home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Autoput

Italijanski autoputevi i firma Mobileye će iskoristiti senzore i radare na automobilima kako bi poboljšali puteve i ubrzali saobraćaj. Sistemi senzora u automobilima pomažu u postizanju viših standarda aktivne bezbednosti automobila, popust sistema koji automatski koče vozilo u slučaju opasnosti ili sistema za održavanje vozila u saobraćajnoj traci.

Međutim, svi ti senzori su delimično i neiskorišćeni, odnosno imaju mnogo veći kapacitet, a sada će ga optimizovati CAV (firma koja ima koncesije na autoputeve u italijanskoj pokrajini Venetto), visokotehnološka firma Mobileye i Intel. Kako piše Revija HAK, senzori u automobilima će uz pomoć veštačke inteligencije biti korišćeni za nadgledanje, mapiranje i poboljšanje puteva i autoputeva. Podaci o kvalitetu površine puta, saobraćaja i signalizacije će se ažurirati u stvarnom vremenu. U praksi, sporazum predviđa da vozni park CAV-a može da u stvarnom vremenu prikuplja podatke o stanju na autoputu A4 Passante di Mestre i na obilaznici Mestre, autoput A57. Geolocirani podaci prikupljeni i poslati Mobileyeu na vlasničkoj ESRI platformi se tada obrađuju kako bi se odmah otkrili problemi s saobraćajem, asfaltom ili signalizacijom. Na primer, ako neobrađeni podaci ukazuju na usporavanje bez očiglednih razloga na određenoj tački puta, CAV može da odluči da interveniše promenom signalizacije. 

Razmena podataka s vozila i kompanija koje održavaju puteve je bliska budućnost, odnosno s ovim projektom ona već započinje. Svaka rupa ili problem na putu biće otkriveni gotovo u trenutku nastanka.

Izvor: Revijahak.hrčitanja : 306Komentari