunima i ostalima koji su sa Hitlerom palili Ruska sela I cinili gore zlocine i ubistva nego same Svabe.
Drugo,Rusi jesu izgubili hladni rat,ali sta ce onda Americki tenkovi na granicama sa Rusijom,sta ce antiraketni stitovi na postsovjetskom prostoru?Cekaj,dobili ste hladni rat,pao je berlinski zid,pao je komunizam,sto vam sad smeta Rusija?
Rusi kada su na Kubi htjeli da instaliraju svoje rakete Ameri su bili rijeseni da krenu u rat zbog toga,izgovor im je bio "mi nemamo vremena za odgovor ako te rakete polete sa Kube",stvarno za veoma kratko vrjeme one bi bile vec u Vasingtonu,Njujorku itd..Pa evo sad Americkih,nisu jos tako blizu ali da se nije desio Krim,Donbas i Juzna Osetija 2008 godine bile bi i one na par minuta do Moskve i cao.
Al naravno,to tako ne prenose na USA TV kanalima,oni pricaju o toboze nekoj agresiji Rusije a niko ne postavlja pitanje a sta ce Americki tenkovi na Ruskoj granici,sta oni rade tamo?Amerika namjerno provocira Rusiju,Amerika hoce rat,Amerika je ubjedjena da moze pobjediti u nuklearnom ratu protiv Rusije.Danas u Svijetu najopasnija drzava je Amerika,em je vojno mocna sto je neosporno,em sto je vode idioti od generala do politicara koji nisu svjesni realnosti,da ne mogu dobiti nuklearni rat,nestace i oni sa Rusijom,Rusi cak mozda i prezive jer nisu nabijeni u gradove kao Amerikanci.

Autor Renault Terminator 17 Feb 2017, 23:44

@ Đorđe,
naravno da sovjeti nista nisu osvojili za nas. da su se sovjeti pitali mi bi zavrsili isto kao i poljska, rumunija i ostale sovjetske kolonije. u sustini - presli bi sa okupacije svaba na okupaciju sovjeta. nista za nas tu bolje nebi bilo. znaci tvoj zakljucak je "rusi su manje zlo od dva velika zla"?

@Renault Terminator,
da nije bilo amerikanaca pitanje je da li bi uopste bilo sovjeta. ko je sovjetima slao naoruzanje?
videlo se u korejskom ratu sta su amerikanci spremni uraditi za svoje saveznike.
aaaaa znaci staljin je ustvari bio dobrica koji je samo naplacivao stare dugove? mora da je pobio toliko svog sopstvenog naroda i istog razloga - jer su pra-pra-pra dede tih istih ljudi saradjivali sa poljacima i rumunima. pa nista, ajde da se vratimo nazad u istoriju i svi naplacujemo sve dugove.
a amerika da zeli nuklearni rat - pa mogla ga je poceti '91 kad su rusi bili na nogama, tad su mogli sravniti celu rusiju sa zemljom da su hteli.

Autor mile antena 18 Feb 2017, 03:50

@P1
Nikakav svajcarac mene ovde ne gleda kao 'nizu' rasu. Jos nisam naisao na takav slucaj, a zapravo druzim se sa 3 prava svajcarca. Dakle ne deca nasih ljudi ili deca nekih stranaca, vec deca pravih, pravih svajcaraca. Mozda cu nekad i naici na to da me neki tako pogleda, mozda, ali zasto bih obracao paznju na to? Covek mozda razocaran brojem stranaca u svojoj zemlji, mozda nesto peto ko zna. Svaki covek ima svoju muku...Mada sta pa pravih svajcaraca imas, mozda 30%, oni navode 68% svajcaraca, okej je to, da, ali 30% je pravih, pravih svajcaraca, u ovih ostalih 38% spada i moja supruga koja je rodjena ovde i ima pasos njihov. Mada i ti rodjeni ovde vise imaju tu kulturu ovdasnju. Vidi, samo banana zemljama se naredjuje sta i kako. Ovde imas mnogo portugalaca, srba, spanjola, veliki broj, manjine...A, idi kao srbin trazi da ti dete pohadja skolu na srpskom jeziku kao sto srbija treba to da obezbedi hrvatima, madjarima, albancima na jugu...Idi zahtevaj bilo sta kao manjina i nista neces dobiti. Dobices odgovor 'Vi ste u Svajcarskoj, ako to hocete idite odakle ste dosli' . To ces isto dobiti u Nemackoj, Francuskoj i svakoj normalnoj zemlji. Demokratija se sprovodi samo slabim zemljama. Mada u Ch je demokratija i pravo naroda jaka, znas i sam da narod bira na referendumima mnogo toga. Pa supruga je dobila barem 6-7 pisama prosle godine da zaokruzi nesto oko necega i samo vratis postom. Evo narod birao da dete rodjeno ovde, a ovde su mu deda i baba bili, pa roditelji, da dobije pasos automatski bez polaganja. Do sada je trebao svako da polaze za taj pasos...Eto npr moje dete ce biti 'svajcarac' automatski. Jos jednom da ponovim, nikad se nisam osetio ovde kao 'niza' klasa jer je zemlja puna stranaca. Ali eto nisam ni od pravih svajcaraca. Imam vec rekoh i neke prijatelje os njih, a druge koje sam upoznao kako starije tako i mladje su bili zapravo jaaako ljubazni, kulturni...Po meni najveci nacionalisti su italijani, nemci, britanci pa francuzi. Francuzi imaju puno kompleksa od britanaca. Nemci takodje ali manje. Jos nesto oko Rusije i zapada. Sve dok se Srbija bude oslanjala na nekog, nikako nece biti tamo. Jer i Rusi i Amerikanci sve rade iz interesa, a ne iz ljubavi prema nekom narodu. Sirija ? U Siriju nisu usli rusi onako, vec branili svoje interese, nisu branili 'pravdu' vec interese. Ameri su hteli da puste gas od Izraela preko Sirije za Evropu. Rusi su to znali i zato stali na stranu kao Sirijaca. Jer da ameri puste gas za Evropu odatle, Rusi bi izgubili milijarde godisnje. Takodje su tu pokazivali nova oruzja, koja evo vec prodaju mnogim zemljama. Naravno nisam ni za jedne ni za druge. Posebno mi na zivce idu nemci jer pre 70 godina su pobili pola Evrope, a sada nekome diktiraju demokratiju neku. Mada oni ce uvek biti americki ljudi. Ameri su milijarde ulozili u njih posle ww2, nikad im nemci to ne mogu vratiti vec mogu samo da ih slusaju. Svi rade samo za svoje interese i to je to.

