home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Rimac C_Two

Evropska Komisija je odobrila 2,9 milijardi evra državne podrške za 12 zemalja-članica, uključujući Hrvatsku, za proizvodnju baterija za električne automobile, a pomoć u inovacijama i razvoju bi trebalo da dobije i kompanija Rimac Automobili.

Projekat "Evropske baterijske inovacije" predviđa finansiranje vađenja sirovina, projektovanja i proizvodnje ćelija, kao i recikliranja i odlaganja baterija. Pripremile su ga Austrija, Belgija, Hrvatska, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Poljska, Slovačka, Španija i Švedska, kaže se u saopštenju EK, objavljenom u utorak.

Dvanaest zemalja EU-a će u idućim godinama obezbediti 2,9 milijardi evra za njegovo finansiranje a njihova podrška bi trebalo da mobilizuje dodatnih devet milijardi evra privatnih ulaganja, utvrdili su u Briselu.

Tako veliki inovacijski izazovi bi mogli da budu preveliki rizik za jednu državu članicu ili jednu kompaniju, pa ima „smisla da se evropske vlade okupe kako bi podržale industriju u razvoju inovativnijih i održivijih baterija“, naglasila je poverenica za tržišno takmičenje Margrethe Vestager.

Iznosi podrške nisu navedeni, a EK napominje da će pojedinačna saopštenja o finansiranju i iznose za odobrene 42 kompanije objaviti naknadno.

Predstavnica nemačke vlade je izjavila da je Berlin stavio baterijskom savezu na raspolaganje gotovo milijardu evra, a projekat inovacija namerava da podrži s oko 1,6 milijardi evra.

Podršku za sirovine bi između ostalog trebalo da dobiju Solvay, Borealis i Varta Microinovation.

Projekat evropskih ulaganja u inovacije u proizvodnji baterija se nadovezuje na Evropski savez baterija, pokrenut 2017. zbog podrške automobilskoj industriji u prelazu s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

Kina trenutno uverljivo vodi u proizvodnji litijum-jonskih ćelija, s udelom u svetskoj proizvodnji od oko 80 posto. EU smatra da bi do 2025. godine mogla da u celosti pokrije svoje potrebe za tim ćelijama.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 295Komentari