home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mercedes CLS

Nemački Daimler je danas upozorio da će drugi deo ove godine i početak 2022. doneti slabije rezultate zbog nedostatka čipova.

Kao i drugi proizvođači automobila, Daimler je ove godine smanjio proizvodnju zbog nedostatka čipova tokom pandemije koronavirusa, što je nateralo nemačku kompaniju da se fokusira na modele s većom maržom.

Glavni finansijski direktor Harald Wilhelm rekao je investitorima da će, iako će nedostatak čipova trajati do 2022. godine, biti manje ozbiljan nego ove godine.

Vrhunski proizvođač automobila, koji se takođe suočava s izazovom visokih cena čelika, bakra i aluminijuma u drugoj polovini 2021., rekao je da je njegova vidljivost oko toga kako će se razvijati snabdevanje trenutno niska.

"Poboljšanje vidljivosti snabdevanja za nas je glavni prioritet", rekao je izvršni direktor Ola Källenius na konferencijskom pozivu s analitičarima i investitorima, iako je rekao da je nedostatak čipova "rešiv problem".

Nestašica dolazi u trenutku kad je potražnja za automobilima porasla tokom oporavka globalne ekonomije od krize s koronavirusom, povećavajući cene novih i polovnih vozila kako se zalihe smanjuju. Prodaja automobila Mercedes-Benz je u drugom tromesečju skočila za 27%, s skokom od 54% u Evropi, drugom Daimlerovom tržištu nakon Kine.

Nakon što je skočila krajem 2020. godine i u prvom tromesečju, prodaja Mercedes-Benza u Kini je porasla samo 5,8% u drugom tromesečju.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 484Komentari