home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Zimske gume

Od četvrtka obavezni zimski pneumatici ako vreme tako nalaže, a vozače brine odgovornost u slučaju udesa. Policija dužna da navede sve uslove i okolnosti koji su doveli do nezgode

Zakon vozačima nalaže da od 1. novembra moraju da na automobilima imaju zimske gume ukoliko je na kolovozu sneg i led. Lepo vreme toleriše i pliće šare na pneumaticima. Vozači, međutim, brinu hoće li im osiguravajuća društva, u slučaju udesa, priznati štetu ako su u novembar "zagazili" s letnjim gumama. Upućeni objašnjavaju da hoće, ali uz dokaz da je na dan udesa bilo lepo vreme.

Shodno odredbi Zakona o bezbednosti saobraćaja Srbije, u periodu od 1. novembra ove pa do 1. aprila naredne godine vozači su dužni da na svojim vozilima imaju namontirane sve četiri zimske gume sa dubinom šare od najmanje četiri milimetra, uz ogradu "ako na kolovozu ima snega ili leda".

- U nedoumici sam da li će mi osiguravajuća kuća isplatiti štetu, jer mi nije jasno kako ću ja dokazati da u tom trenutku na drumu nije bilo poledice - interesuje Dragana S. iz Beograda.

Damir Okanović iz Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da nikakvih nesporazuma tu ne bi trebalo da bude.

- Kada vrši uviđaj, policija je dužna da u zapisniku precizno navede sve uslove i okolnosti koji su doveli do nezgode - kaže Damir Okanović iz Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja. - Saobraćajna policija to uvek i čini i tu onda nema nikakvih nedoumica.

"Novostima" je u više osiguravajućih kuća rečeno da je njihova obaveza da postupaju u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja kao i da se nadoknada štete vrši u skladu sa postojećim zakonima i pravilnicima.

Nepostojanje zimskih guma, ukoliko na putu ima snega, leda ili poledice, smatra se tehničkom neispravnošću. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu, kada se koriste kao zimska oprema, ne sme biti manja od četiri milimetara. Kazne za pravna lica su od 100.000 do 800.000 dinara, za preduzetnike od 50.000 do 200.000 a za građane od 6.000 do 20.000 dinara.

Savet stručnjaka

Iako vremenske prilike "nisu za zimske gume", većina stručnjaka s kojima su "Novosti" razgovarale kaže da je bolje montirati zimske pneumatike nego čekati da vas loše vreme, sneg, poledica, led, iznenade.

- Istina je da zimske pneumatike treba koristiti na temperaturama manjim od osam stepeni celzijusa, ali nećete ih uništiti i ako vozite nekoliko sati na većoj temperaturi - kaže Dragan Bošnjak iz jednog beogradskog auto-servisa. - Mnogo više košta ako vas u jutarnjim časovima, na primer, iznenadi poledica.

Izvor: Novosti.rsčitanja : 626Komentari