home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kako prenosi B92, klasični Ferrarijevi automobili na prodajnim aukcijama često dostižu višemilionske dolarske sume, ali bi trkački 275 P iz 1964. mogao da obori sve dosadašnje rekorde.

Potencijalni novi rekorder, kada je reč o aukcijskoj prodaji klasičnih Ferrarijevih sportskih automobila, poznat je po tome što su u njemu Jean Guichet i Nino Vaccarella 1964. godine doneli poslednju pobedu timu Ferrari na čuvenoj trci 24 sata Le Mana.

Ovaj redak primerak pripadao je legendarnoj "Bardinon" kolekciji klasičnih Ferrarija. Vasnik kolekcije, pokojni Pierre Bardinon, godinama je čuvao 275 P u porodičnom dvorcu u centralnoj Francuskoj, zajedno sa brojnim drugim automobilima ovog italijanskog proizvođača.

Za kolekciju Bardinon vezuje se i jedna anegdota čiji je glavni protagonista osnivač Ferrarija, Enzo Ferrari, koji je jednom prilikom izjavio da ne mora da pravi sopstveni muzej ove automobilske marke, jer ga je Pierre Bardinon već napravio na svom posedu.

Smatra se da je Bardinon za života posedovao stotine Ferrarija, među kojima su i 4 primerka modela 250 GTO, zatim 250 Testa Rossa, nekoliko trkačkih verzija sa oznakom "P", redak prototip 268 SP, kao i model 335 S.

Nakon što su Pierre Bardinon i njegova supruga preminuli pre nekoliko godina, njihova deca bila su prinuđena da prodaju deo očeve kolekcije, kako bi platili porez na porodično nasledstvo. Tako je 2016. godine Ferrari 335 S prodat za više od 35 miliona dolara, a slična sudbina očekuje i pomenuti 275 P, koji će se u februaru 2018. naći na jednoj aukciji u Parizu.

Procenjuje se da će, zahvaljujući svojoj istorijskoj vrednosti, Ferrari 275 P nadmašiti sumu od 35 miliona dolara, pa čak i 38 miliona za koliko je 2014. prodat Ferrari GTO koji i danas drži rekord kada je reč o najskupljim klasičnim Ferrarijima koji su prodati na aukciji.

Izvor: B92.netčitanja : 225Komentari