home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
BMW iX3

Nemački proizvođač luksuznih automobila BMW je objavio da je s kineskim proizvođačem Ganfengom sklopio 540 miliona dolara vredan sporazum o snabdevanju litijumom za potrebe proizvodnje baterija za automobile.

„Potpisivanjem ovog sporazuma podmirićemo svoje potrebe za litijumom koji koristimo u proizvodnji baterijskih ćelija", rekao je izvršni direktor BMW-a za kupovinu Andreas Wendt.

Sporazum obuhvata period do kraja 2024. godine.

„Do 2021. nameravamo da u našem asortimanu imamo 25 modela elektrifikovanih automobila, od čega će više od polovine biti isključivo električni", rekao je Wendt. Do tada bi hibridni i električni automobili trebalo da čine trećinu BMW-ove proizvodnje.

Ganfeng vadi litijum u Australiji, napominje dpa.

BMW takođe planira da od iduće godine sam nabavlja kobalt, iz rudnika u Australiji i Maroku. Ugovori su sklopljeni na period do 2025. godine a nemačka kompanija će isporučivati sirovinu kineskom proizvođaču baterijskih ćelija CATL-u i južnokorejskom Samsung SDI-ju.

Ugovor s kineskom kompanijom je 'težak' 7,3 milijarde a onaj s južnokorejskim Samsungom 2,9 milijardi evra. Oba pokrivaju period do 2031. godine.

BMW proizvodi baterije za svoje potrebe u fabrikama u nemačkom Dingolfingu, američkom Spartanburgu i kineskom Shenyangu.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 340Komentari