home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Ford i VW

Nemački automobilski gigant Volkswagen je blizu okončanja razgovora s američkim Fordom o saradnji na području električnih vozila i autonomne vožnje.

Razgovori "dobro napreduju i završavaju se", izjavio je danas izvršni direktor nemačke grupe Herbert Diess.

Volkswagen i Ford su najavili u januaru da će biti uključeni u razvoj kombija i lakih dostavnih vozila, ali nisu isključili mogućnost širenja saveza na druga područja. U martu je Diess objasnio da bi Volkswagen Fordu mogao da omogući pristup platformi Modular Electric Toolkit. MEB, na kojoj bi trebalo da se baziraju svi električni automobili nemačkog diva. Zauzvrat, Ford bi mogao da ponudi Volkswagenu svoju autonomnu pogonsku tehnologiju, iza koje stoji njegova filijala Argo AI.

Mediji nagađaju da bi u narednim nedeljama Volkswagen mogao da objavi kupovinu učešća u Argo AI-u.

"Partnerstvo s Fordom je izuzetno geostrateško značenje za našu kompaniju", rekao je Diess okupljenim menadžerima Volkswagena.

"Bez jake prisutnosti u SAD-u rizikujemo da budemo pritisnuti kao u svetlu globalnih trgovinskih sukoba", izjavio je Diess i podstio da je Volkswagen sada čvrsto povezan s Kinom.

Proizvođači automobila sve više kombinujuju snage u razvoju električnih i autonomnih vozila. Takav razvoj zahtiva velika ulaganja. Na primer, autonomnu vožnju zajedno razvijaju Daimler i BMW, koji su se dugo smatrali velikim suparnicima. BMW takođe razvija električne motore s Jaguar Land Roverom.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 322Komentari