home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Nissan Micra

Japanski proizvođač automobila Nissan Motor je saopštio da u tekućoj poslovnoj godini očekuje neto gubitak od 60 milijardi jena (551 milion dolara) zbog nestašice poluprovodnika i viših cena sirovina.

Prihodi bi u finansijskoj godini koja završava u martu 2022. godine trebalo da mu porastu 15,7 posto, na 9.100 milijardi jena.

U godini koja je završila u martu 2021. Nissan je poslovao s neto gubitkom od 448,7 milijardi jena. U godini ranije gubitak je iznosio 671,2 milijarde jena. Prihodi su mu pali za 20,4 posto, na 7.860 milijardi jena.

U tromesečnom periodu koje je završilo u martu neto gubitak je iznosio 81 milijardu jena i gotovo se istopio u poređenju s istim prošlogodišnjim periodom kada je iznosio 710,5 milijardi jena. Prihodi su mu porasli sedam posto, na 2.550 milijardi jena.

"Uspešnost kompanije je tokom cele godine bila pod pritiskom globalne pandemije covida 19 i to je izazvalo pad prodaje", naveo je Nissan u saopštenju.

Kompanija je zapala u ozbiljne probleme, beležeći pad dobiti i prihoda nakon hapšenja smenjenog predsednika Carlosa Ghosna u novembru 2018. Ghosn je optužen za zloupotrebu poverenja i falsifikovanje finansijskih dokumenata kako bi svoju platu i naknade prikazao manjima. On demantuje te optužbe i krajem 2019. je pobegao iz Japana u Liban budući da te dve zemlje nisu sklopile sporazum o izručenju.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 270Komentari