home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mini Oxford

Nemački proizvođač automobila BMW zatvoriće svoju britansku fabriku u Oksfordu na dva dana oko datuma Bregzita.

To je izjavio u utorak jedan od čelnika fabrike, nagovestivši time da očekuju haos u privredi uoči tog roka.

"Preduzeli smo prvi konkretni korak kako bi prekinuli proizvodnju vozila 31. oktobra i 1. novembra u našoj fabrici u Oksfordu", rekao je Nikolas Peter, finansijski direktor BMW-a, novinarima tokom izložbe automobila u Frankfurtu, prenosi Hina. Ta odluka je donesena zajedno s dobavljačima kako bi se "osigurala logistička sigurnost fabrike iz koje izlaze modeli marke Mini", precizirao je.

BMW treba, kao i drugi proizvođači u Velikoj Britaniji, da se pripremi na Bregzit bez sporazuma. Za svoju fabriku u Oksfordu kompanija ima više planova, a jedna od alternativa je ukinuti jednu proizvodnu liniju bez obzira na mogući pad proizvodnje, prenela je Al Džazira.

„U slučaju nepostizanja sporazuma, na snagu će stupiti carinska pravila Svetske trgovinske organizacije, što donosi lošiju situaciju od postojeće, pa ćemo morati podići cene na raznim tržištima, čime će se smanjiti prodaja, a time i proizvodnja“, objasnio je finansijski direktor.

Ostali proizvođači su već upozorili na drastične posledice u slučaju Bregzita bez sporazuma. U julu je francuski proizvođač automobila PSA naveo da je spreman da u slučaju takvog scenarija premesti britansku fabriku Ellsmere Port u kontinentalnu Evropu, rekao je šef Karlos Taveres u razgovoru za „Fajnenšel tajms“.

Izvor: Al Jazeera / Hina

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 315Komentari