home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Nissan Juke

Nakon zapleta u slučaju Carlosa Ghosna japanska kompanija je pojačala aktivnosti vezane za planiranje eventualnog raskola saradnje s Renaultom, prenosi Autonet.hr.

Odnosi unutar grupacije Renault–Nissan–Mitsubishi Alliance su poremećeni u velikoj meri kao posledica skandala s bivšim šefom Carlosom Ghosnom. Kako vreme prolazi, Ghosn je u begu pred pravosuđem, a kompanije se pripremaju na život nakon njega. Prema informacijama koje su preneli Financial Times i Bloomberg, vodeći ljudi Nissana su ubrzali pravljenje planova za slučaj da zaista dođe do “razvoda” od Renaulta.

Nissan bi u tom slučaju morao da samostalno organizuje proizvodnju, razvoj, ali i upravljanje kompanijom. U japanskom delu ove grupacije navodno još od prošle godine istražuju mogućnosti samostalnog opstanka na tržištu, a ispitivanje vlastitih inženjerskih i proizvodnih mogućnosti je počelo i pre nego je Ghosn pobegao u Liban.

Dve kompanije su prema nekim izvorima već neko vreme nezadovoljne odnosima koji vladaju unutar alijanse, i dale su si rok do kraja 2020. godine da usklade poslovanje i iz saradnje izvuku više koristi. Financial Timesovi izvori navode da Japanci smatraju da ih kolege iz Renaulta sputavaju, a međuljudski odnosi su već sada “toksični”. Osim toga skandal s Ghosnom je doveo grupu i do finansijskih problema te im značajno oborio cenu deonica.

U slučaju raskidanja savezništva i odvajanja Nissana i Renaulta kao glavnih delova grupacije, obe kompanije će verovatno potražiti nove partnere za dugoročnu saradnju.

Izvor: Autonet.hr

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 490Komentari