home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mercedes 600 Pullman

Ako neko želi da se oseća kao šef Ministarstva spoljanih poslova Narodne Republike Kine, ovo je izvrsna prilika. Možete da kupite limuzinu Chena Yi koja je tu funkciju obavljao od 1958. do 1972. godine. Reč je o Mercedes-Benzu 600 Pullmanu iz 1965. godine.

Loša vest je da, za razliku od političara Narodne Republike Kine, na njega morate da potrošite sopstveni novac. Prodavac bi želeo da dobije 285 hiljada dolara. Zauzvrat ćete dobiti jednu od najpoznatijih limuzina u istoriji automobila. Uz to, nakon profesionalne obnove izvedene u Mercedes-Benz Classic Centru u Kaliforniji.

Mercedes 600 Pullman

Mercedes-Benz 600 je legendarni automobil. Luksuzna limuzina serije W100, koja se u Nemačkoj naziva “Grosser” (iz “Der Grosse Mercedes”), proizvodila se dugi niz godina – od 1963. do 1981. godine.

Mercedes 600 Pullman

Osim Chen Yi, još slavnije osobe redovno su se vozile u ovakvim automobilima: Aristotel Onassis, Coco Chanel, David Bowie, Eric Clapton , Elizabeth Taylor, John Lennon i mnogi političari i diktatori poput Leonid Brežnjev, Tita, Idi Amin, Sadam Husseina i Mobutu Seko. Dovoljno?

Pullman je bila najskuplja verzija “Grossera” izrađena ručno i samo po narudžbini. Pozadi se nalaze dva reda sedišta okrenuta jedan prema drugom. Navodno su napravljena samo 304 Pullmana, a većina ih je pripadala poznatim ljudima.

Krvava senka istorije koja stoji iza ovog automobila nije krivica Mercedesa. Najbogatiji na ovom svetu su jednostavno odabrali ono što je najbolje na tržištu. A Mercedes 600 Pullman imao je sva tehnička dostignuća tog vremena. Ispod duge haube Mercedes-Benz-a 600 se nalazi V8 motor kapaciteta 6,3 litra i 250 KS. Razvijen je posebno za ovaj model, jer proizvođač iz Štutgarta u svom portfelju nije imao dovoljno snažnu pogonsku jedinicu.

Veličanstvene linije Mercedesa 600 je povukao jedan od najboljih dizajnera automobila, Paul Bracq. Njegova dela uključuju poznati Mercedes 280 SL “Pagoda”, modele iz serije W108 / 109, W114 / 115 nemačke marke, kao i brzi TGV voz.

Ovo je automobil koji možete kupiti na eBayu. Prvi vlasnik ovog primerka nije predugo uživao u njemu. Ubrzo nakon kupovine, komunista je optužen za nelojalnost svojoj domovini tokom Kulturne revolucije, a Hunwejbini iz Crvene garde držali su ga u zatočeništvu. Formalno nije izgubio funkciju, ali lišen je stvarne moći i .. Mercedesa.

Pre nego što je postao ministar, Chen Yi je bio ugledni kineski vojskovođa, gradonačelnik Šangaja i maršal NRK. Njegov Mercedes-Benz 600 Pullman je prošao kroz mnoge ruke i bio je u vlasništvu različitih kompanija. Sada je na internet aukciji. 285 hiljada dolara je puno, ali zajedno s izuzetnim automobilom kupujete komad moderne istorije i još mnogo toga.

Izvor: Automobili.ba

Foto: eBayčitanja : 1547Komentari