Autor dusan 18 Feb 2017, 07:22

@ja
Francuzi imaju komplekse od britanaca jer su nekad bile mnogo jake sile. Sada su britanci ispred. I da, francuzi misle da su Bogom dani i smatraju da je njihov jezik dovoljan. Iako mnogi znaju engleski, reci ce ti da ne zna. U fazonu 'nauci francuski bitniji je od engleskog' iako nije tacno, vec eto takvi su. Puni sebe. Diktiraju demokratiju po svetu zato imaju teroriste, Ajfelov toranj im cuva 500 policajaca, a Pariz ko zna koliko pandura sa sve puskama i opremom. I opet posto su mnogo 'pametni' im se desi neki terorista. Zato ja zivim u CH, svajcarci se ne mesaju nigde nit se cuju. Rade i cute u svojoj zemlji. Terorista nema, niti ih Ch zanima jer ih Ch i ne dira. Mozda se nesto pak i desi, nista se ne zna. Ali ovde nemas policiju pod punom opremom sa patrolira ispred velikih i znacajnih 'spomenika' zemlje. Niti po gradovima. Imas standardno policajce u kolima koji vrsljaju na gore, na dole cisto da podsete narod da su tu i da se problemi ne prave.
@Uros
Naravno da sa komsijama Srbija treba najbolje da saradjuje. Medjutim niko nece da krene kako treba. Uvek sa komsijom treba da si dobar. Balkanci su takvi kakvi jesu. Nek komsiji crkne krava. Takodje mito i korupcija koji su rak za svako drustvo je na Balkanu normala i tesko ce to otici odatle, kao i kod Rusa sto ce uvek biti. Zamisli ti pre par godina htela neka firma fabriku da otvori u Prokuplju, neki iz vlade trazio 80 hiljada i mogu. Ovi se okrenu i odu iako njima to i nije neka para. Nece da ti radi kad ti je takav sistem. Ovaj smanjio plate i penzije i zove investitore. Pa ko ce ti doci mozgu jedan kad ti smanjujes plate koje su svakako nikakve i jos vise ubijes dzep coveka. 'Jeftina radna snaga'. Ne mora da bude jeftina da bi dosao investitor. Svajcarski radnik je najskuplji u evropi po satu pa dodji da vidis koliko fabrika, firmi imas. Ima mesta od 10.000 stanovnika a imaju 2000 firmi. Bitna je finansijska moc stanovnika, jer ako gradjanin te zemlje ima pare da nesto kupi, taj investitor ce doci i plus ce prodavati tu i plus izvesti, ovako nikoga ne zanima tu da otvara osim ako nema velike subvencije od drzave.

Autor dusan 18 Feb 2017, 07:42

Mile

Ih,ih..jos ispade da su Ameri pobjedli na Istocnom frontu a ne Rusi haha..To nauruzanje sto su dobili od Amera je vise simbolika saveznistva nego sto je zaista Rusima nesto pomoglo a pogotovo da je bilo presudno,ciste budalastine.
Vidli smo,takodje smo vidli i kako su prosli kad se umjesala komunisticka Kina I kad su razbili Amere kao krmaca masnu vrecu,srecom Truman je bio pametniji od Makartura pa nije odlucio dalje ratovati inace bi ih Kinezi zgrnuli sve u more a ne samo do 38 paralele.
Sta je trebao,da im kaze svaka cast sto ste nas vjekovima tiranisali?Sad ce te malo da vidite kako je to kad vas neko tiranise I ako ih je tiranisao,po meni je prema Poljacima bio cak i veoma blag.A to sto je tamanio svoje po Rusiji,to je njihova licna stvar.
Ameri kada bi samo znali 100% da nece biti odmazde,odmah bi ovog trena,ovog casa zbrisali Rusiju sa lica zemlje.Rusija je bila na koljenima,ali nisu njene nuklerane rakete bile na koljenima,one su I dalje bile smrtonosne i ubojite kao sto su bile pre sloma Varsavskog pakta e to je sprecilo tada i sada da Ameri uniste Rusiju.
Americki politicari javno pricaju da Rusija nema prava na prirodna bogatstva koja su na njenoj teritoriji,da to mora podjeliti sa svima (Amerikancima) pazi to!!!!Tako da je jasno kao dan a I Bogu hvala i Rusima je jasno ko su i sta su Amerikanci i koje su im namjere.E sad kako ce se cjela prica zavrsiti,to ce mo da vidimo,ko dozivi i prezivi pricace.

