home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Od danas se na teritoriji EU više ne primenjuje zastareli New European Driving Cycle (NEDC) test za izračunavanje potrošnje goriva kod novih automobila, a zamenjuje ga daleko realističniji Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure, odnosno WLTP putem kojeg bi kupcima trebalo da postanu dostupni tačniji podaci o potrošnji i emisijama njihovih limenih ljubimaca.

Takođe, od danas će se primenjivati i test Real Driving Emissions, odnosno RDE, koji će doprineti istom cilju pa će njegovom upotrebom EU postati prvi deo sveta u kojem će jedan ovakav test postati obavezan. Konkretnije, RDE predviđa vožnju automobila u stvarnom saobraćaju u različitim uslovima, a uz upotrebu prenosnih instrumenata čijim nalazima bi se dopunili rezultati WLTP. Drugim rečima, laboratorijski nalazi (WLTP) bi se potvrđivali onima iz stvarnog saobraćaja (RDE).

Dakle, od danas bi svi u potpunosti novi modeli koji prvi put stižu na tržište trebalo da imaju potrošnju i emisije izražene kroz rezultate ova dva testa. Počevši od 1. septembra 2018. WLTP će postati jedini test, odnosno metoda izračunavanja potrošnje za nove automobile na tržištu EU-a, a od 1. septembr 2019. će za ta vozila na snagu stupiti i pravila za RDE test.

Očekuje se da će se proizvođači iz marketinških razloga i pre nego što im to postane obaveza prebaciti na nove testove, odnosno da će tržištu ponuditi ove tačnije podatke o potrošnji i emisijama. PSA Peugeot Citroen i Opel su s tim već ranije krenuli, a ostali bi mogli uskoro da ih slede.

Izvor: Index.hr

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 669Komentari

Da, u pravu su dasu neki ( poput Opela ) i pre 01.09. počeli da iskazuju potrošnju i emisiju prema ovim novim normativima.
Nedavno sam, naime, gledao sajt Opel-a, novu insigniju i začudila me visina emisije i potrošnje za neki motor. Pomislih, "Kakav je ovo sada krš od Euro 6 motora, do juče su svi euro 6 trošili manje i emitovali manje, a ovaj kao da je lada niva?"
A onda primetih dole na dnu da piše da su sva ta merenja po ovim novim standardima.

Autor moron 01 Sep 2017, 12:47