home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
VW ID.3

Nije potrebno da imate „viška godina“ da biste se setili vremena kada su dizel automobili demonstrirali apsolutnu dominaciju u Evropi

„Ups“, reče Volkswagen 2015., u vreme kada je izbio „dizelgejt“. Bilo je potrebno nekoliko godina i popriličan broj milijardi dolara da bi nemački gigant „iskompenzovao“ stvari i ostavio ružnu prošlost iza sebe. Međutim, kompanija je takođe morala da predstavi ubedljivu strategiju u vezi s planovima koji podrazumevaju otklon od oslanjanja na omražene dizel motore. Samim tim, električna inicijativa koja je usledila nimalo ne treba da čudi, a pet godina kasnije, možemo da vidimo prve rezultate nove orijentacije nemačkog proizvođača, i to u vidu ID.3.

Kako pišu Vrele Gume, čuveni JATO Dynamics, nezavisna kompanija koja se bavi istraživanjem u automobilskom sektoru, upravo je objavila prodajne brojke iz septembra, vezane za evropsko tržište. Ono čemu svedočimo je do pre godinu-dve bilo potpuno nezamislivo. Naime, po prvi put  u istoriji automobilske industrije, broj novih registrovanih elektrifikovanih vozila (BEV, PHEV i HEV) je prošlog meseca nadmašio broj registracija dizel modela. (Ovo se sigurno neće svideti našim vozačima, koji željno čekaju dizel polovnjake sa zapada, jer se bliži trenutak kada ih više neće biti). Doduše, još uvek govorimo o maloj razlici, ali čak i da se radi o samo jednom automobilu, i to bi bila značajna vest. Pre nego što odemo detaljnije u priču, stvari treba sagledati iz ove perspektive: pre deset godina, na dizele se odnosilo 50 odsto novih registracija, dok je tržišni udeo električnih automobila bio ispod jednog procenta. Ovog septembra, svedočimo prodaji dizel vozila od 24,8 odsto, dok se gotovo polovina tog procenta (12%) odnosi na čisto električna vozila. Kada se tome dodaju „plug-in“ i regularni hibridi, dobijamo ukupan marketinški udeo elektrifikovanih vozila od 25 odsto.

Po brojkama koje je pružio JATO, Volkswagen grupa je lider u BEV segmentu u smislu rasta, a sledi Tesla. VW je zabeležio rast od čak 352 odsto, naravno zahvaljujući novom ID.3, dok je najprodavaniji Tesla Model 3, s 15.702 jedinice, iza kojeg je Renault Zoe, s 11.023 prodata primerka. Uprkos ohrabrujućem startu, ID.3 nije uspeo da ostvari petocifrenu brojku, jer je isporučeno 7.897 primeraka ovog modela.

Kada je o segmentima reč, SUV/krosoveri i dalje ubedljivo vode s 41,3 odsto tržišnog udela, dok ih prate modeli iz B segmenta (19%), a zatim oni iz C kategorije (17,7%).  Svi ostali „barataju“ jednocifrenim brojkama.

Postoji više razloga zašto dizel automobili više nisu omiljeni izbor evropskih kupaca, a teško je reći koji je od tih razloga bitniji u odnosu na drugi. S jedne strane, imamo regulativu koja nedvosmisleno ima nameru da izbaci dizel motore iz velikih gradova u budućnosti, verovatno i u potpunosti.

S druge strane, sve veći broj ljudi počinje da obraća pažnju na ekološki uticaj koji vrše njihove vozačke navike. Javno mnjenje je danas mnogo svesnije opasnosti koju donosi zagađenje i emisija ugljen-dioksida, a uz sve to, „dizelaši“ emituju i azotne okside, kao i druge po zdravlje štetne čestice. Pored toga, razvoj hibridne tehnologije znači da većina prednosti koju poseduju dizel motori može biti postignuta kroz miks električnog i benzinskog pogona. Visok obrtni moment pri niskim obrtajima, široka autonomija, niska emisija CO2? Sve to može da se dobije s hibridima.

Na kraju, cene elektrifikovanih modela konstantno padaju, a u nekim slučajevima, kupovina takvog vozila može biti čak atraktivnija u odnosu na ekvivalentnu dizel opciju, zahvaljujući brojim subvencijama. S konkurencijom koja postaje sve oštrija, i razvojem novih tehnologija, pad cena baterijski pogonjenih vozila se podrazumeva, mada bi aktuelna stopa mogla biti nešto usporena u budućnosti.

Izvor: Vrelegume.rs

Foto: arhiva Autoblog.rs

Tesla s Modelom 3 izbio na čelo najprodavanijih EV u Evropi

Čini se da se električna vozila na Starom kontinentu prodaju „kao alva“, dok se automobilsko tržište generalno muči zbog posledica pandemije. S više od 90.000 prodatih baterijski pogonjenih vozila, Evropa je na putu da ostvari šestocifrenu brojku u okviru ovog rastućeg segmenta do kraja godine.

Tesla Model 3

U septembru, Tesla se pozicionirao kao prodavac električnih automobila broj 1, naravno prvenstveno zahvaljujući Modelu 3. Kalifornijska marka je isporučila 16.124 primeraka ovog sedana prošlog meseca, od kojih je većina završila u Ujedinjenom Kraljevstvu. Na taj način, Tesla Model 3 je s trona zbacio Renault Zoe s razlikom većom od 5.000 jedinica. Prodaja Tesla Modela 3 u Evropi bi mogla da poraste još više, jer je američki proizvođač ovog meseca započeo isporuku modela proizvedenih u Kini u 10 evropskih zemalja. Tesla je već poslao 7.000 sedana iz Šangaja prekomorskim putem. S novom „Gigafabrikom“ u Berlinu, koja uskoro treba da bude operativna, Tesla se nada da će povećati svoju dominaciju u segmentu u Evropi u bliskoj budućnosti.

Drugi na listi najprodavanijih elektromobila na Starom kontinentu prošlog meseca je bio Renault Zoe. Uprkos tome što je imao lošiji rezultat u odnosu na Teslu, francuski model je takođe ostvario svoj najbolji prodajni mesec u septembru, s više od 11.000 plasiranih jedinica. Renault Zoe uživa u sjajnoj 2020. godini. U prvih devet meseci, broj registracija Zoea se udvostručio u odnosu na 15.730 iz istog perioda prošle godine. Ovo ne samo što je najprodavaniji model Renault grupe u Nemačkoj, već takođe ima potencijal da svoju poziciju unapredi kao najprodavaniji električni automobil u ovoj zemlji.

Volkswagen ID.3 se pozicionirao kao treći najprodavaniji EV u Evropi prošlog meseca. Lansiran ove godine, VW-ov model je s isporukama započeo tek nakon šest meseci. Ipak, uspeo je da pronađe više od 8.500 kupaca širom Starog kontinenta, uglavnom u Norveškoj i Nemačkoj. Međutim, ako se njegov broj rezervacija konvertuje u prodaju, VW ID.3 bi mogao ozbiljno da ugrozi Model 3 i Renault Zoe pre kraja godine.

Izvor: Vrelegume.rs

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 1070Komentari