Autor Renault Terminator 18 Feb 2017, 09:34

Istoricari zaboravili ste samo da je WW2 poceo tako sto su Nemacka i SSSR bili saveznici, i zajedno su napali i osvojili Poljsku, a nakon toga su Rusi napali i Finsku, gde su u principu prdnuli u cabar. Do trenutka dok nisu krenuli Nemci na Rusiji to su bili saveznici i iz Moskve su redovno slali vozovima zalihe za Hitlerovu Nemacku. Da im nisu dosli do pred Moskvu, ne bi se oni opametili i krenuli u sveopstu ofanzivu.

Autor Burdus 18 Feb 2017, 11:53

Nemačku su gurali USA i UK, tj Hitlera.
IBM mu je davao kartice - podatke o Jevrejima, da može lakše da ih pronadje.
Posle su naciste prebacivali i čuvali( uglavnom u Latinsku Ameriku ) , ti veliki borci za ljudska prava, pravdu i demokratiju...
NATO je čopor, USA ih koristi pošto voli tako kao cigani, 20 spram jednog i uvek slabije da napada.
Što ne napadnu Kinu ili Rusiju, cvrc.
NATO je taj koji napada i približava se Rusiji, zato će Poljska prva stradati ako bude belaja.
Naravno, neki koji veruju u ono što pričaju predstavnici NATO-a, nisu baš jake pameti.

Autor P1 18 Feb 2017, 12:02

@Renault Terminator
"...Krim je Rusima kao nama Kosovo..." - to zapravo nije tacno ako se povuce paralala (Ruska drzava nije nastala na Krimu i na njemu nisu najvece svetinje) i ako se malo potrazi na netu istorija i jednih i drugih, ali jeste istina da je to samo floskula koju su izmislili ovdasnji ljudi koji eto tako piskaraju na internetu, neki ljudi im veruju jer zive u neznanju, opravdavajuci aneksiju kao opsteprihvatljiv cin... realno ima tu jos zemlje koja moze da se otme bez problema... a na internetu svako moze da napise sta hoce, i mnogi uzimaju zdravo za gotovo, ali samo zato sto ne znaju neke stvari ili ne zele da znaju i onda sto puta ponovljena laz postaje istina... ne kazu za dzabe: "sto manje znaju to su glasniji"...

Autor Orlo 18 Feb 2017, 15:06

Nije Krim kao Kosovo, sličnije je RS.
Eto RS je trenutno u sklopu BiH, medjutim ako ovi nastave da se ponašaju kao Ukrajinci, lako može da se desi da se RS pripoji Srbiji, što je prirodnije.
Nego nije mi jasno zašto se neki bune što se Krim vratio Rusiji, jesu se bunili kad je Krim "dat" Ukrajini ?!
Tad nije smetalo...
Zašto tad nisu rekli "nećemo, nije naše", nego im sad smeta kad se stvari vraćaju na prvobitno stanje.
Isto će biti i sa Kosovom, samo polako.
Neće doveka Amerika sa NATO-om teroristai čitav svet, Rusija im je već stala na put, ne mogu više šta hoće, Sirija je primer.
A do tada, nek umiru šiptari na Kosovu od "prijateljskih" posledica NATO bombi sa osiromašenim uranijumom, pošto je Kosovo najzatrovanije u tom smislu.
Ali briga njih za narod što umire tamo od bolesti, raka itd.
Njima je najbitnije da imaju bazu Bondstil, da mogu da rade drogu sa šiptarima, da im to bude balkanska baza i naravno da pljačkaju rudna bogatstva Kosova.
Pošto Olbrajtova i Klark imaju tamo "firme", za pustošenje, kao i svuda gde sprovode "demokratiju".
Dovoljno je samo videti šta je Amerika uradila od Libije.
Nema očiglednijeg primera njihove demokratije i ljudskih prava.
Razorili su Libiju, zločina nebrojebno počinjeno, bilo je sve na "ObamaLibya" sajtu, kako su "borci za demokratiju" terali Sirijce na kanibalizam ( da jedu leševe mrtvih ljudi ), da ljube odsečenu glavu vuka prikucanu na drvo i tako redom.
To normalan čovek ne može da radi, ali satanistima je to normalno.
I naravno Hilari koja je gledala kako Gadafija ubijaju i smejala se, djubre zlikovačko.
Važno je samo zameniti teze, da je Gadafi loš a oni dobri, pokriti sve medijima i propagandom.
I onda će tupava raja koja veruje u sve što vidi na TV-u poverovati njima.
Mada i toga je sve manje, providni su odavno.
Svako iole pametniji i obrazovaniji, zna šta je i kako.
Amerika naoružava teroriste, podupire ih jer ih je ona i stvorila.
Prekidi vatre, primirja i humanitarne pomoći, sve to koriste da opreme teroriste.
Šta reći kad su bili spremni svoje dve kule da sruše i pobiju toliko ljudi, samo da bi ostvarili ograničenje slobode, nametanje novih ovlašćenja policiji itd.
Gde svakog mogu bez dokaza, sudskog naloga da privedu , drže, ubiju, ako samo nekog žele da označe da je "terorista".
A ono sa kulama je takva komedija od predstave, da u to samo neki Ameri mogu da poveruju.
Amerika se ponaša kao kriminalac, koji sa svojim NATO čoporom pljačka i uništava slabije od sebe.
Isto kao bagra kad dodje da pljačka i maltretira poštenog čoveka.
Nema razlike.
U stvari ima, Ameri sa svojom svitom su gori.
A mi smo banana država čim NATO botovi mogu da javno vredjaju i gaze po žrtvama NATO bombardovanja.
Kako li se osećaju roditelji Milice Rakić i svi kojima su nastradali bližnji.
Žalosno.

