home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Možda se čini da proizvođači automobila jure isključivo tehnologiju samoupravljivih vozila, ali interesantni su im i leteći automobili. Uber se tako nedavno udružio s NASA-om kako bi leteće taksije učinio realnošću, Daimler već neko vreme finansira projekat Volocopter, a čak je i Toyota priznala da im je koncept letećih vozila zanimljiv

Kineski gigant Geely, pod čijom upravljačkom palicom je Volvo postao respektabilni rival u premium klasi, upravo je za nekoliko koraka preskočio konkurenciju preuzevši Terrafugiju.

Ova američka kompanija već osam godina razvija leteći automobil i u stvari je najdalje došla po pitanju komercijalizacije ovog projekta.

Njihov Transition je sposoban da poleti i sleti poput lakog sportskog aviona, a nakon što sklopi krila, bez problema će stati na parking mesto ili ući u garažu. Sama konverzija između aviona i automobila traje manje od 60 sekundi, a s jednim standardnim rezervoarom bezolovnog benzina ovaj leteći automobil može da prevali do 650 km uz prosečnu brzinu od 160 km/h.

Ostaje da se vidi šta će Geely napraviti od Terrafugije, ali za sada nema nameru da seli kompaniju iz SAD-a.

Izvor: Tportal.hrčitanja : 264Komentari