home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Električni punjač

U mnogim javnim raspravama i izjavama "stručnjaka" mogu se pronaći tvrdnje da električni automobili zapravo štete okolini i dovode do povećanja emisija CO2 pa se postavlja pitanje da li su zaista "zeleniji" od benzinaca kada se u obzir uzmu svi procesi proizvodnje i produkcija električne energije koja često dolazi iz fosilnih izvora.

Nova studija koju su u časopisu Nature Sustainability objavili naučnici sa univerziteta Radboud University u saradnji s kolegama s Exetera i Cambridgea, došla je do zaključka da električni automobili zaista dovode do manjih emisija CO2, čak i ukoliko proizvodnja struje uključuje fosilna goriva.

"Uzevši u obzir sve parametre, vožnja električnog automobila je bolja za okolinu u odnosu na benzince u 95% područja u svetu", navodi se u studiji. Jedini izuzeci u 5% slučajeva su poput Poljske, u kojoj se električna energija i dalje temelji na uglju. Prosečne emisije iz električnih automobila su 70 posto niže u zemljama poput Francuske i Švedske gde se najviše struje proizvodi iz obnovljivih izvora i nuklearki, a oko 30% niže u Velikoj Britaniji.

Kroz nekoliko godina čak i najneefikasniji električni automobili će stvarati manje emisije u većini država, kako će proizvodnja struje biti više vezana za zdravu energiju. Studija predviđa da će 2050. godine svako drugo vozilo na putu biti električno, što će smanjiti globalne CO2 emisije za 1,5 gigatona godišnje, što je ekvivalent ukupnih emisija CO2 u Rusiji.

Studija je takođe obuhvatila i sisteme za grejanje u kućama na električnu energiju i utvrdila da i oni mogu da smanje emisije za 0,8 gigatona godišnje, što odgovara trenutnim emisijama u čitavoj Nemačkoj.

"Drugim rečima, nakon naše studije koju smo počeli pre nekoliko godina, sada mogu reći da je stav da električna vozila i električno grejanje povećavaju emisije najobičniji mit", kaže Florian Knobloch, naučnik na univerzitetu Radboud, glavni autor ove studije.

Autor: SEEbiz / Vidi.hr

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 321Komentari