home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
VW NEB

Ford razmišlja o razvoju niza novih električnih vozila koja će se bazirati na Volkswagenovoj MEB arhitekturi, piše Autocar. Dve kompanije su već najavile inženjersko partnerstvo koje podrazumeva da Ford razvije komercijalna vozila za dve marke.

Ford takođe već testira kompaktni SUV baziran na Volkswagenovoj MEB platformi koji će biti lansiran 2023. godine i koji će se u njihovoj gami naći ispod Mustanga Mach-E.

Predsednik Forda Europe Stuart Rowley želi i da kompanije zajedno rade na više modela. „Imamo stanovište o tome i imamo neke stvari oko kojih smo se dogovorili sa Volkswagenom“, rekao je Rowley tokom nedavnog Financial Times Future of Car samita na pitanje o izradi više modela baziranih na MEB-u.

„Naš savez nije zamišljen da bude ograničen ili definisan i tražićemo mogućnosti za zajednički rad u obostranu korist tamo gde to ima smisla za obe kompanije. Moglo bi da bude puno prilika za komercijalna vozila, MEB platformu i u drugim oblastima."

Prema Rowleyu, ima smisla da Ford maksimalno iskoristi veće prisustvo VW-a u Evropi, posebno u segmentu srednje veličine. „Segment srednjih vozila u Evropi je veoma važan, a tamo je Volkswagen na višem nivou od Forda, tako da ima smisla [koristiti MEB]“, rekao je Rowley. „Kapital potreban za ovo putovanje je ogroman i nismo jedina kompanija u ovoj industriji koja se bavi savezništvima. Mi smo jasni oko toga, ali do sada smo zaista zadovoljni platformom. Kako idemo napred, tamo gde jedna kompanija ima snage, ima smisla to i iskoristiti. Ali da budemo vrlo jasni, Ford ima i imaće svoje globalne električne platforme na baterije, a koristićemo i neke u Evropi.“

Ivan Mitić – Autoblog.rs

Izvor: Autocar.co.ukčitanja : 259Komentari