home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
VW ID.3

Nemačka je u četvrtak predstavila velike podsticaje za električne automobile i hibride pružajući Volkswagenu podsticaj za proizvodnju električnih automobila, dok će se s druge strane povećati porezi za sportska terenska vozila s motorima s unutrašnjim sagorevanjem.

Podsticaji za kupce putničkih automobila, uključujući smanjenje PDV-a s 19 na 16 posto, uključeni su u stimulativni paket od 130 milijardi evra kome je cilj da ubrza oporavak Nemačke od posledica pandemije koronavirusa.

Osim povećanja visokog poreza na vozila koja emituje velike količine CO2, što utiče na sportska terenska vozila, Nemačka je odobrila podsticaj od 6.000 evra za električne automobile s akumulatorima čija cena je manja od 40.000 evra.

To podiže podsticaje za električne automobile na 9.000 evra, nakon što se uključi i subvencija proizvođača od 3.000 evra.

Ipak, prag od 40.000 evra znači da proizvođači luksuznih automobila poput BMW-a, Mercedesa, pa čak i Tesle, ne ispunjavaju uslove za puni iznos.

U Nemačkoj su prošle godine električni automobili činili 1,8 posto registracija novih putničkih automobila, a dizelski i benzinski automobili 32 odnosno 59,2 posto. Hibridni automobili su činili 6,6 posto novih registracija.

Nemačka je saopštila da će njen porez na motorna vozila biti izmenjen. Od januara 2021. godine vlasnici automobili s emisijama viši od 95 grama CO2 po kilometru će se suočit s velikim porezima.

Prosečne emisije novih automobila su u prošloj godini u Nemačkoj bile 150,9 grama C02 po kilometru.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 746Komentari