home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mercedes C klase

Popularnost SUV segmente utiče na prodaju Mercedesovih sedana u SAD, zbog čega se nemačka kompanija odlučila na drakonski potez.

Gigant iz Štutgarta će prestati da pravi C klasu u svom pogonu u Alabami kako bi povećao kapacitete za sklapanje GLE i GLS modela. Mercedes očekuje još veći rast prodaje GLE s obzirom da će uskoro stići nova generacija popularnog SUV kupea. Procenjuje se da će prodaja Mercedesovih SUV-ova srednje veličine porasti za 28 odsto u naredne četiri godine, a kompletnog segmenta za 30%.

U međuvremenu, prodaja C klase je u SAD doživela pad od skoro 50% u poslednje tri godine, sa 81.886 jedinica 2015. na samo 46.986 prošle godine. Procenjuje se da će u 2019. Mercedes prodati 3.000 primeraka svog sedana manje, čime će udeo u proizvodnom kapacitetu fabrike u Alabami pasti na 19%, u odnosu na 31% od pre četiri godine.

"SUV je savršeno vozilo za SAD. Amerikanci vole svoju prostranost, kao i pogodnost SUV-ova", rekao je prošlog meseca Ola Kalenijus, koji će uskoro naslediti Ditera Cečea na mestu izvršnog direktora Daimlera.

Mercedes bi trebalo da izbaci novu generaciju C klase oko 2021. godine, a zbog gašenja proizvodnje u SAD ona će se onda praviti u pogonima u Bremenu (Nemačka), Istočnom Londonu (Južna Afrika) i Pekingu (Kina), gde se pravi i produžena verzija namenjena ekskluzivno za lokalno tržište.

Izvor: B92.net

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 359Komentari