home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Hyundai solarni krov

Solarni krovovi na automobilima su jedna od onih tehnologija koje zvuče genijalno, ali s obzirom na trenutni domet ove tehnologije ne i isplativo.

To ipak neće sprečiti korejski duo Hyundai i KIA-u da od sledeće godine krenu s implementacijom ovih sistema na svoje automobile.

Ovo nije prvi put da se solarne ćelije ugrađuju na serijske automobile. Istu tehnologiju Toyota nudi na Priusu, ali kod ovog plug-in hibrida 50W ćelije su dovoljne za napajanje samo klimatizacijskog sistema.

Fisker je takođe nudio ovu opciju za Karmu.

KIA i Hyundai planiraju da tržištu ponude tri verzije solarnog krova. Prva generacija je napravljena za hibridna vozila, druga generacija, s polu-transparentnim panelima je namenjena automobilima koje pokreću motori s unutrašnjim sagorevanjem, dok će treća generacija biti ugrađivana u električna vozila s baterijama.

Korejci ne navode performanse sistema, ali verovatno ne treba očekivati čuda. Solarnim ćelijama na automobilima, osim nedovoljne površine, svakako smeta i nagib krova koji nije povoljan za maksimalnu proizvodnju energije.

Ipak, nekada je i mala količina energije dovoljna za reševanje naizgled nerešivih problema, što će vam potvrditi svaki vozač kome je akumulator izdao poverenje u najgorem trenutku.

Izvor: Tportal.hr

Foto: Hyundaičitanja : 952Komentari