home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Aquaplaning Intelligent System

Svi smo doživeli neprijatnu situaciju kad auto zapliva, a guma bukvalno počne da skija na vodi. Izgubivši kontakt s čvrstom podlogom, gubimo svaku mogućnost kontrole vozila, bilo da govorimo o kočenju ili skretanju.

Pojavom sloja vode između točka i podloge u potpunosti se gubi kontrola nad vozilom jer vodeni talas bukvalnom pritiskom odvaja gumu od tla, a time i vozilo od podloge. Neprijatna situacija ne mora da traje dugo, ali može da nas katapultira u katastrofu.

S obzirom na to da je nemoguće u praksi sprovesti idealn odvod i rešiti problem lokvi na putevima, a zbog nemogućnosti predviđanja teško je usporiti na vreme, kao jedino rešenje se nameću neke nove tehnologije.

Kako piše Index.hr, tu na scenu stupa ItalDesign koji je u saradnji s partnerima (Bosh, Easyrain) počeo da testira inovativni sistem protiv pojave akvaplaninga. Klin se klinom izbija, a u ovom slučaju stvar rešava upravo voda. Sistem Aquaplaning Intelligent System (AIS) je razvio Easyrain, a on uz pomoć senzora detektuje lokvu i tada šalje kontrolisani mlaz vode ispred prednjih točkova. Taj mlaz vode razbija sloj vodene barijere na asfaltu i omogućava gumi da zadrži odgovarajući grip.

Video u nastavku pokazuje na Audijevom automobilu koliki je uticaj sistema na vozne osobine vozila pri nailasku na lokvu.

Nakon prvih testova Easyrain je potvrdio da sistem u praksi odlično funkcioniše. Prvi rezultati kažu da sistem poboljšava performanse vozila na pravcu 35%, odnosno 30% u krivini. O komercijalizaciji se za sada ne govori, ali u Easyrainu tvrde da je sistem razvijen za ugradnju u sve tipove vozila, čak i ona s autonomnim sistemom upravljanja.

Izvor: Index.hr

Screenshot: YouTubečitanja : 416Komentari