home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Ford Sierra Cosworth RS500 Group A

Ovih dana, moguće je kupiti novi Ford Fusion model za nešto više od 17.000 evra. Duplo više je potrebno ukoliko se opredelite za vrhunski model Energi Platinum linije. U Velikoj Britaniji, svi kupci za ekvivalent u vidu modela Mondeo, moraju izdvojiti između 19 do 27.000 funti. Međutim, ovaj Sierra automobil, pradeda Fusion/Mondeo linija iz devedesetih godina, procenjen je na oko 200.000 funti. Šta je to što ga čini toliko posebnim?

Ford Sierra Cosworth RS500 Group A

Kao prvo, odmah nam postaje jasno da ovo nipošto nije običan Sierra model. Zapravo ovo je Sierra Cosworth RS500 Group A trkačko vozilo, koje je osvojilo British Touring Car šampionat 1990. godine.

Ford Sierra Cosworth RS500 Group A

Prema tome, ova ultimativna edicija legendarne linije, šampion britanskog prvenstva, Sierra Coswort model, poseduje motor sa 500 ks, kreiran od strane kompanije Mountune, uparen sa petostepenim menjačem kratkog hoda i vešanjem kompanije Eggenberger. Rezultati ove kombinacije i dalje govore sami za sebe.

Ford Sierra Cosworth RS500 Group A

Sa Robom Gravetom iza volana, kome su se kasnije na smenu pridruživali Majk Smit i Stig Blomkvist, u dugoprugaškim trkama, ovaj automobil je apsolutno dominirao početkom devete decenije, osvojivši trinaest rundi 1990. godine, osam pol pozicija i osam najbržih krugova usput.

Ford Sierra Cosworth RS500 Group A

Garažiran tokom poslednjih dvadeset godina i restauriran do svog originalnog stanja, ovaj automobil odlazi na aukciju po prvi put u svojoj istoriji. Kompanija Silvestone Auctions prodaće legendarni trkački model najboljem ponuđaču, tokom svog Race Retro Competition Car Sale događaja, koji će se održati u vorvikširskom Stoneleig Parku 23. februara. Aukcionar tvrdi da će cena ovog automobila na kraju stati negde između 175.000 i 220.000 funti.

Legendarna serija obeležila je jednu epohu sportskog automobilizma, a ova posebna jedinica poseduje veliku ulogu u ovom pohodu.

Izvor: Autoexclusive.rsčitanja : 365Komentari