Autor P1 18 Feb 2017, 15:45

Ko hoće da izvozi automobile u Rusiju, može to i sada bez problema. Mislim da Rusija ima nameru da proširi bescarinski ugovor sa Srbijom i na automobile i to samo u slučaju ukoliko isti neće ugroziti njenu ionako ugroženu Ladu od strane GM-ovog Hyundai-ja. Dolazak FIAT 500l u Rusiju bez carine dodatno bi ugrozio Ladu i to sada kada se tehnološki opravlja. Jedini automobil koji bismo mogli pobuditi Rusiji jeste neki koji nebi konkurisao ne samo Ladi već i drugim "domaćim" proizvođačima automobila u Rusiji, što znači neki automobil koji bi ili bio sportski ili jako jeftin. jer nemamo šta da tražimo u Rusiji sa automobilom srednje klase s obzirom da je ponuda u tom segmentu ogromna. Još kad se doda na to da 500l liči isuviše šminkerski, njegova budućnost u Rusiji u kontekstu prodaje od 10000 automobila godišnje je veoma upitna. Osim toga, pogledajmo prodaju tog modela na mnogo jačem tj. američkom tržištu i sve će vam biti jasno.

FIAT je hendikepirao Srbiju. Ne možemo da krenemo da razvijamo auto-industriju (ako izuzmemo proizvodnju auto-delova) ni u kojem pravcu, osim u onom FIAT-ovom, autističnom pravcu. Niko više ne spominje Zastavu kao poseban brend, dakle mimo FIAT-a ili uz saradnju sa FIAT-om na tehnološkom nivou. Hajde da vidimo može li se ta firma "upregnuti" u pravcu aktuelne višegodišnje situacije (kriza i povećana potražnja za jeftinim automobilima), kao i novih okolnosti (dolazak republikanaca na vlast u SAD-u). Sada imamo slobodno tržište sa Evropom i još nekim drugim zemljama sveta, znači nismo više ograničeni na Srbiju ili bivšu Jugoslaviju u pogledu bescarinskog tržišta. Ponovo su oni, zbog kojih smo mi izvozili Yugo u Americi, na vlasti. "Slobodna" Evropa, "slobodan" svet, možda i "slobodna" Rusija uskoro za automobil čija koncepcija može da bude interesantna i za budućnost, čak sad i više interesantnija s obzirom da je sada svet bogatiji nego pre nekoliko decenija. Dakle govorim o automobilu tipa Yugo, ne o FIAT-u 500l čija prodaja sve više propada dok svi ćute i ne nude nikakvo dopunsko rešenje ili čak alternatvno rešenje kako nebismo došli u situaciju da Kragujevac bude ponovo dolina gladi mada i sada jeste s obzirom da je trećinski desetkovan preko noći. Naš problem ovde nije Rusija, već mi. Nema proaktivnog rešenja. Svi čekaju da skroz propadnemo pa da kukamo kako smo propali. Niko ne nudi rešenje u hodu, dok još možemo. Neka se država i FIAT pronađu još nekog ko bi radio u postojećoj fabrici. Kako u Revozu rade Renault i Smart, a ovde samo FIAT i to samo jedan model? Pa to je suludo jer vodi u propast s obzirom da prodaja 500l modela pada i to iz godine u godinu. Ne može samo jedan model u onolikoj fabričetini i ne može samo jedna firma. Država se pravo zeznula kada je onoliku fabriku sagradila samo za jednog investitora. Pa za kapacitet od 200-300 hiljada automobila potrebno je 2-3 modela i to najmanje s obzirom da FIAT 500l se prodaje u brojci manjoj od 100000 automobila. Ovakvo stanje je neizdrživo. Nešto mora da se menja i to što pre i to čak debelo dok još nije kasno. FIAT trenutno koristi više od 1/4 kapaciteta propisanog ugovorom (300000 automobila godišnje). To je malo za onolike pare date FIAT-u od strane države, onoliku fabriku. Nekoliko godina je prošlo, a prođe li još kojih nekoliko godina, te hale što nisu u funkciji počeće da iziskuju troškove održavanja usled zuba vremena, a da pritom nikad nisu ni korištene. Toliki luft u fabrici postoji već godinama. Da li će se opet morati rušiti fabrika kad bude neki novi investitor dolazio? Kako je krenulo, sve je moguće. NEDOPUSTIVO je da, dok se Srbije steže i usteže, da toliki javni novac stoji u do pre nekoliko godina najnovijim zidinama. Govorimo o racionalnosti, MMF-u, o tome da javna preduzeća moraju da se konsoliduju, a ko će da konsoliduje FIAT koji je podjednako "opasan" kao mnoga preduzeća u restruktuiranju. Pa ovi što su potpisivali ugovor sa FIAT-om su gori od komunista.
Tu nema nikakve koristi za sistem. U Slovačkoj investitori koji su dobili povlastice od slovačke države su isplatili uloženo, s tim da od sada još će država da imaju koristi od njih. U Srbiji, država je dala 500 miliona evra, a jedva da je sitan delićod topga uspela da dobije od FIAT-a, a ugovor ističe za godinu dana što znači da smo u minusu i to ogromnom. Videla žaba gde konji se potkivaju pa i ona nogu digla, s tim da očigledno je da što je za nekoga dobro, to ne mora da znači da za drugog jeste, nego čak naprotiv, očigledno je da politiku davanja subvencija treba ispitati i to iz temelja jer na FIAT-u se vidi da je reč o promašenoj investiciji koja samo može da nas još dodatno potkopa.

