home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Opel / Vauxhall Astra ST

Britanska automobilska industrija stahuje od tvrdog Bregzita, odnosno izlaska Britanije iz EU bez sporazuma. Stručnjaci procenjuju da bi automobilski sektor mogao da izgubi više od 40 milijardi funti.

List "Gardijan" prenosi procenu da će britanske fabrike u narednih pet godina na tržište plasirati čak 1,5 miliona automobila manje, ako Bregzit prođe bez sporazuma Londona i Brisela, prenosi portal Bankar.me.

Udruženje proizvođača i prodavača automobila tvrdi da je nezavisno istraživanje pokazalo da carine mogu da povećaju rashode u Velikoj Britaniji za 3,2 milijarde funti godišnje, što je ekvivalent za 90 odsto budžeta tog sektora, koji se odnosi na razvoj i istraživanje.

Proizvođači upozoravaju da će zbog pada potražnje i premeštanja proizvodnje u druge zemlje količina proizvedenih automobila u britanskim fabrikama biti smanjena na milion automobila godišnje. Sada taj broj iznosi 1,3 miliona.

Pre referenduma o Bregzitu 2016. godine proizvodnja automobila u Velikoj Britaniji dostizala je 1,7 miliona i bilo je planirano da do 2020. godine nadmaši dva miliona.

Zbog toga se britanski proizvođači automobila već pripremaju za scenario izlaska zemlje iz EU bez sporazuma.

Taj scenario predviđa velike probleme, moguću obustavu isporuka delova i gotovih automobila, novu carinsku birokratiju, neophodnost novih licenciranja modela i carine od deset odsto.

Takođe, mnoge kompanije najavljuju zatvaranje fabričkih pogona u Britaniji, a neke ih već zatvaraju.

Izvor: Bankar.me

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 329Komentari