home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Hyundai Air taxi

Kompanija Hyundai napreduje s razvojem letećih automobila i veruje da će početi da koristi leteće taksije od sredine ove decenije.

Hrabre prognoze je za Reuters otkrio direktor Hyundaijevih globalnih operacija i Hyundaija za Severnu Ameriku Jose Munoz, koji je izjavio da bi komercijalni letovi mogli da budu uspostavljeni do 2025. godine. To je ranije nego što se prognoziralo, što govori da bi Hyundai mogao da ima leteće taksije na većim američkim aerodromima do 2028. godine.

Vazdušni taksiji koje je Hyundai pokazao ranije su zapravo bili kvadrikopteri s baterijama, a kompanija je nedavno najavila investiciju od 7,4 milijarde dolara u SAD-u u svrhu proizvodnje električnih vozila i pametnih rešenja za mobilnost uključujući leteće automobile.

Hyundaijeva baza za operacije vezane za pomenutu tehnologiju se trenutno nalazi u Vašingtonu, ali je u planu otvaranje infrastrukture i na drugim mestima kao što je aerodrom za putničke dronove u Velikoj Britaniji.

Iako neki smatraju da se radi o tehnologiji iz daleke budućnosti, Munoz kaže da Hyundai ne želi da kasni. Predviđa se da bi tržište urbane gradske vazdušne mobilnosti moglo da vredi do bilion dolara do 2040. godine.

"Kada je reč o budućoj tehnologiji, nikad nije prerano. Pioniri su pobednici", jasan je bio Munoz.

Kompanija ne želi samo da prodaje leteće taksije, nego veruje u poslovni model koji podrazumeva razvoj usluga te korišćenje letećih automobila za transport komercijalnog tereta.

2019. godine Hyundai je napravio plan ulaganja 1,5 milijardi dolara u periodu od šest godina u svoje odeljenje za leteće automobile. I neki drugi proizvođači poput Toyote, Daimlera i Geelyja su takođe zainteresovani za ova vozila.

Izvor: Klix.ba

Foto: arhiva Autoblog.rs / Hyundaičitanja : 348Komentari