home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Vozački

To što je većina auto-škola povisila cenu obuke, jer su pritisnuti cenom goriva i skupljim najmom poligona bili, kako sami kažu na ivici opstanka, ne znači i da će kandidati bar brže (ako ne i bolje) stizati do dozvola za vožnju vozila željene kategorije.

Sve više je kandidata koji, iako su na vreme završili i teorijsku i praktičnu obuku, po više meseci, pa čak i do pola godine čekaju na polaganje vozačkog ispita.

- To je tačno - kaže, za "Novosti", Dragomir Stanković predsednik Komore vozačkih ispitivača Srbije. - Osnovni razlog je nedostatak termina za polaganje ispita.

Stanković kaže da se u ovu situaciju došlo samo zato što MUP doneo pravilnik, još pre nekoliko godina, da na ispitu moraju da budu prisutna dva ispitivača - jedan iz auto-škole, a drugi iz saobraćajne policije.

- U MUP nema dovoljno ispitivača ili nisu ravnomerno zastupljeni - kaže Stanković. - Sada smo došli u situaciju da zbog toga trpe kandidati za vozače iz cele Srbije.

Predsednik Komore ispitivača navodi i primer Braničevsskog okruga gde postoje samo dva ispitivača MUP pa im pomažu ispitivači iz Smedereva, a u nekim gradovima kao što je Bor ili Zaječar nema ni jednog.

- U Srbiji ukupno (auto-škole i MUP) ima više od 870 ispitivača i taj broj bi bio dovoljan kada bi u Srbiji kao u zemljama EU bio samo jedan ispitivač koji bi radio u nezavisnoj instituciji koja bi se bavila polaganjem vozačkih ispita, prirodno bi bilo da taj posao obavlja Agencija za bezbednost saobraćaja - tvrdi naš sagovornik.

Komora ispitivača se obratila u decembru 2017. MUP Srbije sa željom da ukaže na loša rešenja u ovoj oblasti i da ponudi predloge.

- Nismo dobili nikakav odgovor pa smo se obratili ministru Nebojši Stefanoviću i dogovorili smo sastanak za 15. novembar, na kome ćemo izložiti naše viđenje. Nadamo se da će ministar Stefanović ponovo, kao i nekoliko puta ranije, imati razumevanja - kaže Stanković.

Cilj nam je isti, kažu u Komori, da obuka bude bolja, kandidati kvalitetnije obučeni, da nam ne ginu deca na putevima, što je i agenda Evropske unije.

Izvor: Novosti.rsčitanja : 664Komentari