Autor Zastava 18 Feb 2017, 16:02

@P1
Gore si rak pomenuo, umiranje od istog na Kosovu. Znas li da Srbija sa Kosovom tek na 30 tom mestu po tome koliko ljudi oboleva u svetu? Znas li da sto se zena tice, najvise obole u Danskoj. Sto se muskaraca tice u Francuskoj. Kod nas jeste jos doprinelo bombardovanje, da ne pricam sad svasta ruzno za njih jer su nas bombardovali, majka mi je od raka preminula par godina. Da li je to od bombi, ne znam. Ne zelim da se vracam... Nesto drugo sam hteo, Srbija je 30ta po tome koliko oboleva, a 3-ca po smrtnosti! Razlog? Ocajno zdravstvo. Ocajno. Ne doktori ko doktori, vec sistem zdravstveni, nemaju se skeneri i ostalo. Da su mojoj majci npr pre 15 godina snimili, mozda bi se barem produzilo. Ne, dali samo lekove za glavobolju jer nije nista strasno. Posle 12 godina sve se prosililo, metastaziralo. Namrzo sam i sistem zdravstveni i ceo sistem uopste u Srbiji. Znas li da ovde u Ch odem kod lekara zbog prehlade i kaslja, odmah ajde u ordinaciju preko puta na snimak. Masina i samo komanda ko daljinski, predje ti gornjim delom tema i sve vidi. Za stomak isto, glava isto. Cak i za nesto ne strasno to rade. A, sistem je napravljen tako da te teraju barem 2 puta godisnje na kontrole da ides, iako ti nista nije. Kao na kafu kad odes. Odes, hocu kontrolu. Moze sutra tad i tad. Okej, dodjes i kazes hocu celu kontrolu. I u istoj zgradi sve odradis, tj isti sprat! Za neki dan dodjes i uzmes sve. U Srbiji bolestan ne moze na red da dodje 2 meseca. Ako mu treba skener ne moze 4 meseca jer su puni termini (jediino moze ako imas nekog). Bitno da se prave fontane na slaviji sto pevaju, a sto nema bolnica, decu lece sms porukama...Covece skole se prazne, zatvaraju. Ovde prave jos skola, novih vrhunskih skola alo! Zamisli dogadjas u Srbiji napravi se nova skola... takodje ovde je ista cena za privatnog ili drzavnog lekara. Tj nije bitno da li ces u drzavnoj ili privatnoj klinici, cene su iste. Recepte takodje i jedni i drugi izdaju. Naravno ako placas jer npr ovi sa socijale nista ne placaju. A, nama osiguranja pokrivaju sve. Izaberes kliniku, doktora i radis kako hoces. U Srb haos u bolnicama, a privatnici narodu skupi, niti imaju nadleznosti kao drzavno. Sve u svemu haos...Ti si bio ovde pa znas sa uredjeno postoji. Mnogo ljudi ne zna, nikad nije izaslo iz Srbije pa se misle 'kako je onde i ovde kod nas i dobro', a ne znaju da je ustvari nikakvo!

