home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Sajam

Potražnja za novim automobilima u Evropi je osetno pala u juanuaru zbog izmena poreskog sistema u pojedinim zemljama, slabije globalne ekonomije i neizvesnosti povezane s Bregzitom, saopštava Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA).

U januaru je u 26 zemalja EU-a (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrovano ukupno 956.779 novih automobila, 7,5 posto manje nego u prvom prošlogodišnjem mesecu.

Britanija nije uključena u podatke za januar.

Među razlozima smanjene potražnje u ACEA-i podsećaju na najavljeno povećanje poreza na automobile u pojedinim zemljama EU-a zbog kojih su kupci požurili u autosalone u decembru. Zato je u poslednjem prošlogodišnjem mesecu broj registrovanih novih automobila u 27 zemalja EU-a skočio 21,4 posto.

Potražnju za novim automobilima početku nove godine je prigušilo i slabljenje globalne ekonomije te neizvesnost oko britanskog izlaska iz EU-a, piše ACEA.

Među najvećim evropskim tržištima najveći pad potražnje je u januaru zabeležen u Francuskoj, za 13,4 posto. Slede Španjija s padom od 7,6 posto, Nemačka gde se potražnjila smanjila 7,3 posto, te Italija s 5,9 posto manje registrovanih novih automobila.

Manju potražnju za novim automobilima su beležile i 'stare' i 'nove' zemlje EU-a, i to u gotovo identičnom procentu.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 185Komentari