home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
chevrolet bolt

Saobraćajac je zaustavio autonomno vozilo tokom testiranja u San Francisku jer nije propustilo pešaka na prelazu. U kompaniji koja izvodi testove kažu da pešak nije bio ugrožen jer se nalazio na bezbednoj udaljenosti od samovozećg automobila.

Sve se dogodilo samo dan nakon što je Uberov samovozeći automobil usmrtio ženu u Arizoni dok je bio u autonomnom modu vožnje. Kako navode lokalni mediji, policajac u San Francisku procenio je da je samovozeći Chevrolet Bolt, koji pripada kompaniji Cruise, prošao previše blizu pešaka, pa je zaustavio automobil i napisao mu kaznu, kao što bi to učinio svakom drugom vozaču koji napravi sličan prekršaj. U Chevroletu se tokom testiranja na mestu vozača nalazio tehničar, koji nadgleda vožnju.

Kompanija Cruise, u čijem je vlasništvu samovozeći automobil, izdala je saopštenje da nije bilo opasnosti po pešaka i da se prema njihovim podacima sa kompjutera on nalazio na 3,3 metra od vozila u trenutku kada je ono prošlo prošlo pored njega.

"Bezbednost je za nas prioritet prilikom testiranja samovozećih automobila. Zakon u Kaliforniji propisuje da vozilo mora da da prednost pešaku na prelazu, tako da on može da pređe ulicu bez ometanja, žurbe ili straha. Naši podaci pokazuju da se u ovom slučaju tako i dogodilo." Kako kažu u toj kompaniji, za eventualne prekršaje odgovornost snosi test vozač koji se nalazi u samovozećem automobilu.

Izvor: B92.netčitanja : 828Komentari