home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
VW Tiguan

Javni servis SWR je objavio da je automobilski koncern Volkswagen sporni program za manipulaciju vrednostima izduvnih gasova navodno ugrađivao i u motore novije generacije "euro 6", a ne samo u starije dizelaše.

I noviji dizelski motori koncerna Volkswagen su bili opremljeni programom pomoću kojeg je moguće prepoznati da li se automobi nalazi na ispitivanju, što omogućava lažiranje podataka o izduvnim gasovima, javlja javni servis SRW pozivajući se na interne spise VW-a. Dizelski motori najnovije generacije euro 6 su ugrađivani u automobile marki koje se nalaze unutar koncerna VW poput Volkswagena, Škode, Seata i Audija. Kod VW modela se uglavnom radi o modelima Golf, Tiguan i Passat.

Na pitanje SWR-a koncern Volkswagen je saopštio da 'prema njihovim saznanjima' u motore novije generacije nisu ugrađivani programi za manipulaciju. Koncern Volkswagen je u SAD-u, gde je 2015. godine otkriven skandal oko manipulacije vrednosti štetnih izduvnih gasova do sada već isplatio nekoliko milijardi dolara kazne.

Već se kod otkrivanja tog skandala sumnjalo da su sporni programi bili ugrađivani i u motore najnovije generacije, što je VW stalno osporavao.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 442Komentari