home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Verujem da Vam se desilo da vozite autoputem i ispred Vas se nađe vozač koji vozi 80 km/h. Ne reaguje na signale i opomene koje mu šaljete da se ipak prebaci u susednu traku kako bi Vi i ostali mogli da vozite neometano većim brzinama. Šta Vam ostaje? Da mu pominjete bližu i dalju rodbinu, izgurate sa puta ili jednostavno pritisnete "Lane Vallet System" taster koji će svoju funkciju premijerno imati na svim Lexus modelima od 1. aprila 2017. godine.

Pritiskom na ovaj taster dva automobila (automobil ispred Vas i Vaš automobil) počinju međusobno da komuniciraju pa mu ovaj iza nalaže da se blago premesti u susednu traku nezavisno od reakcije vozača. Sama spora vožnja u krajnjoj levoj traci može da bude pogubna za vozače koji se ne snalaze baš najbolje na autoputevima gde automobili jure i preko 300 km/h. Nakon pritiska tastera, automobil prelazi u susednu traku i vi nastavljate put bez nepotrebnog nerviranja i stresa za upravljačem.

Ovaj sistem naravno podiže nivo bezbednosti na putevima. Da bi bio funckionalan oba automobila moraju da imaju najnovije sisteme poluautonomne vožnje i uključen sistem interakcije između dva automobila. Lexus je prvi krenuo sa ovim, a očekujemo i od drugih automobilskih proizvođača da krenu istim stopama.

Ideja je dobra, a evo je i u realnosti

Izvor: Turboportal.bačitanja : 933Komentari