home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Carlos Ghosn

Smenjeni predsednik uprave japanskog proizvođača automobila Nissana Carlos Ghosn je suočen s novim optužbama da u protekle tri godine nije prijavio primanja od oko četiri milijarde jena (35,5 miliona dolara), objavili su sredu japanski mediji.

Tokijski tužioci planiraju da najkasnije početkom sledeće nedelje produže istražni pritvor poslovnom tajkunu i njegovoj desnoj ruci, bivšem direktoru Nissana Gregu Kellyju, pišu vodeći japanski mediji, uključujući dnevnike Nikkei i Mainichi.

Ako se ta informacija potvrdi, to bi značilo novu tužbu za dvojicu biznismena – pored one da u zvaničnim izveštajima nisu prijavili Ghosnova primanja u petogodišnjem periodu zaključno s martom 2015. godine u ukupnom iznosu od oko pet milijardi jena.

Japanski tužioci nisu želeli da komentarišu medijske izveštaje vezane za Ghosna koji do daljnjeg ostaje u pritvoru.

Protiv Ghosna i Kellyja još nije podignuta zvanična optužnica. Njih dvojica demantuju optužbe, tvrdeći da su tražili od vlasti da provere da li su podneti izveštaji o primanjima ispravni.

Ghosn je uhapšen 19. novembra na aerodromu u Tokiju, a njegovo hapštenje je zaprepastilo poslovni svet.

Tužioci treba da ga ispitaju u roku od 22 dana, a taj rok ističe u ponedeljak. To znači da će ga toga dana "ponovo uhapsiti" na osnovi novih optužbi, čime će dobiti još 22 dana za ispitivanje. U Japanu osumnjičeni naime mogu da budu zadržani u istražnom pritvoru i da budu "ponovo uhapšeni" po drugim optužbama, što je izazvalo kritike u međunarodnim medijima.

Japan je dugo slavio Ghosna kao harizmatičnog poslovnog čoveka koji je Nissan spasio od propasti i reorganizovao ga u Renaultovu filijalu koja dobro posluje.

Nakon neočekivanog hapšenja Ghosn je uklonjen iz odbora Nissana i Mitsubishi Motorsa, treće kompanije u savezu koji je prošle godine prednjačio u svetu po broju prodatih automobila. U Nissanu su pokrenuli postupak izbora Ghosnovog naslednika, a konačna odluka se očekuje 17. decembra.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 296Komentari