home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Pirelli guma sa senzorima

Mogućnost povezivanja s internetom se brzo širi autoindustrijom, a sada je kompanija Pirelli proizvela gumu s istim mogućnostima koja “šalje” vredne podatke.

Nova Pirellijeva guma sadrži mali disk veličine kovanice u kojem su smešteni senzor, procesor i komunikacijska elektronika. Disk prati i prikuplja ključne podatke i šalje ih ka ECU jedinici u automobilu, ali i drugim automobilima u blizini.

Ukoliko pređete preko lokve, nova tehnologija može pomoći da izbegnete nesreću, ali i da upozori druge vozače iza vas na opasnost. U slučaju da senzori u gumi detektuju loše uslove za vožnju, poslaće podatke ECU jedinici koja će zatim prilagoditi mapiranje motora, kontrolu trakcije pa čak i podesiti oslanjanje. Guma će moći da prati i druge informacije kao što su dubina gazećeg sloja, pritisak u gumama, temperaturu guma i slično.

Iako je nova guma prvenstveno namenjena drumskoj upotrebi, Pirelli je senzor ugradio i u set P-Zero Trofeo guma visokih perfomansi. Set je stavljen na Audi A8 na zatvorenoj test stazi, a gume su uspešno detektovale lokvu i podatke poslale Audiju Q8 koji je bio iza. Q8 je primio podatke putem 5G mreže pre nego je došao do lokve.

Ova tehnologija nije u potpunosti implementirana na put, ali se nešto slično već koristi u kamionskoj industriji te štedi mnogo vremena mehaničarima koji ne moraju da proveravaju pritisak u gumama jer zahvaljujući tehnologiji znaju koju gumu moraju da da napumpaju, a koju da preskoče.

Očekuju se dugoročna testiranja, ali se već sada čini da je “cyber guma” veliki korak u povećanju bezbednosti na putu.

Izvor: Klix.ba / Motor1. com

Foto: Pirelličitanja : 313Komentari