Autor dusan 18 Feb 2017, 17:24

Dusan

Jeste bombardovanje doprinelo rastu obolelih od kancera na ovim prostorima I to pogotovo djece,tek rodjenih.U najuzoj familiji desilo nam se to,zahvaljujuci Bogu Gospodu i nasim doktorima sa Instituta majka i djete u Zemunu djete je spaseno I sada je u remisiji,kroz sta smo prosli ne trebam ti mnogo pricati znas I sam nazalost prosao si kroz to. Djete koje se druzilo,igralo, dolazili jedni drugima kuci,lijecilo sa djetetom iz moje najuze porodice na institutu,nije nazalost izdrzalo,juce je sahranjeno a samo 4 godine je imalo.
Bio sam nekoliko puta na tom institutu i ono je ljudi tako strasno I tuzno da ja ne mogu vama to da opisem koju sam nemoc,bol,tugu i jad osjecao u sebi kada sam vidjao onu djecicu,ne daj Boze nikom tako nesto,najgorem neprijatelju nebi pozelio tako nesto pa ni tima zlotvorima koji su nas tim otrovima bombardovali.I ti doktori sa instituta mi bas kazu da je par godina poslije bombardovanja ogroman porast oboljevanja djece od kancera i to po samom rodjenju.
A na istom tom nasem institutu u Zemunu dolaze I Siptarska djeca sa Kosova da se lijece.Leze nase majke sa djecom pored njihovih majki i djece a znamo sta su nam radili,sta nam rade i sta ce nam tek raditi njihovi muzevi,braca,ocevi dole na Kosovu,nema humanijeg naroda od Srpskog,Boziji narod,nebeski narod smo zato nas cjeli Svijet i mrzi.
A sto se tice bolnica i poboljsanja stanja u nasem zdravstvu evo sta je pre 10-ak dana rekao nas premijer,buduci predsednik po tom pitanju.Dal ce slagati vrijeme ce pokazati...
https://youtu.be/LpCkRzumg88

Autor Renault Terminator 18 Feb 2017, 18:01

Ko stvarno nešto želi da zna o odnosu snaga, toku trenutnih dešavanja i vojnoj tehnici ima brate mycity military forum, tamo može da pročita nešto, da diskutuje ili da pita. A ne ovako da čita Orlove bljuvotine koje skuplja po trećerazrednim američkim sajtovima (pošto oni imaju taj arogantan stav, američko najbolje, rusko krš, jeftino, loše, nesigurno i ostale gluposti). Mnogi su se sa takvim arogantim stavom zeznuli.
Nemam nikakve veze (niti koristi) sa navedenim forumom, ali moram da ga spomenem da ne bi Orlovo mračenje zavelo nekoga. Toliko.

Autor reCaptcha 18 Feb 2017, 18:19

@reCaptcha
Jel si ti druze prosvetitelj?

Verovatno ce ti narod biti zahvalan, jer si mu objasnio ko je ovde onaj ko mraci o savrsenstvu ruske tehnike, ali sam prilicno siguran da ne mozes da nadjes recenicu u kojoj sam napisao da je bilo sta Americko najbolje a Rusko najgore... forum je uvek bio najbolje mesto za sumiranje znanja na ovom svetu... jel mozes da nadjes takvu recenicu?

Autor Orlo 18 Feb 2017, 18:33

@Renault Terminator,
pa niko nije rusima drzao pistolj uz glavu i rekao im da moraju da prihvate americko vojno naoruzanje. mogli su ga lepo odbiti. to naoruzanje je bilo toliko "simbolicno" da kad su im amerikanci odbili isporuciti boeing b-29, rusi su napravili identicnu kopiju (tupolev tu-4) tako sto su bukvalno prekopirali svaki deo sa jednog od srusenih b-29.
ma koga bi kina tad sahranila? pa kina moze da ljubi amerikance u dupe sto su porazili japan u 2. svetskom ratu jer je onako mali japan uspeo da okupira gotovo celu kinu. takva kina bi sahranila ameriku? kina nebi tad mogla da sahrani ni crnu goru, a da ne govorim ameriku.
a posebno mi je bio interesantvan tvoj komentar kako su se "rusi zajebali sto su dali krim pa su ga uzeli nazad". pa zajebali su se rusi i sto su prodali aljasku; hoce li i nju pokusati da uzmu nazad?
njegova "licna stvar" sto je staljin ubijao svoje po rusiji? jel ti to ozbiljno?
rusija ima i danas nuklearne rakete. znaci po tvojoj logici amerika nije zelela nuklearni rat sa rusijom '91 (kada je rusija bila na kolenima), ali ga zeli danas kada je rusija daleko jaca?

Autor mile antena 18 Feb 2017, 20:22

@p1,
propustas poentu cele price. poente nije da su amerikanci dobri momci (jer nisu); poenta je da su rusi jednako velika govna kao i amerikanci. i rusi prodaju oruzije onome ko najvise plati - bez obzira da li je taj neko njegov "prijatelj", saveznik, itd. pa ta nasa prijateljska rusija je tudjmanu i izetbegovicu prodavala oruzije. i ti posle pricas kako je ta ista rusija saveznik srbije i kako se bori za srpska prava u svetu ... rusi, kao i amerikanci, imaju samo svoje interese. nicije druge.
jedina razlika izmedju rusa i amerikanaca, kao sto sam gore napisao, je to sto su amerikanci puno bolji u tom poslu od rusa.

Autor mile antena 18 Feb 2017, 20:30

@ mile

Tacno tako.

