home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Uvreženo je mišljenje da su žene lošiji vozači i često im se lepe etikete, a smišljeni su i mnogi vicevi na tu temu. Međutim, najnovije istraživanje urađeno u Norveškoj pokazala je nešto sasvim suprotno - žene su, zapravo, bolji ili bolje rečeno, pouzdaniji vozači!

Istraživanje je pokazalo i da su mlađi vozači, ekstrovertne i neurotične osobe, više sklone tome da im nešto odvuče pažnju.

Takođe, starije žene su mnogo koncetrisanije u vožnji i ne dozvoljavaju da im nešto tako lako odvuče pažnju dok su za volanom, već su usresređene na put ispred sebe.

Inače, odvlačenje pažnje je uzrok 8 od 10 svih saobraćajnih nesreća, dodaje se u istraživanju.

Prilikom ovog istraživanja, norveški naučnici su u obzir uzeli godine, pol, kao i "spoljne uticaje", odnosno ko je skloniji tome da "skloni pogled sa puta" dok vozi.

Ole Johanson iz Instituta za saobraćaj u Oslu ističe da postoje mnoge svetske kampanje o bezbednosti na drumovima, ali da malo koja u fokusu ima upravo to - odvlačenje pažnje.

Istraživanjem su bile obuhvaćene dve grupe - oko 1.100 studenata iz cele Norveške, kao i 414 starijih osoba.

Pokazalo se da je radio u kolima jedan od najčešćih "skretača pažnje" sa volana, ali i da to ima veze sa godinama i polom. Naravno, i mobilni telefoni su u vrhu liste "ometača".

"Sistem vožnje je zapravo sistem vizualne pažnje i bilo koji faktor koji nam odvlači pogled sa puta može se smatrati 'ometačem'. Ako ne pazite dve sekunde rizik da učestvujete u saobraćajnoj nesreći, drastično se povećava", kaže Johanson, koji je objavio svoju psihološku studiju.

I ovo istraživanje je, kao i neka prethodna u drugim zemljama, pokazalo da su žene mnogo obazriviji i pažljiviji vozači, da manje rizikuju u vožnji.

Pre dve godine, Britanci su oprganozovali vozački test - na jednoj od najgušćih saobraćajnica, kod Hajd parka u Londonu.

Test je potvrdio ono što se pretpostavljalo - muškarci voze rizičnije, voze preblizu kola ispred sebe, "seku" uglove, prolaze kroz "kasno žuto" , kucaju poruke na mobilnim telefonima dok voze ili pričaju preko mobilnih...

Sa druge strane, žene su bile mnogo obazrivije, pažljivije, koristile su migavce kad god je trebalo da skrenu...

To istraživanje, koje je sprovelo jedno osiguravajuće društvo, završeno je ovim zaključkom:

"Posle mnogo godina debate, imamo vest koje će izludeti muškarce. Sada je zvanično: žene su, zapravo, bolji vozači od muškaraca".

Izvor: Mondo.rsčitanja : 380Komentari

Apsolutno netacno.Gledam ih svaki dan sta rade u saobracaju....

Autor Renault Terminator 19 Nov 2017, 20:08

Dobar štos. :)
Ova statistika može da bude izvučena jedino ako su malobrojnije u saobraćaju, pa na toj osnovi.

Autor P1 19 Nov 2017, 20:17

Zene voze obazrivije, tacno ali samo zato jer su N E S I G U R N E.
TACKA KRAJ
P.S.Ako treba npr.extremno hitno odvesti dete u bolnicu mali br zena bi to i uradilo, vecina bi muskarcu predala volan.

Autor Misa 19 Nov 2017, 22:55

Zene su, barem u Beogradu, nenormalno bahati i bezobrazni vozaci.

Sve gluposti i bezobrazluci, poput kompletnog zatvaranja izlaza iz dvorista nepropisno parkiranim vozilom, parkiranja po sred vrata od garaze i sl.. sve su to zenski specijaliteti... A tek izletanje kao muva bez glave iz ulice koja ima stop ili trougao... to im je najnoviji hit!!! Sve to po mom iskustvtu, iz srca Beograda!

A onda pokusavaju na osmeh da se izvuku! Olos!

Autor Miki™ 20 Nov 2017, 22:31