home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mazda MX-30

Oni koji se pitaju zašto Mazda MX-30 ima bateriju od samo 35,5kWh u vreme kada je konkurencija otišla mnogo dalje, odgovor bi mogli da dobiju kroz ekologiju, budući da ova kompanija tvrdi da električna vozila visokog dometa više štete planeti od onih koja koriste fosilna goriva.

Radi se o tome da se štetni gasovi emituju i tokom proizvodnje, te potrošnje energije iz baterije, a ako se podaci uporede sa onima koji su u vezi sa dizel modelom Mazda 3. Tako iz kompanije tvrde da baterije veće snage doprinose i većoj emisiji ugljen-dioksida, pa se došlo do zaključka da bi baterije od 95kWh nanele veću štetu od fosilnih goriva.

Problem je u tome što je Mazda svoje zaključke izvela na uzorku evropskih električnih vozila koja su proizvedena uglavnom tokom 2016. godine, tako da više gleda u prošlost nego u budućnost. Iako je tačno da električna vozila i dalje utiču na sudbinu planete, neki eksperti tvrde da bi zaključci trebalo da budu drugačiji, a Mazda bi zbog svojih mogla da izgubi dobar deo tržišta, bar onaj koji traži veći domet od onog koji može da pruži baterija koju ima model MX-30.

Izvor: PCpress.rs / Engadget

Foto: arhiva / Mazdačitanja : 2059Komentari