Autor Fordovac 18 Feb 2017, 21:30

20:30
Mile, ne.
To relativizovanje nije ni izbliza tačno.
Kao jesu ovi g* ali i ovi su.
Daleko od toga, ne mogu da se porede.
Dve krajnosti.
Imali su i Rusi "podmetnutu" vlast, kao i mi što imamo i dan danas.
Ali oni od 2000-e napreduju za razliku od Srbije koja tone.
Rusija sa pijanim Jeljcinom nije ista Rusija kao danas sa Putinom.
Kako Ameri vole da kažu, Rusi su dobri momci, a oni loši.
S tim naravno što Holivud uvek nastoji da zameni teze.
Srbi su loši, a Ameri ubijaju po svetu i uništavaju.
Ne smeta im demokratija njihovih saveznika u Saudijskoj Arabiji, podržavaju ISIS itd.
Elem, za vreme bombardovanja, neka majka kaže detetu da su Srbi zli i da ih zato "bombardujemo", a dete pita " ako su oni zli, kako to onda oni nas ne bombarduju nego mi njih" ?
Tako da, njihova propaganda i deci je providna.
Srećom, Rusija je sad tu, ne mogu više sve kako hoće.
A Putin razvija ofanzivno oružje, jer mu je odavno jasno s kim ima posla.
Tako da im je bolje da ne čačkaju mečku, da im ne bi mečka zaigrala pred vratima. :)
Da Rusi nisu vojno jaki, odavno bi ih "dobri" Ameri napali, kao što su svoje junaštvo i čojstvo pokazali na indijancima, pa redom.
Srećom Ruje imaju najbolje naoružanje.
A tako stvari stoje i što se tiče vojnika.
Amerika ima svoje NATO pse, Rusiji je dovoljna samo Kina kao saveznik.

Autor P1 18 Feb 2017, 21:54

mile

Naravno da niko nije drzao,poklonu se u zube ne gleda.Eto vidis,ono sto je Rusima zaista trebalo i sto bi odradilo posao Ameri im nisu htjeli poslati.

Dok se Ameri nisu umjesali u rat,komunisti su sprcili juznjake maltene u more,drzali su jako mali dio teritorije i bili pred porazom.Kad su uletjeli Ameri sa Makarturom oni su potisli komunjare preko 38 paralele i gonili ih sve do granice sa Kinom,sjever je bio pred porazom,sjever moli Kinu za pomoc,Kina ulazi u sukob razbija Amere na terenu i tjera ih preko 38 paralele koju Kinezi prelaze i dalje goneci Amere,Makartur posramljen i ponizen na bojistu trazi od Trumana da upotrebi nuklearno oruzje protiv Kine,pametni Truman to odbija i smenjuje Makartura,jer ko zna kako bi prosla ta upotreba nuklearnog oruzja.Nakon toga slijede pregovori,sukobi manjeg inteziteta i obima i danas imamo to sto imamo,sukob bez pobjednika.Sjever nije uspio osvojiti jug ali ni jug nije uz pomoc Amera osvojio sjever.To su cinjenice Mile,mozes ti da vilenis koliko hoces.

"rusi zajebali sto su dali krim pa su ga uzeli nazad" ne lazi Mile i ne izvrci kada to nisam napisao,sto ti to treba da lazes,vec te par puta hvatam u lazi.Rusi nisu nista dali,Ukrajinac koji bio predsednik tada SSSR je POKLONIO Krim Ukrajini,Rusi su samo dosli po svoje.
Aljaska je nesto drugo,Aljasku su Rusi prodali i tu je prica zavrsena,kao sto je sada zavrsena i sa Krimom.

Staljin je ubijao one koji su bili protiv njega i koji nisu bili uz njega,on je politicke protivnike tako rjesavao,metak u celo i zdravo.Unutrasnja stvar same Rusije,nije ubijao po Jugi pa da me za to boli glava kao tebe i "demokratske" Amerikance,mi smo ovdje imali Tita,koji je tamanio samo Srbe,nije nam trebao Staljin.

Moja logika Mile je,pisem ti evo drugi put i znam da neces da shvatis i da ti napisem jos 50 puta ti neces moci da shvatis i razumijes,moja logika je da bi Ameri ovog trena,ove sekunde zbrisali Rusiju samo da znaju da im Rusi ne mogu vratiti,Rusi su im i tada mogli vratiti istom mjerom jer nuklerane rakate su nuklearne rakete bio ti na koljenima ili nogama.Ameri ocajnicki zele rat sa Rusijom al bukvalno ocajnicki hoce rat ali da oni prodju bez posledica a Ruse da zbrisu sa lica zemlje,vidis da je hoce okruziti sa svih strana da postave svoje stitove i krstarece projektile nebi li neutralisali Ruski nuklearni potencijal ili prosto da Rusima nedaju vremena da odgovore.Ukrajina ti je zadnja odbrana Rusije,ako padne Donbas Rusija je gotova,al naravno Donbas nikada nece pasti Ukrajincima odnosno Amerima,zna se ko je nalogodavac tog rata.
Ne valja da u Svijetu postoji samo jedna vojna super sila kao sto su do skora to bili Ameri,nisu vise sami,Rusi se vracaju krupnim koracima i to je dobro,da se stvari malo izbalansiraju,samo to Ameri nikako ne zele da prihvate,da prihvate da ne mogu biti hegemon vise,al morace ili ode sve u prah i pepeo.

Autor Renault Terminator 18 Feb 2017, 23:24

@ P1,
mnogo mi je smesna i ta prica kako je kina ustvari saveznik rusije. pa sta mislis koja drzava najvise kupuje kinesku robu? kina ima daleko vecu korist od amerike nego od rusije, a danas je sve u interesima. akcije govore mnogo vise od reci.
daleko od toga da je rusija slaba, ali amerika nema u interesu da vojno unisti rusiju jer je u danasnja vremena to nemoguce. da bilo koja od te dve drzave pocne rat - to bi bio kraj sveta, to znaju i jedni i drugi. zato nikada neces ni videti taj rat. prepucavace se javno, ali na tome ce ostati.

