home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Automobilsko tržište Rusije je jedno od najvećih u Evropi što prati i dosta krađa vozila. Tamošnji eksperti napravili su analizu krađa automobile i otkrili najčešće metode.

1. Elektronska "udica" – 33 odsto

Svaki treći automobil u Rusiji biva ukraden uz pomoć tzv. elektronske udice. Radi se o sofisticiranoj metodi krađe "bez ključa" kojom najčešće nestaju Toyota Land Cruiser 200, Nissan Teana i svi modeli Range Rover-a. Lopovi obično rade u parovima: jedan stoji uz automobil, drugi prati vlasnika.

Na primer, vlasnik je ostavio automobil na parkingu šoping centra i otišao u kupovinu. Kriminalac ga prati i posebnom opremom prenosi elektronski signal ključa ili kartice vozila iz džepa vlasnika ka svom saučesniku. Opseg delovanja elektronskih udica dostiže 3 kilometra.

2. Razbijanje stakla – 29 odsto

Klasična metoda razbijanja stakla automobila korišćena je u 29 odsto krađa, najčešće Tojotinih modela Land Cruiser i Camry, te Range Rover Sport-a. Znatno češće, lopovi razbijaju staklo sa leve strane.

3. Brava na vratima vozača – 24 odsto 

Treće mesto na rang listi metoda prodiranja u automobil zauzima provala brave na vratima vozača. Svaki četvrti automobil je ukraden na ovaj način, a najčešće žrtve su automobili marke BMW, Mitsubishi i Mazda (posebno modeli 3 i 6). 

4. Fizički napad na vlasnika – 10 odsto

Istraživanje pokazuje da svaki deseti lopov koristi najjednostavniju metodu – fizički napad na vlasnika i otimanje automobila. Stručnjaci ističu da odbrana od ovakvih napada - koji neretko završavaju i povredama vlasnika - zavisi od sigurnosnih sistema vozila, recimo, posebnih poluga cilindara za zaključavanje vrata vozača što ih koristi BMW.

5. Bušenje rupe na karoseriji – 4 odsto

Svaki 25. kradljivac automobila koristi metodu bušenja rupe na karoseriji. Pomoću ove tehnologije, posebnim uređajem povežu se na mrežu za prenos podataka vozila (CAN-bus; Controller Area Network) i probiju alarm i blokadu motora. Ova metoda se u proteklih godinu dana redovno koristila pri ulasku u Toyota Land Cruiser 150.

Izvor: Kurir.rsčitanja : 1508Komentari

Kako li su mazda trojka i šestica došle u ovu neslavnu interesnu grupu ?

Autor moron 28 Feb 2017, 12:39

Imao sam "Lavlju kandžu" ali nikad nisam znao gde da je stavim kad je skinrm sa volana.
Čuo sam da je dobra za tuče.

Autor Berik 28 Feb 2017, 15:48