home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Velikim imenima automobilske industrije prete novčane kazne čiji će se iznosi meriti milijardama!

Očekuje se da će mnoge velike auto-kuće, među kojima i "Folksvagen" i "Fijat Krajsler", morati da plate veoma visoke novčane kazne zbog neusaglašenosti sa novim strogim evropskim ograničenjima emisije ugljen-dioksida, najavljenim za 2021. godinu.

"Procenjuje se da će samo četiri od 11 proizvođača ispuniti standarde EU 2021 o emisiji ugljen-dioksida, dok će se ostali suočiti sa visokim novčanim kaznama", naveli su istraživaci britanske firme PA Konsalting.

Zemlje Evropske unije su se dogovorile 2014. godine da proizvođači automobila treba da ograniče emisiju CO2 na 95 grama po kilometru kod svih modela vozila u njihovom proizvodnom portfoliju u roku od sedam godina.

Količina emisije 2015. godini iznosila je oko 130 grama po kilometru, u proseku.

Ako ne ispune propisani standard, automobilske grupacije će morati da plate novčane kazne od 95 evra (114 dolara) po gramu prekoračenog limita, a taj iznos se onda množi s brojem automobila koje prodaju u 2020. godini.

"Većina proizvođača automobila će se suočiti s kaznama, naročito nemački koji često nude veće motore koji više zagađuju", prognoziraju autori studije.

Nemački BMW, "Folksvagen" i Dajmler", američki "Ford", italijansko-američki "Fijat Krajsler", francuski "Pežo-Sitroen" (PSA) i južnokorejski "Hjundai", neće moći da stave pod kontrolu svoje emisije do predviđenog roka..

To će biti naročito teško za Pežo, matičnu kompaniju PSA, koja neće uspeti da ispuni ovaj cilj samo zbog nedavne kupovine nemačkog "Opela" od "Dženeral Motorsa".

Kao najveći proizvođač automobila u svetu i vlasnik "Audija" i "Poršea", "Folksvagen" bi mogao da plati danak od 1,7 milijardi evra, dok bi briselska globa za "Fijat Krajsler" mogla da dostigne 1,2 milijarde evra, navodi se u prognozama.

Predviđa se da će švedski "Volvo", japanska "Tojota", francusko-japanski "Reno-Nisan" i "Jaguar Lend Rover" ispuniti standarde o emisiji CO2.

Nemački proizvođači automobila su najavili poplavu električnih modela za naredne godine, jer su skandali u vezi sa varanjem na testovima emisije gasova nagrizli imidž dizelaša, za koje su tipovali da će smanjiti količinu CO2.

Ipak, nova tehnologija će prekasno stići na tržište da bi poštedela automobilske kompanije od visokih kazni 2021.

Izvor: Mondo.rs

Foto: APčitanja : 329Komentari