home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Škoda Karoq

Kako prenosi DW, vodeći nemački proizvođač automobila još razmatra lokaciju za fabriku koja bi, prema ranijim najavama, trebalo da bude podignuta na Balkanu. Od ranije se priča da su favoriti Bugarska i Turska, a pominjana je i Srbija.

„Poslednjih meseci razmatrali smo različite lokacije za našu fabriku. Sada postoji skraćena lista favorita“, navodi portparolka Folksvagena u odgovoru na upit DW. „Nakon ove faze ispitivanja slediće faza pregovora sa potencijalnim kandidatima“, dodala je ona.

Iz Volfsburga ponovo nisu hteli da potvrde da li su favoriti Bugarska i Turska, kao i da li će konačna odluka pasti sledeće sedmice na sastanku upravnog odbora.

Prethodnih meseci su ugledne agencije Rojters i dpa javile da izvori iz kompanije tvrde kako su u igri još samo lokacije u Bugarskoj i Turskoj. Do tada su u srpskim medijima trajale špekulacije da bi fabrika u kojoj će se proizvoditi modeli iz Folksvagenove familije Škoda Karok i SEAT Ateka mogla da nastane u Šumadiji.

Predsednik Aleksandar Vučić je neko vreme govorio o „najvećoj, najvažnijoj i najmoćnijoj“ investiciji što je u javnosti povezano sa Folksvagenom. On je međutim više puta rekao da je Srbija autsajder u toj trci. Sredinom marta je Vučić posetio centralu firme u Volfsburgu, slikajući se u muzeju oldtajmera.

Folksvagen traži lokaciju na Balkanu u sklopu velikog restrukturiranja nakon kojeg će u fabrikama u Nemačkoj proizvoditi još samo električne automobile.

Prema najavama bi na Balkan otišla investicija teška 1,4 milijarde evra, a bilo bi uposleno oko 5.000 radnika i 650 inženjera. Prvi automobili bi trebalo da siđu sa trake 2023. godine.

Izvor: Deutsche Welle

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 551Komentari