Autor mile antena 19 Feb 2017, 03:40

@ Renault Terminator,
sto se tice koreje, sta je tu cudno? amerikanci su imali 320,000 vojnika u koreji, kinezi 1.3 vojnika. macarthur je zeleo kompletno da zauzme sever, a truman nije zeleo rat sa kinezima i sovjetima. sta je tu cudno? zar ja ne pricam to vec neko vreme - da amerika ne zeli direktan rat sa sovjetima (a i kinezima)?
sto se tice krima, izvinjavam se, nisi ti napisao da su se rusi "zajebali" vec p1. ali hajde da se slozim sa tim da je khrushchev poklonio krim ukrajini. i? ne mozes traziti POKLON nazad posle 60 godina. i khrushchev nije ukrajinac. rodjen je u rusiji, oba roditelja su mu rusi ... ne znam odakle ti ta prica da je on bio ukrajinac.
staljinova ubistva unutrasnja stvar same rusije? koliko poljaka, mongolaca i kineza je ubio? eto ubio je milana gorkica. jel mu on bio politicki protivnik? ili ga je ubio zato sto nije hteo da bude njegov potrcko kao tito?
ja se 100% slazem sa tobom da bi amerikanci zbrisali ruse da znaju da rusi nece uzvratiti. to je poenta svega - sto rusi mogu uzvratiti i bas zbog toga rat izmedju amerike i rusije je nemoguc. to znaju i jedni i drugi, pa i rusi bi zbrisali amerikance da znaju da amerikanci ne mogu uzvratiti.

Autor mile antena 19 Feb 2017, 04:12

Mile

Meni tu nista nije cudno.Naravno da ne zele dok god postoji sansa za odmazdom,onog trenutka kada ta pretnja od odgovara nestane,iste sekunde Ameri brisu Rusiju sa lica zemlje,ja se nadam da Rusija nikada nece biti u takvom stanju da nece moci odgovoriti nuklearni napad.
Izvinjenje prihvaceno,narod na Krimu se jasno izjasnio sta hoce i gdje hoce,90% stanovnistava Krima je trazilo da se vrati Rusiji,Rusija je samo ispunila njihovu demokratsku zelju i bez opaljenog metka se vratila na svoj Krim gdje u stvari i zive Rusi.Krim je do Ruske imperije od 1783 godine.Hruscov je bio godinama predsednik komunisticke partije Ukrajine,cim je dosao na celo SSSR on se na simbolican nacin htio dodvoriti Ukrajinskoj eliti od koje htio sigurnu podrsku a i da narod u Ukrajini vidi svu njegovu darezljivost I stalnu brigu prema Ukrajini a i Ukrajina je toboze bliza Krimu,u novoj konfiguraciji ce biti jednostavnije da оna vodi racuna о njemu,a ustoalom, svejedno je kome Krim pripada s obzirom da su i Ukrajina i Rusija jedna te ista drzava tada.Stanovnike Krima tada niko nista nije ni pitao niti su se oni sta smjeli pobuniti a nisu ni znali sta se desava,poceli su da primjecuju tek kada su na ulicama vidjeli table i putokaze ispisane na Ukrajinskom jeziku.

Naravno,unutrasnja stvar.A koliko su prije toga Poljaci,Mongolci i Kinezi ubili Rusa?Jbg,ko se maca lati taj I od maca strada.
Mile,njihovi medjusobni komunisticki obracuni mene ne zanimaju,dal je bio neka pretnja Staljinu ili ne ili tom komunistickom pokretu,sistemu to mene ne zanima,partiska posla...

Rusi su mozda imali namjere da prvi zbrisu Amere kada su htjeli instalirati rakete na Kubu,jer to je bio krajnje ofanzivan manevar.Rusi nisu osvajacki narod tako da u nevjerujem.No,znamo kako je to proslo i tu je Amerika po meni postupila potpuno ispravno i opravdano.Ali od tada,Ameri na sve nacine pokusavaju da sto blize pridju granicama Rusije sa svih strana nebi li imali kljucnu prednost u nuklearnom obracunu I to svoje priblizavanje tako cinicno,ljigavo,odvratno i licemjerno brane toboze veliko Ruskom agresijom na sve zivo,svjesno zanemarujuci da Rusi moraju da povlace poteze i da se brane od tog njihovog agresivnog priblizavanja da ne zele da dozvole da ih Ameri matiraju.Po Amerima,Rusi nemaju pravo da se brane,to je dozvoljeno samo njima i nikom vise.E pa jbg nece da moze tako...

Autor Renault Terminator 19 Feb 2017, 11:32

mile antenna
Pa to su djilkosi koji misle da su pametni, procitaju vest na uglednim sajtovima poput informer, kurir, ruska rec, srbin info itd. pa onda misle da je to ziva istina i onda im je Nikita Ukrajinac, sve rusko najbolje, a Krim kao Kosovo ili Republika Srpska Krajina. Sta ces, pun je internet takvih sto se potpisuju palcem a rukuju pesnicom.

Autor Burdus 19 Feb 2017, 11:48