home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Inovativna kompanija Northvolt je objavila da je izabrala matičnu Švedsku za lokaciju na kojoj će graditi najveću fabriku baterija za električne automobile u Evropi.

Iz švedske start-up kompanije su poručili da su odabrali grad Skelleftea, smešten u priobalju na industrijskom severoistoku Švedske, gde će izgraditi postrojenja u kojima će zaposliti do 2.500 ljudi.

U blizini su i glavna švedska nalazišta nikla, kobalta, litijuma i grafita.

Prateći istraživački centar s 300 do 400 ljudi biće smešten u gradu Vasterasu 150-ak kilometara zapadno od Stokholma, prvom sedištu švedsko-švajcarskog ABB-a koji je partner Northvoltu u ovom projektu.

"Evropa ubrzano korača prema elektrifikaciji. Švedska raspolaže čistom i cenovno pristupačnom energijom, lako dostupnim sirovinama i snažnom industrijskom tradicijom duboko zapisanom u genima pa je u jedinstvenom položaju da uspostavi masovnu proizvodnje baterija koja će podupreti tu tranziciju ", izjavio je Peter Carlsson, osnivač i izvršni direktor Northvolta.

Švedski ministar ekonomije Mikael Damberg izjavio je da je "to veliki dan, ne samo za dva odabrana grada, nego i za Švedsku i za Evropu".

Izgradnja fabrike bi trebalo da počne u drugoj polovini sledeće godine a očekuje se da će progresivno povećavati proizvodnju između 2020. i 2023. godine. Nakon što bude u potpunosti operativna, u toj fabrici će se godišnje proizvoditi litijum-jonske baterije od ukupno 32 gigavatsata.

Projekat zahteva ulaganje od četiri milijarde evra kroz šestogodišnji period za što su sredstva već obezbeđena. Northvoltova fabrika neće biti usmerena samo električnim automobilima i drugim vozilima, nego i proizvođačima obnovljive energije koji traže skladišta za električnu energiju, kao i drugim industrijskim firmama.

Izvor: Seebiz.eučitanja : 204Komentari