home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Lada Vesta Sport

Najveći ruski proizvođač automobila „Avtovaz“ koji je protekle godine zabeležio rekordnu prodaju vozila izbaciće na tržište u tekućoj godini sigurno dva nova modela. To su Lada Vesta Sport čija je isporuka dilerima već počela prvih dana januara, i Lada Granta Cross.

Informacija o početku prodaje vozila Lada Vesta Sport potvrđena je na konferenciji za novinare na kojoj je ruski automobilski gigant sumirao rezultate više nego uspešne 2018-te, najavljujući planove za budućnost. „Avtovazu“ nije tako dobro išlo još od godina pre krize. U protekloj godini u Rusiji prodato je 360 204 vozila marke „Lada“, što je za 16 odsto više nego 2017-te i predstavlja ciljani udeo na domaćem tržištu od dvadeset odsto. Reč je o najboljem rezultatu za poslednjih sedam godina. Prodaja u inostranstvu (uglavnom je to Belorusija, Kazahstan i Uzbekistana) porasla je za rekordnih 57 odsto, mada je u brojkama govoreći, u 34 zemlje izvezeno nešto više od 38 hiljada vozila, što i nije tako mnogo u odnosu na ukupni obim proizvodnje „Lada“, podsećaju ruski mediji.

Najprodavanije vozilo „Avtovaza“ i ujedno najprodavaniji automobil u Rusiji u protekloj godini bila je „Lada Vesta“. Ukupno je prodato 108 364 primeraka automobila ove porodice, što je za četrdeset odsto više nego 2017-te, od čega 43 282 vozila odlazi na karavane SW i  SW Cross. „Largusa“ je prodato preko 53000 vozila. I ko posle ovoga može da kaže da je Rusija zemlja sedana, pitaju se automobilski novinari.

Sa prodatih 106 325 primeraka, „Lada Granta“ ne zaostaje mnogo za liderom. Ovakav uspeh postignut je na račun redizajna, što je omogućilo širenje ove porodice automobila. Zahvaljujući objedinjavanju sa modelom „Kalina“, „Granta“ se može kupiti u sva četiri tipa karoserije, kao sedan, hečbek, liftbek i karavan.

Lada Granta liftback

Dobro je krenuo i Xray Cross koji je debitovao krajem prošle godine, ukupno „Ikserejeva“ prodato je skoro 35 hiljada primeraka. Međutim, „Avtovaz“ koji je lansirao mnogo noviteta prošle godine, ove godine planira plasman samo dva nova modela koji odavno već nisu nikakva tajna. Prvi je Lada Vesta Sport, čija je isporuka dilerima već započela, pa se uskoro mogu očekivati u salonima. Iako je najavljeno da će cena ovog sportskog sedana biti naknadno objavljena, teško da će ona biti mnogo niža od milion rubalja (12-13 hiljada evra).

„Obećali smo da će prodaja vozila LADA Vesta Sport startovati do kraja godine, ali faktički proizvodnja je počela krajem godine, a dostava dilerima počela je prvih dana januara. Ne bi se moglo reći da smo kasnili sa proizvodnjom, ovo je naš vodeći model automobila, hteli smo stoprocentno da budemo sigurni u visok nivo kvaliteta, pa zato nismo ni žurili“, rekao je Jan Ptaček, potpredsednik kompanije „Avtovaz“ za prodaju i marketing.

Lada Vesta Sport

Vozilo s izuzetno komfornim salonom opremljeno je modernizovanim motorom čija je snaga povećana sa 122 na 145 k.s., uparenim s manuelnim petostepenim menjačem. Od 0 do 100 ubrzava za 9,6 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 200 kilometara na sat.

Drugi novitet koji će „Avtovaz“ ove godine plasirati na tržište je karavan Lada Granta Cross namenjen za sve puteve. Iako je ovaj obnovljeni model sa povećanim klirensom i pojačanom plastičnom zaštitom donjeg dela karoserije, predstavljen letos na Moskovskom sajmu automobila u prodaji će se pojaviti najranije u maju. Cena će biti poznata na proleće, iako je i sada jasno da će to biti najskuplji automobil u porodici „Granta“, i kretaće se od pola miliona rubalja.

Lada Granta Cross

Kada je reč o redizajnu „Veste“ i „Largusa“ to se, najverovatnije, neće dogoditi ove godine. „Avtovaz“ će morati da pokaže investitorima dobre rezultate (u finansijskoj 2019. godini fabrika treba da ostvari dobit od 5-6 milijardi rubalja), smanji dugove i skupi snagu za narednu godinu, bogatiju, kako se najavljuje, u novim modelima od ove, pišu ruski mediji.

Izvor: Russia Beyond

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 912Komentari