home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
CityHawk

O ideji letećeg automobila sanjamo već decenijama, a sada nam dolazi primer koji ideju čini stvarnom.

Koncept letećeg auta dolazi iz Izraela, a svojim mogućnostima stoji na granici radne mašine ograničene vojne namene. Ako sve to zanemarimo, reći ćemo da ga je razvila kpompanija Urban Aeronautics.

Ime mu je CityHawk i spada u red klasičnih VTOL (vertical take-off and landing aircraft) letelica. Međutim, ovde postoji jedna novina u pogledu pogona. Nakon partnerstva s firmom HyPoint ova letelica je naime dobila pogon na gorive ćelije.

I sada stvari postaju jako zanimljive. Osim što može da leti brzinom od 200 km/h, ova letelica ima domet od 160 km. A to za ovaj koncept nije malo. Leteći taksi i radne letelice ne trebaju ništa više.

CityHawk ima dva rezervoara vodonika, a oni putem klasične fuel cell tehnologije električnom energijom snabdevaju dva elektromotora, svaki snage čak 952 KS. Oni pokreću tzv. interne rotore u okviru tehnologije "Fancraft technology", a koji načinom strujanja vazduha obezbeđuju odlična manevarske karaktersitike. Životni vek pogona je oko 20.000 sati.

I sada jedna loša vest. Autor projekta Rafi Yoeli očekuje da će CityHawk biti spreman za komercijalizaciju tek krajem decenije. Kaže da je ideju helikoptera s internim rotorima krenuo da razvija 2001. godine, a 2015. godine je poleteo prvi funkcionalni prototip.

Izvor: Index.hr

Foto: Urban Aeronauticsčitanja : 522Komentari