home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Uber

Uberovim vozačima pripadaju prava kakva se garantuju radnicima, uključujući minimalnu platu i godišnji odmor, presudio je u petak britanski Vrhovni sud, odbacivši žalbu digitalne kompanije za usluge prevoza.

Uberovi vozači trenutno u Britaniji imaju status samozaposlenih, što znači da po zakonu imaju pravo tek na minimalnu zaštitu, a Uber je nastojao da zadrži takvo stanje kontinuiranim sudskim postupcima.

U kolektivnoj tužbi 25 vozača, sud u Londonu presudio je 2016. da im pripadaju prava poput plaćenog godišnjeg odmora i pauze tokom radnog vremena. Uber se žalio na presudu, a Vrhovni sud je u petak odbacio njegovu žalbu.

„Vrhovni sud jednoglasno odbacuje Uberovu žalbu. Namera zakona je pružiti određenu zaštitu ranjivim pojedincima koji imaju ograničeno pravo glasa ili ga čak uopšte nemaju kada su u pitanju njihove plate i uslovi rada", rekao je u petak sudija George Leggatt.

Uber međutim tvrdi da se odluka suda o pravima radnika ne odnosi na svih 60.000 njihovih vozača u Britaniji, uključujući njih 45.000 u Londonu.

„Poštujemo odluku suda koja je fokusirana na mali broj vozača-korisnika Uberove aplikacije u 2016. godini", rekao je šef Uberovog odeljenja za severnu i istočnu Evropu Jamie Heywood.

"Spremni smo da napravimo i sledeći korak i savetovaćemo se sa svim aktivnim vozačima širom Velike Britanije kako bismo razumeli promene koje žele", dodao je Heywood.

Advokatska kancelarija Leigh Day saopštava da bi vozači koji ispunjavaju uslove mogli da imaju pravo na prosečnu nadoknadu od 12.000 funti.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 463Komentari