home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Bosch

Koronavirus bi mogao da utiče na globalni lanac snabdevanja u autoindustriji, upozorio je izvršni direktor nemačkog dobavljača automobilskih delova Bosch, čiji lanac u velikoj meri zavisi od Kine.

"Naravno da smo zabrinuti, ali na osnovi poznatih činjenica, možemo reći da trenutno ne beležimo poremećaje u našem poslovanju ni u lancu nabavke”, rekao je Volkmar Dener.

Kina je Boschu važna globalna proizvodna baza za izvoz elektromotora, sistema penosa i pogonske elektronike za električne automobile.

"Moramo pričekati da vidimo kako će se stvari razvijati. Ako se ova situacija nastavi, doći će do poremećaja u lancima nabavke. Neki predviđaju da će vrhunac zaraze potrajati do februara ili marta”, kazao je Dener.

U Vuhanu Bosch ima dve fabrike upravljačkih sistema i termotehnologije, s oko 800 zaposlenih.

Fabrike Bosch u Kini zatvorene su zbog kineskih novogodišnjih praznika koji su produženi do 3. februara, ali to neće poremetiti globalno poslovanje, istakao je čelnik nemačke kompanije.

Bosch posluje u Kini od 1989. godine i ima 23 proizvodna pogona na više od 60 lokacija na najvećem svetskom tržištu automobila. Nemačka kompanija u Kini ima najviše radnika izvan matične zemlje. Ukupno Bosch širom sveta zapošljava 403.000 radnika.

Kompanija je prošle godine u azijsko-pacifičkom regionu ostvarila prihode od 22,5 milijardi evra, od čega više od 10 milijardi u Kini.

Očekuju da će ove godine globalna proizvodnja automobila pasti 2,6 odsto, na 89 miliona automobila, zbog pada potražnje u Kini, SAD i Evropi.

Izvor: N1 / Hina

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 266Komentari